Mijaíl Soloshenko, la seva dona Inna i el seu fill Efraín.

Les cares de la tragèdia a Ucraïna: «Aquesta bonica família ja no existeix»

Mikhaïl, Inna i el seu nadó Efraín van ser disparats per un tanc rus quan anaven amb cotxe

Sumy, una ciutat situada a l'est d'Ucraïna, és un dels principals focus de la barbàrie russa. L'exèrcit invasor ha intensificat l'ofensiva les últimes hores, fet que ha tingut conseqüències dramàtiques sobre la població civil. La tragèdia s'ha encarnat a la mort d'una família de la regió. 

Mikhaïl, de 32 anys, la seva dona Inna, de 29, i el seu fill Efraín, de menys de dos anys, han estat víctimes de l'atac d'un tanc rus. La universitat on havia estudiat el jove va difondre la notícia dissabte a primera hora. En qüestió d'hores es va fer viral i molta gent ho va compartir a les xarxes socials.

No ha transcendit si la família havia decidit quedar-se a la ciutat o van ser atacats intentant fugir. El cotxe on viatjaven va ser assolit per foc d'artilleria procedent d'un tanc rus. Tots tres van morir a l'acte i la seva tragèdia se suma a la de milers de civils morts.

La família assassinada pels russos

La Universitat Nacional Agrària de Sumy va anunciar la mort d'un dels seus estudiants durant la invasió. «El personal i els estudiants expressen el seu condol més sincer. A la família i amics del graduat de la Facultat d'Enginyeria i Tecnologia Mikhaïl Soloshenko, a la seva esposa Inna i al seu fill Efraín».

La família morta per un tanc rus.
La família morta per un tanc rus. | Cedida 

Segons el missatge publicat a Facebook, Mikhaïl i la seva família «van morir tràgicament a mans dels invasors russos». «El cotxe de la família, amb un nen petit a dins, va ser enderrocat per un tanc rus», afegia, «record etern als caiguts». La notícia va causar una gran commoció a tot el món.

El missatge, publicat amb una foto de la família, es va viralitzar en l'àmbit mundial i va obtenir una gran quantitat de reaccions. Les paraules de Myroslava Petsa, periodista de la BBC a Ucraïna, van tenir un impacte especial. «Aquesta bonica família ja no existeix, van morir en l'atac d'un tanc rus», explicava.

La foto del vehicle atacat

Entre els comentaris hi ha una persona que coneixia la família morta. «La seva dona i la meva van créixer juntes, el projectil rus no els va donar una segona oportunitat», es pot llegir al missatge. L'usuari adjunta una foto del suposat vehicle: «Això és el que va quedar del cotxe després de ser abolit».

També es pot veure una foto de la família de fa temps, que informa sobre l'hora i la data del funeral. Poca cosa més ha transcendit sobre les circumstàncies de l'atac. Segons el rector de la universitat, i en la línia de la BBC, «els ocupants russos van disparar contra el cotxe des d'un tanc».

Sumy és una ciutat a només 30 quilòmetres de la frontera russa i des de l'inici de la invasió és sota foc enemic. Centenars d'estudiants van estar atrapats a la ciutat, encara que finalment van aconseguir fugir als corredors humanitaris. La setmana passada van fugir 60.000 civils, segons les autoritats.

Nous corredors humanitaris

Els mitjans locals han verificat la identitat i les edats de les tres víctimes mortals, però les circumstàncies segueixen sense conèixer-se. La pregunta és si Mikhaïl i la seva dona havien decidit quedar-se a Sumy o van ser atacats mentre intentaven fugir. Això posaria en dubte la seguretat dels corredors humanitaris.

Rússia ha obert diversos corredors humanitaris per a l'evacuació de civils, però el govern ucraïnès denuncia la violació dels acords. Acusen el país de Putin de no respectar la població civil als llocs d'evacuació. Aquest està sent un dels principals esculls a les negociacions.

Les autoritats de Sumy han informat aquest matí de l'obertura de nous corredors des de les 09:00 a les 21:00 hores. Set dels deu corredors actius al país van aconseguir evacuar ahir unes 4.000 persones atrapades a ciutats assetjades pels russos. En els últims dies, Rússia ha doblat l'ofensiva.

Càstig a la població civil

Lluny d'estar a prop de la pau, el conflicte d'Ucraïna ha empitjorat les últimes hores. Rússia ha intensificat l'ofensiva als principals punts calents. Avui mateix, Kíev ha clarejat amb quatre fortes explosions, a la qual cosa cal sumar el setge de moltes ciutats a l'est del país.

L'ofensiva russa augmenta i se centra sobretot en les grans ciutats, on hi ha hagut una pèrdua més gran de vides civils. El govern ucraïnès assegura que només al setge de Mariúpol ja han mort 2.500 persones. Ahir van morir nou persones en un atac contra una torre de televisió a Rivne.

Un altre focus de la tragèdia és Donetsk, on aquest dilluns van morir 23 persones en un atac de l'exèrcit ucraïnès. L'ONU té registrades 636 víctimes civils en vint dies, entre els quals 46 nens i més de 1.125 ferits. En ple augment de les hostilitats, avui està previst que es reprenguin les negociacions.