Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Brooke Ryan i una noia ficant-se desodorant a l'axil·la

Troben una nena de 16 anys amb un desodorant a la mà: «Una advertència»

La mare de Brooke Ryan adverteix dels perills del repte viral conegut com a 'chroming'

Brooke Ryan, una adolescent de 16 anys, va ser trobada morta per la seva mare a casa seva, a Broken Hill, Austràlia. La jove estava ficada al llit cap per avall amb un pot de desodorant a la mà i un drap de cuina sota d'ella. La mare va llançar un missatge d'advertència després del que va passar.

Les autoritats van obrir una investigació per aclarir l'estranya mort de Brooke, tot i que tot apunta que va ser per l'aerosol. I és que creuen que la noia va morir intoxicada en inhalar els vapors del desodorant. Per això la seva mare la trobés morta agafant l'envàs amb la mà.

Els resultats preliminars de l'autòpsia van revelar que la noia va morir d'un atac de cor. Ara, però, intenten descobrir quin va ser el motiu de la parada cardíaca que va acabar amb la seva vida, i si el desodorant va tenir alguna cosa a veure. Sospiten que va morir fent un repte viral anomenat 'chroming'.

Va aparèixer morta a casa seva

Brooke Ryan era una jove esportista i estava lluitant contra problemes d'ansietat arran de la pandèmia. La seva mare explica que darrerament se la veia millor, però de sobte va esdevenir la tragèdia. Va aparèixer morta de forma estranya a casa seva, amb un desodorant a la mà.

Imatge de Brooke Ryan, la noia de 16 anys que ha aparegut morta amb un desodorant a la mà
Brooke Ryan, la jove morta per un desodorant | Cedida

La investigació continua en marxa i les autoritats estan pendents dels resultats definitius de l'autòpsia. Però Anne, la mare de Brooke, té clar que la seva filla va morir en practicar un joc perillós d'adolescents. Es diu 'chroming', un repte viral que ja s'ha cobrat diverses vides.

Les autoritats segueixen amb preocupació aquest esdeveniment, i la mare de Brooke llança una advertència. Avisa dels riscos de mort sobtada per inhalació d'aerosols entre els adolescents. De fet, ja hi ha hagut peticions per restringir la venda de llaunes de desodorant i evitar aquesta tendència perillosa.

Missatge de sa mare

«Em desperto, hi penso, me'n vaig a dormir i hi penso, i desitges, desitges, però no pots, simplement no pots», és el lament esquinçat d'una mare que va haver de viure la traumàtica experiència de trobar la seva filla morta. «Cada dia és un malson», assegura.

Aquell fatídic dia, Anne va arribar a casa i va trobar la seva filla morta a terra amb un pot de desodorant i un drap de cuina. Tot apunta que la jove va morir de manera sobtada en fer un perillós joc viral. Es tracta d'un popular repte que consisteix a inhalar l'esprai del desodorant.

«Era una noia maca amb un cor d'or, a qui estranyem molt», va recordar la seva mare. I lamenta que «estaria absolutament devastada en saber l'impacte negatiu que ha tingut en tantes persones a partir de la seva mort». Ara, l'informe del forense ajudarà a corroborar les sospites.

'Chroming', un perillós repte

Al lloc on va morir Brooke es rebien anualment una mitjana de 55 trucades anuals d'afectats per aquest repte. Tot i això, en els últims anys hi va haver una escalada amb 75 casos en 2019, 96 en 2020 i 107 el 2021. La mort d'aquesta adolescent no és, per tant, un cas aïllat.

Muntatge fotogràfic de Brooke Ryan i un desodorant a sobre d'una taula de fusta
Brooke va morir per un repte viral amb un desodorant | Catalunya Diari

En els darrers anys s'ha posat de moda entre els adolescents practicar reptes virals per aconseguir popularitat. Són proves que posen en risc la seva integritat i que els ajuda a ser més populars entre els altres. I entre aquests, hi ha el d'inhalar directament esprai d'aerosols.

Els desodorants en esprai contenen gas butà que actua de propel·lent. En ser inhalat directament (esnifat), aquesta substància és ràpidament absorbida pel teixit gras i arriba al sistema nerviós. Això té greus conseqüències per a l'organisme, ja que pot portar a una parada cardíaca.