Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb la foto de la Víctima i l'assassí

Vanessa va ser assassinada amb 17 anys: les noves proves que assenyalen al sospitós

Un jutjat ha ordenat la reobertura del cas vuit anys després

Leidy Vanessa Murillo tenia 17 anys quan va desaparèixer a la sortida de l'institut, el juny del 2008, a València. Van trobar el seu cadàver tres mesos després, enterrat amb unes oliveres a Macastre. Van sospitar del seu padrastre des del primer moment, però el cas va ser tancat el 2016.

Leidy Vanessa tenia la mateixa edat que Diana Quer i Marta del Castell quan la van matar, però el seu cas va quedar en l'oblit. Només la insistència de la seva mare ha aconseguit que ara un jutjat reobri la causa. La Policia Nacional té noves informacions per tornar a investigar.

Al rerefons d'aquest crim hi ha l'obsessió sexual que el padrastre de Leidy Vanessa sentia per ella. Estava tan obsessionat, que fins i tot controlava els nois amb qui anava. Omar, de 46 anys, va tornar al seu país dies després de la desaparició de la noia reforçant així totes les sospites.

Una desaparició i una macabra troballa

Leidy Vanessa era una noia de 17 anys d'origen colombià i establerta a València. El cas del seu assassinat ha estat guardat en un calaix durant sis anys, però ara el Jutjat d'Instrucció de Requena n'ha ordenat la reobertura. Hi ha noves proves que podrien fer un gir.

Muntatge de Vanessa i l'assassí
Leidy Vanessa i el seu padrastre Omar | Catalunya Diari

La història arrenca el 2 de juny del 2008, quan la jove desapareix en sortir de l'Institut d'Educació Secundària Benlliure. Va sortir en direcció a casa d'una amiga, però mai no va arribar. Les seves amigues expliquen que aquell mateix matí havia rebut una trucada, però no saben de qui.

El 20 de setembre del 2008, dos amics que van sortir a passejar es van trobar les restes esqueletitzades d'una jove. Els forenses van estimar una edat una mica superior a una adolescent. El cadàver va ser trobat nu al costat d'un tros de sostenidor negre, una arracada, un anell i un rellotge.

Estava obsessionat amb la noia

L'estat del cos va impedir les tasques d'identificació, i el gener del 2009 la Guàrdia Civil va abandonar les actuacions. Més tard, el 2010, la Policia Nacional va confrontar l'ADN del cadàver amb el perfil genètic de la mare de Leidy Vanessa. Els resultats no deixaven cap dubte, era ella.

Els resultats de l'autòpsia van determinar que la víctima havia mort per diversos cops al cap. L'avançat estat de descomposició va impedir establir si també hi va haver agressió sexual. Tot i això, el motiu sexual va ser sempre des del principi la principal hipòtesi de la policia.

Tots els indicis apuntaven a Omar, el padrastre de la noia, que pel que sembla sentia una forta atracció cap a ella. Els testimonis van relatar a la policia que sentia gelosia malaltissa cap als nois amb què sortia. I fins i tot va arribar a col·locar una càmera a la seva habitació per espiar-la.

Els seus encobridors el van delatar

Totes les sospites van semblar confirmar-se quan es van adonar que l'home havia fugit al seu país natal, Colòmbia. Hi havia un altre detall interessant. A principis del 2008 havia estat treballant com a vigilant en una obra a Macastre, en una zona propera on va aparèixer el cadàver.

La prova definitiva per portar-lo a judici seria la declaració de dos veïns de Macastre, investigats per encobriment. Segons un, l'altre acusat li va confessar que Omar li havia ofert diners per desfer-se del cadàver. Va admetre haver cavat un forat per enterrar «una cosa tova».

Una imatge de la víctima amb un gos
Leidy Vanessa tenia 17 anys quan va ser assassinada | Cedida

L'altre acusat ofereix una altra versió, asseguren que va discutir amb el seu amic quan li va explicar que li havien ofert diners per enterrar un cadàver. En tot cas, totes dues versions apunten a un mateix sospitós. Omar es troba actualment a la presó, a Colòmbia, per tràfic de drogues.

La justícia veu elements suficients per reprendre la investigació i estrènyer el setge sobre el sospitós. El Grup d'Homicidis de la Policia Nacional tornarà a analitzar les proves i estudiar les noves informacions. L'objectiu és demostrar la culpabilitat del sospitós i portar-lo davant de la justícia.