Un professional sanitari atén un pacient al nou espai polivalent de l'Hospital de Bellvitge el 26 de gener del 2021

Valentino, el nen de 10 anys que ha mort dies després de la seva mare i la seva àvia

La dramàtica història d'una família colpejada pel coronavirus
Una mare subjecta la mà del seu fill en un hospital

El coronavirus ha deixat milers de morts a tot el món. Arribant a provocar autèntiques massacres en algunes famílies. És el cas de Valentino, un nen de 10 anys, i els seus éssers estimats.

Aquest nen va morir a la ciutat argentina de Santa Fe a conseqüència de la covid-19. I no ha sigut l'únic de la seva família que ha mort per aquest motiu. Uns dies abans, la seva mare i la seva àvia també van perdre la vida.

La ciutat on residien, Rosario, està de dol. En només una setmana han mort tres membres d'una mateixa família a causa del virus. Una situació bastant particular i que ha commocionat el país.

L'atenció mèdica a Argentina està deixant bastant a desitjar. Fa unes setmanes es coneixia el cas d'una jove que va morir al terra d'un hospital després de diverses hores d'espera. Una situació que deixava a ldescobert les mancances del sistema sanitari argentí.

En el cas de la família de Valentino, sorprèn la rapidesa amb què va passar tot. Primer va perdre la vida l'àvia. Al cap de dos dies, va morir la mare, de 32 anys. I l'últim va ser ell. Dissabte va tenir lloc l'acte de comiat de l'infant, de 10 anys. Va ser al cementiri de Timbúes.

La família no aconsegueixen trobar una explicació al que ha passat. «No tenim consol», explicaven els seus afins, trencats de dolor. El menor formava part del col·lectiu de risc, ja que patia de broncoespasme, segons van recollir alguns diaris argentins.

Més casos de famílies mortes per la covid

El fet que morin diversos membres d'una mateixa família en un petit interval de temps està sent més comú del que es pensava. A Capitán Bermúdez va passar una cosa semblant. Una mare, un pare i la seva filla van morir en qüestió de dies, també.

Eren una família molt estimada a la zona, els Mingorance. Els pares es dedicaven a l'ensenyament i molts joves de la zona havien estat alumnes d'ells.

En aquest últim cas, la primera a perdre la vida va ser Paola, la filla, als 36 anys. Va ocórrer a finals de maig. Mentrestant, els seus pares estaven en estat greu a la unitat de cures intensives.

Mario i Patricia Graragnolo, de 57 anys, van morir al cap de dos dies. Una situació que va tornar a deixar patent els enormes danys provocats per la covid. El virus s'ha acarnissat sobretot als països amb menys recursos.

Malgrat els esforços fets per les autoritats, els serveis sanitaris d'Argentina es van veure incapaços de contenir els efectes del coronavirus. El ritme de vacunació tampoc està sent l'esperat, cosa que fa pensar que la normalitat encara trigarà un temps a tornar en aquest país.

Aquest dissabte, a la ciutat de Rosario, van notificar 467 casos de covid. Per la seva banda, a la província de Santa Fe van comptabilitzar 1.346 positius en  només un dia. Unes xifres molt elevades que no aconsegueixen reduir.

Amb aquestes dades, a Santa Fe el nombre d'afectats pel virus des de l'inici de la pandèmia s'eleva a 137.819 persones. I a nivell provincial, els perjudicats ascendeixen a 388.608.

En les últimes 24 hores, s'han notificat dues morts a la ciutat, davant de les nou que s'han produït a la província.

En altres punts de la planeta també ocorren casos molt estranys, com a Itàlia. Una jove va morir fa uns dies després de vacunar-se amb AstraZeneca.

Mala gestió de la sanitat argentina

La pandèmia ha sotmès el sistema sanitari d'Argentina a una gran pressió. L'escassetat de llits a les unitats de cures intensives dels hospitals i la manca de personal humà també ha quedat retratada.

Les autoritats han vist com els sanitaris han acabat exhausts i el cost dels metges s'ha disparat. I tot això ho hem de sumar a la polèmica pels 'vacunatoris' VIP,  que evidencia la desigualtat social que regna al país.