El TSJC activa el segon procediment contra Torra per desobediència

Obren la via penal per decidir si tornen a investigar-lo per no treure el llaç groc de la Generalitat

Quim Torra, president de la Generalitat
Quim Torra no va retirar el llaç groc del balcó de la Generalitat | Catalunya Diari

El TSJC ha activat el segon procediment contra Quim Torra per desobediència per haver mantingut el llaç groc a la façana del Palau de la Generalitat. Ara el tribunal ha obert la via penal per decidir si torna a investigar-lo, altra vegada per desobediència, quan se li va requerir al setembre, ja fora de període electoral, que retirés els símbols

La decisió, de la sala civil i penal, es deu al fet que la contenciosa administrativa veiés possible «rellevància penal» en l'incompliment del termini que Torra tenia per complir l'ordre de la JEC, segons avança el diari 'Ara'. La Generalitat va interposar un recurs de reposició, que va rebutjar el TSJC.

Segons Torra, un «judici polític»

En el judici pel cas, Quim Torra va mantenir que «era impossible complir una ordre il·legal dictada per un òrgan que no tenia competència per fer-ho». Segons el president de la Generalitat, la JEC no té un rang superior a la Generalitat i, per tant, no havia d'obeir-la

A més, Torra va parlar de «judici polític» i va acusar la sala de «parcial» i de voler «alterar» la legislatura catalana. Durant la seva intervenció va denunciar també «censura» i «vulneració de la llibertat d'expressió».

Cronologia dels fets

El balcó de la Generalitat lluïa llaç groc en període electoral, fet pel qual l'entitat Impulso Ciudadano va interposar un recurs al TSJC perquè es retirés, al·legant que calia mantenir la neutralitat de l'edifici. El tribunal va donar un termini de 48 hores a Quim Torra en un requeriment personal el 23 de setembre perquè complís l'ordre. Però el president de la Generalitat no va treure els símbols del Palau.

Expirat el termini, es va ordenar que els Mossos s'ocupessin de la retirada de la pancarta. Poc després, dos operaris de la Generalitat la treien Eren dos quarts de quatre i, després de dues hores i mitja, l'exdiputat de la CUP, Antonio Baños, l'exdiputat de JxSí i cantautor, Lluís Llach, l'actriu Sílvia Bel i la filòloga Teresa Casals tornaven a penjar una pancarta, aquesta vegada amb el lema 'Llibertat d'opinió i expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans'.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari