Reunió de la Sala de Govern del TSJC, a Lleida

Tremp i Balaguer es queden sense jutge almenys deu dies

«Catalunya genera molts menys jutges dels que necessita», segons el president del TSJC

La borsa de jutges substituts a la demarcació de Lleida està buida, un extrem insòlit: «jo mai ho havia vist», ha reconegut el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, que aquest dimarts ha presidit la reunió de la Sala de Govern del TSJC a l'Audiència de Lleida.

Aquesta situació és complicada sobretot a Tremp, on l'únic jutge que hi ha, ha demanat trasllat i demà dimecres ja no hi serà. I el mateix passa a Balaguer, on marxa també un jutge. Durant almenys deu dies, els magistrats de Lleida assumiran els assumptes de Balaguer i Tremp. Els problemes de falta de jutges a Catalunya, però, segons Barrientos, sempre han estat, perquè «Catalunya genera molts menys jutges dels que necessita».

Catalunya ha estat sempre un territori de «moltíssima mobilitat judicial»

Barrientos ha explicat que Catalunya ha estat sempre un territori de «moltíssima mobilitat judicial». Cada jutge, ha dit, té les seves raons però molts marxen perquè són d'altres territoris i tornen a casa quan surt una plaça. Però els problemes per cobrir vacants no es limiten només al fet territorial. A Catalunya es concentra l'índex de joventut més alt de tot l'Estat, ha assegurat. «Venen jutges molt joves i tenim més baixes de maternitat i paternitat, per exemple, la qual cosa ens fa tirar molt de jutges substituts», ha explicat.

Després de la reunió de la Sala de Govern, Barrientos s'ha referit també als tres «punts dèbils», ha dit, dels jutjats de Lleida. Per una banda, ha celebrat la creació del nou jutjat de primera instància número 9 de Lleida que ha entrat en funcionament aquest mes d'octubre. «Arriba tard però és una bona notícia perquè alleujarà la feina en aquest àmbit relacionat amb assumptes de família».

 

Ara, els assumptes de família els compartiran el 7 i el 9

Fins ara, només s'hi ha dedicat el jutjat 7 amb uns nivells de treball que ha reconegut que són «inassumibles», amb uns 3.000 assumptes l'any, el triple de l'establert pel Consell General del Poder Judicial. Ara, els assumptes de família els compartiran el 7 i el 9, la qual cosa ajudarà a alleujar la feina acumulada tot i que calcula que seguiran treballant per sobre de la mitjana. Per la seva banda, la presidenta de l'Audiència de Lleida, Lucía Jiménez, ha assegurat que estan «molt contents» amb la creació del nou jutjat de família i calcula que en sis mesos o en un any es notarà una reducció en el col·lapse actual.

  

  

També pateixen càrrega de feina els jutjats socials que s'encarreguen per exemple de tràmits relacionats amb els acomiadaments o expedients de regulació d'ocupació. La tramitació dels assumptes superen l'any i arriben fins i tot a l'any i mig, un temps «massa elevat», reconeix Barrientos. El president del TSJC ha dit però, que la Sala de Govern s'ha compromès a reforçar aquests jutjats amb un jutge d'adscripció territorial a partir del gener. 

Els assumptes tramitats en aquest àmbit van augmentar en un 21% del 2017

Tot i això, ha reconegut, «no estem en condicions de donar respostes més ràpides. Els jutjats socials estan congestionats a tot Catalunya». En el cas de Lleida, els assumptes tramitats en aquest àmbit van augmentar en un 21% del 2017 al 2018 i està previst que l'augment del 2018 al 2019 sigui d'un altre 20%.

El tercer punt dèbil, ha afegit, són els jutjats d'instància que es dediquen a clàusules sol que també pateixen càrrega de feina.  En aquest cas, Barrientos ha explicat que el Mercantil número 6 s'ha reforçat amb un jutge per fer-se càrrec d'aquests assumptes.

 

També et poden interessar...