L'incendi de la Ribera d'Ebre ja ha cremat més de 5.500 hectàrees i segueix sense control

Els Bombers encara no han estabilitzat el perímetre| Més d'una cinquantena de persones han estat evacuades
Imatge de l'incendi que està tenint lloc a la Ribera d'Ebre
Imatge de l'incendi que està tenint lloc a la Ribera d'Ebre | Francisco Barajas

Incendi a les Terres de l’Ebre. Durant el migdia del dimecres, 26 de juny, un foc va començar a cremar de forma intensa i amb virulència en una zona forestal situada al terme municipal de la Torre de l’Espanyol, a la comarca de la Ribera d’Ebre. Els Agents Rurals apunten que la causa de l'incendi podria ser l'autocombustió en un femer. 

 

74 dotacions dels Bombers, 60 de les quals terrestres i 14 aèries, treballen per apagar el foc, que segueix descontrolat.  Cal tenir en compte que la situació  és extremadament greu. Segons El cap de Bombers, David Borrell, ha destacat que la situació de l'incendi de la Ribera d'Ebre «és molt crítica». Actualment, s'estimen més de 5.500 ha cremades, pero les condicions meteorològiques no afavoreixen el control del foc i es creu que pot arribar a cremar-ne 20.000, segons Borrell.

 

A hores d'ara, els Bombers han aconseguit estabilitzar un terç del flanc dret, el més perillós. No obstant això, Borrell expressa la seva «preocupació»: «Pensem que amb les condicions meteorològiques actuals sobre flanc dret aquest sens pugui acabar obrint i pugi cap al nord i poguem tenir una afectació de moltes més hectàrees».  És per aquest motiu que es considera que el pitjor moment de l'incendi serà en les properes hores, que seran crítiques per controlar l'incendi. 

 

 

 

 

Pel que fa a les evacuacions, afecten les zones de Palma d'Ebre, Bovera, Flix, Maials i Llardecans. En les tasques d'extinció els Bombers prioritzen el flanc dret del foc, que té més propagació a favor del vent. A la zona hi ha marinada reforçada. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha anat fins i tot més enllà en assegurar: «Estem davant d'un gran foc, que és i serà important i que encara està actiu. Ha cremat més de 3.500 hectàrees i té una potencialitat que arribi a 20.000 hectàrees».

 

De moment, han sigut desallotjades més de 100 persones que estaven en masies properes a l'incendi. El foc ha arribat a afectar una granja de corders, que ha quedat totalment calcinada, morint d'aquesta manera més de 200 animals que hi havia a l'interior.

 

Segons indiquen els Bombers, el foc va començar a prop del quilòmetre 10 de la carretera T-714, que va de Vinebre a la Torre de l'Espanyol. Ha evolucionat de forma molt ràpida, conduït pel vent que bufa a la zona, marinada reforçada, i saltant algunes pistes forestals i carreteres locals. Segons el Cos d'Agents Rurals, actualment està afectant una superfície de més de 4.000 hectàrees, però, tal com ha dit el conseller d'Interior,  no es descarta que la xifra acabi sent superior.

 

Imatge del foc que està tenint lloc aquesta tarda a la Ribera d'Ebre
Imatge del foc que està tenint lloc aquesta tarda a la Ribera d'Ebre | CatalunyaDiari.cat

 

Entre els mitjans aeris que treballen a l'incendi hi ha helicòpters de comandament, helicòpters bombarders i avions de vigilància i atac, també hi ha avions de vigilància i atac del Ministeri de Pesca i Alimentació. A més, els Bombers han activat maquinària pesant que també s'incorporarà a les tasques d’extinció i la Unitat Militar d'Emergències ha enviat 120 efectius a l'incendi.

 

 

La T-714, tallada a Cabacés

 

Imatge de l'incendi, en una zona forestal del municipi de la Torre de l'Espanyol
Imatge de l'incendi, en una zona forestal de la Torre de l'Espanyol | Josep Tarragó

 

Durant la tarda es van tallar diverses carreteres: El Servei Català de Trànsit ha informat que la carretera T-714 a Cabacés, al Priorat, es troba tallada en els dos sentits de la marxa. El tancament afecta el tram de la via situat entre els punts quilomètrics 10 i 26.

 

 

Per la seva part, la T-2237, a Vinebre, també està tallada en els dos sentits, entre els quilòmetres 1 i 16. També s'ha tallat la C-12 entre Mailas i Flix, la T-703 entre la Palma d'Ebre i la C-233 i la C-233 entre Bovera i Flix.

 

 

El fort vent de marinada «no ajuda gens»

Els Bombers Voluntaris de Tivissa també treballen al lloc dels fets. Segons el mateix cos, «el fort vent de marinada d'avui no ajuda gens» pel que fa a les tasques de control i extinció de les flames. Tanmateix, està previst que el vent minvi aquest dijous i no dificulti tant les tasques d'extinció.

 

 

També et pot interessar

 Comentaris

envia el comentari