Muntatge fotogràfic de l'institut i la Guàrdia Civil.

Macabra troballa just al costat d'un institut a Espanya

Els veïns van denunciar la situació davant la pudor que sortia de la part del darrere del centre educatiu

Els alumnes de l'Institut de Getares, a Algesires, es van emportar una sorpresa molt desagradable dimecres passat. Un cavall, que romania en un terreny limítrof al centre educatiu, va aparèixer mort amb el cap tallat.

El Partit Animalista Pacma es va encarregar de denunciar-ho davant de la Guàrdia Civil. L'animal era molt conegut a la zona i els veïns sabien que no rebia les cures adequades. De fet, el Seprona va assenyalar que els propietaris ja comptaven amb diverses denúncies prèvies per tinença inadequada d'animals.

Durant un temps va sorprendre l'absència del cavall pels voltants de l'institut. Però, en realitat, el que va alertar els veïns va ser la desagradable olor que sortia de la part del darrere del recinte educatiu de Getares. Es tracta d'una zona de camp, on era l'animal.

Fins allà es va desplaçar aquest dimecres la coordinadora d'aquesta formació política al Camp de Gibraltar, Mabel de Montalbán. Podia comprovar en primera persona l'estat que presentava. El cavall estava decapitat i lligat a un arbre.

Van fer un rastreig per la zona per intentar localitzar el cap, però sense gaire fortuna. Sospiten que algú se la va poder emportar amb alguna mena d'intenció.

El cavall decapitat al costat d'un institut de Getares, a Algesires.
El cavall decapitat al costat d'un institut de Getares, a Algesires. | PACMA 

Els veïns del lloc van assenyalar que es tractava d'un animal molt tranquil, que feia un temps que pasturava en aquella parcel·la. Mostraven la seva preocupació per l'extrema primesa que tenia. Allò li va fer guanyar-se l'afecte de la gent de la zona, que sentia una certa llàstima pel seu estat.

Els responsables del Pacma es van posar en contacte amb agents del Seprona per comunicar-los els fets. Es van desplaçar fins al lloc per confirmar els fets i van arribar a una conclusió. És possible que li tallessin el cap amb el propòsit de fer desaparèixer el microxip.

Aquest dispositiu se sol col·locar a l'alçada del coll. Sospiten que van poder matar-lo al mateix lloc on va aparèixer. No van apreciar restes de sang al voltant del cadàver ni tampoc marques d'haver estat arrossegat.

Va ser un tall molt net. Tot indica que el tall es va fer després de la mort, encara que estan pendents que es confirmi. Ha de ser un veterinari qui determini en quina situació el van matar.

La formació animalista explica que la recomanació dels agents del Seprona és que no denunciïn aquesta mort. Principalment perquè no serviria «per a res» i resultaria «molt complicat trobar el culpable». En qualsevol cas, ells s'encarregarien de realitzar les «gestions» pertinents per aclarir els fets i buscar el responsable.

Imatge del cos de l'animal amb el cap tallat en un vídeo compartit per Pacma.
Imatge del cos de l'animal amb el cap tallat en un vídeo compartit per Pacma. | Pacma 

El cas del cavall mort es podria haver evitat

Aquesta organització política lamenta que no s'hagin pres mesures prèvies per evitar la mort del cavall. Sobretot perquè hi havia denúncies amb anterioritat i el Seprona tenia constància de la situació dels animals de la família.

Entenen que la feina era «bastant senzilla» i que no s'ha de passar per alt «la decapitació d'un cavall». A més, «han deixat el seu cos tirat al costat d'un institut, podrint-se, sense una necròpsia que certifiqui la causa de la mort».

Insisteixen en la necessitat de trobar els responsables d'aquesta mort. «No només per la mutilació, sinó per la presumpta falta d'atenció veterinària, cosa que també implica un delicte», assenyalen molestos.

De moment, des del Pacma ja han presentat la corresponent denúncia i reclamen que es duguin a terme totes les accions legals que siguin procedents. Volen que algú pagui per la mort tan cruel aquest cavall al costat d'un institut d'Algesires.