Denuncien una violència «insuportable» en un centre de menors català

Els treballadors acusen el Govern d'incomplir normatives, ja que el centre no té psicòleg, infermer, professor d’esport, ni professionals de seguretat adequats

UGT ha alertat sobre la situació «insuportable» de violència al centre de menors Can Rubió d'Esparreguera
UGT ha alertat sobre la situació «insuportable» de violència al centre de menors Can Rubió d'Esparreguera | CatalunyaDiari.cat

Representants de treballadors del centre de menors Can Rubió d'Esparreguera, al Baix Llobregat, han alertat sobre la situació de violència «insuportable per als treballadors i per als residents» que viuen, amb risc i inseguretat, des que es va canviar la tipologia del centre el passat maig de 2018, moment en el qual van començar a acollir joves amb problemes de conducta, però sense contractar al personal necessari.

Aquest dimecres, Pedro González, responsable d’UGT a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia) de la Generalitat, ha explicat que va passar de centre terapèutic a residencial d'educació intensiva (Crei), però en cap moment van contractar el personal necessari, com seria un psicòleg, un infermer i un professor d'esport adequats.

Alerta per una situació «insuportable» de violència

A més de joves amb problemes de conducta, també tenen menors per als quals la Justícia ha dictat llibertat vigilada, i calculen que falten almenys dos professionals de seguretat, mentre que vuit dels 23 treballadors estan de baixa –alguns suplents de suplents–. La violència es viu, gairebé diàriament, entre menors i també contra educadors. Durant el mes de març han registrat catorze agressions a treballadors, arribant a fer tres contencions al dia, i diverses amenaces amb arma blanca, fets que «desestabilitzen» els altres joves.

Per exemple, alguns menors s'escapoleixen per no estar amb violents i, fins i tot, han registrat intents de suïcidi. Un educador del centre ha explicat: «Ens sentim desemparats, desbordats, i treballem com podem. Sense saber si al final del dia arribaràs sencer a casa i amb la sensació de no poder dur a terme el teu treball». I ha afegit: «Sense un ambient de seguretat, no tenim res a fer com a educadors».

Des de la UGT consideren que la Dgaia incompleix la normativa i no aplica les recomanacions de la Generalitat, del Parlament i del Síndic de Greuges, al qual es van dirigir pel risc en la seguretat de menors, ja que al centre resideixen uns vint, entre els quals hi ha quatre estrangers no acompanyats, però no tenen traductors.  Per la seva part, l’octubre de 2018, la Dgaia va dir al Síndic que havia autoritzat un reforç en la seguretat de Can Rubió, que està en tramitació per una qüestió legal de contractació, però la mesura segueix sense aplicar-se.


Comentaris

envia el comentari