Primer pla d'un vehicle de la Policia Nacional mentre diversos agents entren en un edifici

Troben tres nens desapareguts en una comuna hippy a Espanya

Els menors havien estat sostrets per la seva mare

Després d'estar molt temps desapareguts, tres germans de 4, 10 i 13 anys han pogut tornar a casa. La Policia Nacional ha confirmat la localització d'aquests tres menors en una comuna hippy de l'Alpujarra de Granada. Segons confirmava el Grup de Menors d'Andalusia, els nens havien estat sostrets per la seva mare al seu país, Finlàndia, i se'ls havia emportat al sud d'Espanya sense el consentiment del seu pare.

La policia espanyola va intervenir després de rebre una petició internacional de col·laboració. Va ser sol·licitada a la Unitat de Policia Adscrita per enllaç de l'Oficina Sirene (Oficina d'Intercanvi d'Informació dins de l'espai Schengen) des del país d'origen dels menors.

En aquesta, es recollia que la mare dels tres nens de nacionalitat finlandesa se'ls havia emportat del país i hi havia seriosos indicis que feien témer per la seva integritat. Les autoritats finlandeses apuntaven que aquests podrien trobar-se al costat de la seva progenitora en la zona d'Alpujarra granadina, un fet que va ajudar a fer més de pressa la seva localització.

La mare es va negar a entregar-los

L'Àrea de Protecció al Menor del Cos Nacional de Policia va ser l'encarregada de començar una investigació per tractar de localitzar els menors. Amb aquest objectiu, es va establir un dispositiu urgent de recerca pels municipis de Lanjarón i Órgiva que va acabar donant els seus fruits. Amb la col·laboració de la Policia Local d'Órgiva, el passat 9 de febrer els van situar en un campament hippy a Pago Beneficio, considerat el mes gran de tota Espanya.

Sens dubte, la participació de la policia local va ser clau per resoldre aquest cas. Segons explicava a 'Europa Press', l'alcalde de la localitat, Raúl Orellana, va ser de gran ajuda gràcies al seu coneixement del terreny i de la situació d'aquest campament hippy.

A més, van intervenir de manera activa en les gestions perquè l'entrega dels menors es produís de manera satisfactòria. En un principi la mare es negava a entregar els seus fills. Es van necessitar àrdues negociacions amb la progenitora i el líder de la comuna perquè la mare cedís i finalment els menors van ser ingressats a un centre de protecció.

Ja estan de camí al seu país

Com explicàvem, la Unitat de Menors va iniciar la recerca dels tres germans menors d'edat després del requeriment emès per les autoritats finlandeses. Només se sol·licitava la recuperació dels menors. D'aquesta manera, la mare va quedar lliure després que la policia no li imputés cap delicte. Això sí, encara existeix l'opció que Finlàndia emeti una ordre europea en un altre moment amb relació a ella. Fonts policials han confirmat que de moment no s'ha produït aquesta situació.

Després de ser recuperats, els tres nens de 4, 10 i 13 anys van ser custodiats en un centre de recuperació de menors fins que van ser posats a disposició dels serveis socials de Finlàndia. Aquests s'han assegurat que el seu estat de salut sigui bo i, com estava previst, la seva repatriació s'ha produït aquest dimecres, segons han informat fonts del govern andalús, per la qual cosa ja s'haurien retrobat amb el seu pare.

Després de la investigació, que va acabar permetent la localització dels menors, s'ha rebut un agraïment formal per part de la policia de Finlàndia i per les autoritats de protecció de menors del país del nord d'Europa. En un comunicat formal, han agraït la seva tasca al Ministeri de Justícia espanyol a través de la via Sirene. A més, han enviat una carta al cap de la Unitat del Cos Nacional de Policia Adscrita a la Comunitat d'Andalusia.