Foto d'Ignacio Palmero.

Troben mort Nacho, el jove de Tenerife que estava desaparegut des de feia mesos

Dos joves van trobar les seves pertinences la setmana passada

Una nova pista apareguda els últims dies havia tornat les esperances de trobar Nacho un any després. Aquest dilluns al matí han trobat el cadàver d'aquest jove de Tenerife de 30 anys desaparegut el 14 de juliol del 2021. Encara que la investigació continua oberta, sembla que no hi ha signes de mort violenta.

Dimarts de la setmana passada, dos joves que volaven un dron es van trobar de manera casual amb unes pertinences. Els objectes trobats pertanyien a Ignacio Palmero, el jove desaparegut fa un any. Això va permetre acotar la recerca, i ahir es va trobar el seu cadàver.

Ignacio Palmero era un jove brillant i estudiós, però la seva vida va canviar després de la mort del seu pare. El noi es va mudar al xalet del seu pare, a Tenerife, i va començar una vida que el va dur a caure en el consum de drogues. Els dies anteriors a la seva desaparició estava molt deprimit.

L'atzar els ha portat fins al cos de Nacho

Durant tots aquests mesos, Lola Hijar, la mare de Nacho, ha viscut amb la incertesa de no saber on era el seu fill. Tot va canviar dimarts passat, quan uns joves feien volar un dron. L'aparell va caure pel vessant de la muntanya de Las Mercedes, a San Cristóbal de la Laguna.

Fotomuntatge d'un guàrdia civil i Ignacio Palmero.
Final tràgic a la recerca de Nacho. | CatalunyaDiari
 

Entossudits a recuperar l'aeronau, els joves van baixar per un terreny ple de mala herba. Allà, en una zona de difícil accés, hi van trobar un sac de dormir, una cartera i diversos pots de menjar. Dins la cartera hi havia un DNI amb les dades d'Ignacio Palmero, desaparegut fa un any.

Just hores abans, Caso Abierto havia recuperat la història d'aquest noi, a qui semblava haver-se'l empassat la terra. La mare denunciava la passivitat de la policia a l'hora de buscar el seu fill. Estava desesperada per la por de no saber mai si el seu fill era viu o mort, i on es trobava.

La batuda ha començat una setmana després

La troballa de les pertinences de Nacho va obrir una nova esperança per trobar-lo. La policia continuava mantenint el suïcidi com a principal hipòtesi de la desaparició, però Lola es negava a creure-ho. Deia que algú que se suïcida busca un barranc, i no pas un camp obert com aquest.

La mare va tornar a queixar-se de la manca d'implicació de la policia, que, malgrat la troballa, no va començar les batudes fins ahir. «Potser la batuda hauria d'haver arribat abans», lamenta amb amargor. La recerca ha donat resultats i, un any després, s'ha resolt el misteri d'aquesta desaparició.

Aquest matí ha començat la batuda en què participaven helicòpters, gossos i un grup d'agents. «He estat una setmana esperant que activin l'operatiu», es queixava Lola, «una vegada més, han arribat tard». A primera hora arribava la fatal notícia: havien trobat el cos sense vida de Nacho.

Moltes incògnites sense resoldre

Totes les circumstàncies que envoltaven la desaparició de Nacho feien pensar en un possible suïcidi. Aquesta va ser la hipòtesi que va mantenir des del principi la policia, encara que la seva mare sempre va tenir dubtes. «Algú que es vol llevar la vida potser no s'emporta un sac de dormir, no?».

Foto d'Ignacio Palmero amb la seva mare.
La mare de Nacho ja s'ha assabentat del trist desenllaç. | Cedida
 

Lola ha mantingut fins al final l'esperança de trobar el seu fill amb vida. Nacho va dir que volia desaparèixer, i va comprar quatre bitllets a Barcelona i Madrid, però no en va fer servir cap. La seva mare tenia la hipòtesi de la fugida voluntària cap a algun lloc, potser cap a un altre continent.

L'aparició de les pertinences de Nacho tampoc no la van desviar d'aquesta teoria, ja que semblava que el noi havia sobreviscut a la muntanya algun temps. La troballa del cadàver planteja noves incògnites sobre el final del noi. Només la investigació i la lluita de la seva mare ajudaran a saber què li va passar.