El Constitucional suspèn el Pla d'Acció Exterior de la Generalitat

L'Alt Tribunal ha admès a tràmit el recurs competencial presentat pel govern espanyol

El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit suspendre aquest dimecres el Pla d'Acció Exterior de Catalunya. Segons informa 'El Confidencial', l'Alt Tribunal ha decidit admetre a tràmit el Conflicte Positiu de Competència presentat pel govern de l'Estat contra la Generalitat.  El Consell de Ministres va decidir presentar un recurs al TC contra el Pla aprovat el juny per la Generalitat —i advertit d'inadmissible l'agost per l'Estat— i va explicar que considerava que el Govern s'estava excedint de les seves competències.

«Pretén el desprestigi de la imatge internacional d'Espanya», va indicar la ministra Isabel Celaá en referència a «una diversitat d'actuacions» de Torra, les conselleries i les delegacions d'exterior catalanes. Així mateix, fa dos mesos, el govern en funcions va enviar el requeriment pertinent per derogar la mesura de l'Executiu de Torra; no obstant això, un mes després, la Generalitat va fer cas omís ignorant la petició. Moncloa, però, va consultar al Consell d'Estat i, després de rebre vistiplau, va presentar una sol·licitud de suspensió del pla al Constitucional. 

El contingut de la iniciativa del Govern 

El pla estratègic ara suspès es basa en quatre eixos: augmentar la presència al món, l'excel·lència, la influència i el compromís. Segons va afirmar el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, el dia que es va presentar el pla, el seu objectiu és fer de Catalunya "un actor conegut i reconegut, amb més presència i més incidència econòmica, social i cultural" i com a "referent de democràcia, pau i solidaritat". El pla també inclou redactar documents per començar a treballar als cinc continents.

També et pot interessar...