Muntatge policia i Juana

El trist final de Juana, l'espanyola que buscaven feia dies: «flotant cap per avall»

María Juana Mulero tenia 48 anys i estava passant el dia amb dos amics quan va desaparèixer

María Juana Mulero, murciana de 48 anys, ha aparegut morta nou dies després d'haver desaparegut. L'han trobat flotant de cap per avall en un canal a la zona dels Secans, a Alhama de Múrcia. Així ho ha confirmat la Guàrdia Civil, que s'ha fet càrrec de la investigació.

A María la van veure per última vegada el 3 de març passat, quan van denunciar la seva desaparició a les autoritats. El pas dels dies va augmentar l'angoixa d'amics i familiars d'aquesta dona. La policia va emprendre la cerca i l'associació SOS Desaparecidos es va implicar amb la difusió de la imatge de la dona.

Un dispositiu de la Guàrdia Civil feia dies que buscava María Juana a l'entorn on va desaparèixer. Finalment, uns agents han trobat el cadàver i han confirmat la mort d'aquesta dona de mitjana edat. Així, tràgicament, finalitza la recerca d'aquesta persona desapareguda durant dies.

La cercaven des de fa dies

Feia uns quants dies que els agents de la Guàrdia Civil buscaven María Juana Mulero a Alhama de Múrcia, el lloc on va desaparèixer. Uns membres del dispositiu de cerca l'han trobada a la zona on la cercaven des del dia anterior. Es tracta d'un canal a la zona dels Secans.

María Juana Mulero
María Juana ha aparegut morta amb 48 anys | Cedida

El cos de la dona estava flotant de cap per avall al canal, i de moment no es coneixen les circumstàncies de la mort. Bombers del Consorci d'Extinció d'Incendis i Salvament de la Regió de Múrcia van dur a terme les tasques de rescat. El cos va ser recuperat poc després de la troballa.

El cadàver de María Juana va ser traslladat a l'Institut de Medicina Legal de Múrcia per fer-li l'autòpsia. L'examen forense aportarà més dades per resoldre aquesta estranya mort, de la qual de moment no se sap si va ser un accident o alguna cosa més. La Guàrdia Civil està al comandament de les indagacions.

No descarten cap hipòtesi

Ara com ara no descarten cap hipòtesi sobre les causes de la mort de María Juana Mulero. La dona va desaparèixer mentre passava una jornada de descans amb dos amics en una casa a Sierra Espuña. Ha aparegut morta dies després al canal de transvasament Tajo-Segura, a Totana.

La manera com va desaparèixer fa pensar en una mort accidental, però encara és aviat per treure'n conclusions. María Juana va desaparèixer a la pedania totanera de Mortí Alto, a uns cinc quilòmetres de Totana. Els seus familiars van denunciar la desaparició després de diversos dies sense tenir-ne notícies.

Segons va revelar una de les filles de la víctima, un veí la va veure pujar a un cotxe el dia 3 de març amb dos amics seus. Se n'hauria anat amb ells a una casa ubicada a la zona de la serra. El propietari de l'habitatge confirma que estaven passant el dia allà i que en un moment donat ella se'n va anar sense donar explicacions.

Descarten la mort criminal

La Guàrdia Civil ha inspeccionat aquest habitatge i el vehicle on va pujar la dona. Però de moment no han trobat cap evidència clara que ajudi a resoldre el cas. Una de les hipòtesis que estudien és que s'allunyés per voluntat pròpia i caigués al canal a causa d'un mareig.

Hi ha un detall que pot ser rellevant, i és que la María Juana patia problemes d'addicció. Els investigadors no descarten que patís un vagit per culpa de la seva addicció. Els resultats de l'autòpsia hauran de revelar, entre altres coses, si havia consumit drogues i alcohol i quines quantitats.

De moment, la hipòtesi d'una mort criminal perd pes a favor de la teoria d'una mort accidental. La zona on va aparèixer el cadàver estava sent rastrejada amb drons i gossos des de divendres. Els familiars de la víctima es van desplaçar fins al lloc, on van rebre la trista notícia.