Fotomuntatge d'un cotxe de policia amb Desirée Mariottini, la jove violada i morta a Roma

Desirée, la jove de 16 anys que van deixar morir després d'assetjar-la en manada

El tribunal va emetre ahir el seu veredicte contra els quatre acusats

Els crims sexuals són, per desgràcia, una xacra social que ens aguaita en ple segle XXI. Han sigut múltiples els casos que hem viscut a Espanya al respecte, si bé és cert que és un problema compartit també per altres països propers al nostre. Un exemple és el d'Itàlia, on aquesta mateixa setmana s'ha tancat un cas que ha consternat tot el país durant anys.

Es tracta de la violació i assassinat de Desirée Mariottini, una menor de 16 anys, trobada l'octubre de 2018. Després de gairebé tres llargs anys de procés judicial, aquest dilluns, 21 de juny, el tribunal designat emetia la seva sentència sobre aquesta causa. El cas de Desirée Mariottini, que va commocionar a Roma i a Itàlia sencera, sembla ara haver nafrat a la seva fi definitiva.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Desirée Mariottini, una jove de 16 anys violada en manada i morta

Posem en context aquest estremidor succés que va fer la volta a Itàlia fa tan sols tres anys, en 2018. Va ser la nit del 19 d'octubre d'aquest any quan va aparèixer el cadàver de Desirée, una menor de 16 anys. El seu cos jeia sobre un matalàs i tapat amb una manta a l'interior d'un edifici abandonat.

El punt on es va trobar el cadàver estava situat a la ciutat de Roma, en concret al barri de Sant Llorenç, a prop, per exemple, de l'estació de Termini. La troballa va ocupar hores i hores de televisió a Itàlia, de manera que el cas es va fer molt popular. Una setmana més tard de l'aparició del cadàver, la policia italiana va practicar les primeres detencions relacionades amb el cas.

Es tractava de dos senegalesos en situació irregular a Itàlia: Mamadou Gara, de 27 anys, i Brian Minthe, de 43. Unes hores després, es va arrestar dues persones més: Iussif Salia i Alinno Chima, de 47 anys. Aquestes quatre persones han estat les investigades al llarg d'aquests anys, en els quals s'ha tractat de concretar el grau d'implicació de cada un d'ells.

La investigació va avançar i aviat es va saber que Desirée havia rebut un subministrament de drogues el 18 d'octubre de 2018 a la tarda. D'aquesta manera, es va confirmar que, en el moment de l'abús, es trobava en estat inconscient. Durant la instrucció del cas, el 2019, van ser variant les acusacions als quatre sospitosos, tots ells implicats en aquest cas.

Arriba la condemna per la mort i violació a Desirée Mariottini: dues cadenes perpètues

El judici es va celebrar a principis de 2020, però va quedar parat a causa de la pandèmia. Allà es va constatar que l'excés de metadona que es va subministrar a Desirée va ser la causa de la mort de la menor. «Vaig intentar salvar-la, però no vaig poder fer res», va declarar el pare de la víctima, Gianluca Zuncheddu, en el judici, en unes punyents paraules.

Després de l'aturada pel coronavirus, el judici es va reprendre la tardor passada, amb sessions al lloc dels fets. Va acabar just abans de Nadal, quan es van fer les peticions de condemna. A més, la fiscal adjunta del cas, Maria Monteleone, va demanar cadena perpètua per a les quatre persones acusades.

Els mesos han passat i, finalment, la sentència es feia pública aquest dilluns, 21 de juny. Després de 10 hores deliberant, el tribunal sentenciador va emetre una condemna que no s'ajusta a la demanada per la fiscal, però és molt severa.

Finalment, Mamadou Gara i Yussef Salia van ser condemnats a cadena perpètua, pena que no es va imposar als altres dos acusats. Alinno Chima va ser condemnat a 27 anys de presó, mentre que Brian Minthe complirà una pena de 24 anys i mig de presó. Així, Itàlia tanca un dels casos que més ha consternat el país en els últims anys.