Foto d'una persona amb un telèfon mòbil.

Vicente, condemnat pel suïcidi d'Iván, un jove de només 17 anys: «Ploraràs»

La troballa dels missatges podria suposar una pena de 14 anys per a l'assetjador

«Aquí, quan es fa això, és per ficar-se al llit amb mi». Va ser un dels missatges que va rebre Iván, un jove de 17 anys, del seu assetjador Vicente Paradís, de 57 anys. El desenllaç fatídic d'aquest assetjament constant va posar fi a la vida del menor, que va trobar en el suïcidi l'única manera d'escapar-se.

Va fer xantatge al menor per tenir relacions sexuals

Vuit mesos després de la mort del jove, el jurat popular de Castelló ha condemnat Paradís, que ha estat considerat l'homicida per ser «conscient de l'angoixa que estava provocant». Així i tot, el responsable del suïcidi d'Iván no va cessar d'enviar missatges amenaçadors.

Tot va tenir lloc el 2016, quan el noi va decidir entrar a una pàgina web de contactes. Allí va començar a comunicar-se amb Vicente, a qui mai va arribar a conèixer personalment. Després de proposar-li de tenir relacions sexuals amb ell, Iván es va negar i va voler tallar la comunicació. L'ara ja condemnat no va acceptar un no per resposta i va començar a tenir lloc una successió de missatges que assetjaven i amenaçaven el noi.

Foto de la manifestació 'Stop suicidios' contra el suïcidi.
L'assetjament és una de les principals causes del suïcidi. | Arxiu
 

119 missatges amb amenaces

El menor va arribar a rebre 119 missatges en menys de set hores. A gairebé tots ells l'home l'amenaçava i li feia xantatge amb publicar les converses prèvies, el seu número de telèfon, explicar-ho als seus familiars i, fins i tot, denunciar-lo. «T'ensenyaré a no fer perdre el temps», «et juro que et posaré en un bon embolic», «arruïnaré els teus pares per culpa teva», «vessaràs llàgrimes de sang davant dels jutges i dels teus pares», són alguns dels missatges que van portar Iván al suïcidi.

El jove de 17 anys, davant els aclaparadors missatges que no cessaven, es va limitar a demanar perdó i a pregar que parés. Va arribar a advertir el seu assetjador fins a onze vegades que se suïcidaria si complia les seves amenaces. I Vicente va respondre amb més missatges. «Vols saltar ara?», «si et suïcides, els deixaràs el problema als teus pares», «vaig per tu», «arruïnaré els teus pares per culpa teva», va enviar.

Ningú va saber el perquè fins vuit mesos després

La pressió que va suposar per a Iván el va portar a la crua decisió de llevar-se la vida. Es va precipitar al pati interior del pis on vivia amb els pares. La tragèdia i el dol dels familiars es van unir a la incertesa de saber el perquè del seu suïcidi. No va ser fins al cap de vuit mesos que la policia va poder accedir al contingut del telèfon del menor.

Foto d'una mà amb una maça en un judici.
El Tribunal Suprem assegura que el condemnat era conscient del patiment que provocava. | Getty Images
 

L'acusat tenia antecedents per abusos sexuals

El descobriment dels missatges per part dels agents els va portar a la detenció de Vicente Paradís. En la seva primera declaració va confessar haver enviat els missatges que van matar Iván. El ministeri fiscal assegura que l'acusat va mantenir una actitud «d'assetjament permanent i xantatge emocional» a la víctima. Pel que sembla, Paradís ja comptava amb antecedents penals per abús sexual 12 anys abans.

Un noi normal, víctima d'un homicidi

Davant les falsedats de la defensa, els pares van explicar que Iván només era un jove que explorava la seva sexualitat, jugava al futbol, anava al conservatori, pertanyia a una penya i sortia amb els amics. A més, el Tribunal Suprem va defensar que «si la víctima no s'hagués trobat a la situació creada per l'autor, no s'hauria produït el resultat que finalment va tenir lloc».

El condemnat es pot enfrontar ara a 14 anys de presó

Després del veredicte, el fiscal ha elevat de 12 a 14 anys la petició de presó per al condemnat, en espera de la resolució final del magistrat. En contraposició, la defensa ha demanat les penes mínimes i la intenció de recórrer la sentència. Tant la Fiscalia com les acusacions han estat d'acord a sol·licitar l'ingrés immediat a presó de Vicente, ja que consideren que el risc de fuga és elevat per la gravetat de la condemna.