Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb la foto de Vanessa i el seu assassí i violador, Romain

Vanessa, la nena de 14 anys violada i assassinada a França

La policia ha detingut un delinqüent sexual de 31 anys com a presumpte autor del crim

Vanessa, una adolescent espanyola de 14 anys, ha estat violada i assassinada a la localitat francesa de Birac-sur-Trec (França). Es tracta de la filla d'una família d'espanyols que van arribar al país gal fa tot just un any. L'assassí, un delinqüent sexual anomenat Romain, ja ha estat detingut.

El succés ocorregut aquest cap de setmana ha sacsejat les societats francesa i espanyola. Ha estat especialment dur per als pares de la menor, que van haver de ser ingressats per una crisi d'ansietat en rebre la notícia. La policia ara està demanant proves per a la investigació.

L'assassí, Romain, és un noi de 31 anys amb parella estable i que acaba de ser pare. Els veïns el descriuen com un noi correcte i educat, encara que una mica reservat i amb problemes d'alcoholisme. El darrer divendres va acabar amb la vida d'una noia que tenia tota la vida al davant.

La mort de Vanessa

El divendres 18 de novembre havia de ser un dia normal per a Vanessa, una menor espanyola resident a França. Anava al col·legi Germillac, a la localitat de Tonneins, al sud de França, i en sortir de classe feia classes de francès. Aquell dia es va vestir i va anar a l'escola com un dia qualsevol.

Ja era de nit i els seus pares estaven preocupats perquè la nena no arribava a casa. Aleshores, van denunciar la seva desaparició davant la policia, que va interrogar testimonis i va revisar diverses càmeres de seguretat de la zona. En una d'aquestes gravacions van veure un fet estrany, una adolescent pujava al cotxe d'un desconegut. La policia va identificar la menor com Vanessa i el propietari del cotxe com Romain, un veí de la zona. Quan es van presentar a casa seva, el jove els va rebre amablement i amb esgarrifosa fredor els va dir «sé perquè sou aquí». Ell mateix els va revelar el lloc on hi havia el cos de Vanessa.

Qui és l'assassí

La policia francesa va trobar el cos de l'adolescent en una casa abandonada a pocs quilòmetres de Tonneins, a Birac-sur-Trec. Romain va ser conduït a dependències policials i va confessar haver segrestat, violat i assassinat la petita. Ara la policia demana proves per confirmar la seva història. L'autòpsia revelarà si hi va haver agressió sexual i la investigació també intenta aclarir si la jove va pujar al cotxe voluntàriament.

De moment se sap que l'assassí confés és un jove francès d'aparença normal. Sempre ben vestit i perfumat, el seu comportament mai no va aixecar sospites. Vivia des de fa un any amb la seva dona, amb qui acabava de tenir un fill, i treballava en una empresa de treball temporal. Cada dia se n'anava a treballar a la mateixa hora i seguia una rutina, la mateixa que va fer el darrer divendres, quan va segrestar Vanessa amb el seu Volkswagen Passat gris.

Agressor sexual amb antecedents

Segons els veïns i les fonts de la premsa local, Romain podria tenir problemes greus d'alcoholisme. Es mostrava discret i educat davant dels veïns, però tenia un costat fosc i era un vell conegut de la policia.

L'any 2006 va ser condemnat per una agressió sexual a una menor d'edat. En aquella ocasió només va ser condemnat a quinze dies de presó i dos anys de llibertat condicional. Tot i ser un delinqüent sexual amb antecedents, estranyament no apareixia als fitxers policials ni a la llista de depredadors sexuals. Aquest cop, la seva violació ha acabat en assassinat.

Segons les seves primeres declaracions, va estrangular Vanessa davant la por que aquesta el denunciés. Creuen que no coneixia la víctima de res i que la noia va ser caçada a l'atzar, encara que es desconeix com va aconseguir que entrés al vehicle. El crim de Vanessa ha indignat la societat francesa.

Una família destrossada

Vanessa es va traslladar a viure a França amb els seus pares i els seus dos germans petits fa tot just un any. Es desconeix la procedència exacta de la família i el motiu pel qual es van traslladar a França. Una cosina seva l'ha descrita com una adolescent intel·ligent i bella, sempre disposta a ajudar els altres.

Les autoritats franceses han mostrat el seu suport a la família i han condemnat el crim de manera contundent. «Vanessa es va trobar amb la persona equivocada en el moment equivocat», va lamentar l'alcalde de Tonneins, Dante Rinaudo.

Els fets han coincidit amb un cap de setmana reivindicatiu a França. Hi havia convocades manifestacions a diverses ciutats que reclamaven més protecció per a les víctimes de violència de gènere. El país està vivint un repunt de la violència masclista, amb 100 dones assassinades des de començament d'any. En els darrers cinc anys les violacions han passat de 17.000 a 34.500.