Aquest dilluns els treballadors de l'hotel Hipócrates de Sant Feliu de Guixols han informat que prendran accions legals contra l'anterior propietari de l'hotel, que encara és responsable de l'empresa que va contractar als empleats, per haver-los deixat sense feina i no haver-los informat prèviament. L'empresari en qüestió té una cita amb Treball aquest dijous per donar explicacions sobre el tema, i els treballadors de l'hotel es desplaçaran fins a la Generalitat gironina per escoltar-les i resoldre tots els seus dubtes cara a cara.
Tant els sis treballadors com el director de l'hotel que tenien contracte fix segueixen donats d'alta a la Seguretat Social.
Desconeixen la seva situació legal
Els empleats de l'Hotel Hipócrates (Baix Empordà) estan en contra de la decisió de la nova propietat de deixar-los sense treball. Per decidir quines accions començaven a prendre contra l'empresari que els ha deixat sense treball i sense cobrar diverses mensualitats, els treballadors afectats han celebrat una assemblea aquest dilluns al matí.
De moment ja estan estudiant quines mesures legals emprendre i pensaran si presenten una denúncia col·lectiva o a nivell individual. El que sí que han decidit és anar aquest dijous a la delegació gironina de la Generalitat per escoltar l'empresari. Segons ha explicat una de les membres del comitè d'empresa, Ester Estanyol, «el propietari té citació» a Inspecció de Treball «per donar explicacions» sobre la situació del seu negoci.
Ells, com a treballadors, han decidit presentar-s'hi per escoltar de primera mà què passarà amb tota la plantilla a partir d'ara. Estanyol ha assegurat que hi ha set treballadors —sis persones amb contracte fix i el director de l'hotel— que segueixen donats d'alta de la Seguretat Social, però desconeixen quina és la seva situació legal i tampoc què poden fer. A més, també deuen diverses mensualitats a alguns d'ells.
Ningú els havia informat
Estanyol ha explicat que la setmana passada van tornar de vacances, tal com havien acordat amb l'antic propietari de l'hotel Hipócrates. La sorpresa va ser que hi havia les portes tancades. Com que ningú els havia dit res, la membre del comitè d'empresa ha explicat que van decidir «avisar a la policia». Aquests els van dir que si tenien claus, entressin a l'interior de l'edifici.
Una vegada a dins, Ester Estanyol ha assegurat que «van sonar les alarmes i els inhibidors de fum». Això va fer que hi anessin els Mossos d'Esquadra i els van demanar la identificació. Quan van comprovar que eren treballadors de l'hotel, van trucar al propietari de l'edifici (que ja no era l'empresari que els havia contractat). El grup inversor que gestiona l'immoble des d'ara va alertar als agents que els treballadors «no podien entrar a l'establiment ni recollir» els objectes personals que hi tenien a l'interior.
Estanyol ha explicat que mentre estaven dins de l'edifici van comprovar que algú havia «rebentat algunes taquilles del personal» i també «havia obert la caixa forta». Després de l'incident han intentat «fer contacte» amb el nou fons inversor però no ho han aconseguit. Actualment, l'hotel compta amb 7 treballadors fixos i 27 en règim de fixos discontinus. De tota manera, Estanyol ha assegurat que durant els mesos de temporada alta han arribat a ser uns 70 empleats.
Setanta reserves fetes
Una altra membre del comitè, Ainoha Esteve, ha lamentat que l'hotel manté obertes les reserves a través de la seva pàgina web i també en altres portals. Totes elles són a partir del 28 de febrer, data en què l'establiment havia de tornar a obrir al públic.
A més, Esteve ha detallat que abans de marxar de vacances, ella mateixa va gestionar unes 70 reserves que ja havien fet diversos clients i calcula que en deuen quedar més per entrar a la base de dades que s'hauran fet durant les festes. Algunes de les reserves són «tarifes no reemborsables» i per això no sap què pot passar amb aquests clients.