Muntatge fotogràfic del futbolista mort amb 28 anys, Vladimir da Costa, i una ambulància

Vladimir, el futbolista mort a Almeria amb només 18 anys: «Estic mort»

Les instal·lacions esportives on es va desplomar no disposaven de desfibril·lador

Aquest cap de setmana passat, l'esport espanyol plora la mort de Vladimir da Costa, un futbolista de només 18 anys. Va anar a jugar un partit de futbol amb amics divendres a la tarda a Roquetas de Mar (Almeria), i de sobte es va desplomar. Van fer tot el que van poder per salvar-li la vida, però finalment va morir.

Vladimir era un jove amant del futbol i que jugava a les files del Mojonera CF. Les instal·lacions esportives on va tenir l'infart no disposen de desfibril·ladors, que podria haver salvat la vida. Això recorda novament la importància de tenir aquests aparells a totes les instal·lacions esportives.

El futbol almerienc es va vestir de dol aquest cap de setmana per la inesperada mort del jove jugador. Vladimir era un noi molt estimat al seu equip, i la seva sobtada mort ha causat un gran dolor al vestidor. Ara l'autòpsia ajudarà a aclarir l'origen de la mort del jove futbolista.

Va caure desplomat mentre jugava

La de divendres a la tarda havia de ser un partit de futbol més entre amics, un de molts als quals Vladimir solia participar. I és que el futbol era una de les grans passions d'aquest veí de Roquetas de Mar.

Fotomuntatge de Vladimir da Costa i l'equip de futbol en què jugava, el Mojonera CF
Vladimir jugava al Mojonera CF | Catalunya Diari

Van anar a unes instal·lacions esportives ubicades al carrer Estornino de Roquetas. Però, de sobte, durant el partit, Vladimir da Costa es va sentir indisposat i es va desmaiar per causes que no han transcendit. Així mateix, testimonis de la dramàtica situació, els seus amics van trucar al 112 Andalusia i van intentar reanimar-ho.

A les instal·lacions no hi havia cap desfibril·lador, un aparell molt útil en aquests casos que potser li hauria salvat la vida. Quan van arribar al pavelló, els sanitaris van iniciar les tasques de reanimació per salvar-li la vida. Tot i això, va morir allà mateix i només van poder certificar la seva defunció.

Els seus companys s'acomiaden d'ell

Fins i tot el pavelló es van desplaçar també unitats de la Policia Local de Roquetas de Mar. El succés va sumir en la més profunda tristesa el futbol almerienc, i en especial el seu equip de La Mojonera. «El nostre 'Vladi', el nostre amic, el nostre germà, t'has anat injustament, tots estem de dol avui», van comunicar.

També es va pronunciar l'EMF Roquetas de Mar, l'escola de futbol en què va donar les seves primeres puntades de peu a la pilota. «Avui ens hem aixecat amb la trista pèrdua de Vladimir da Costa, més conegut com a 'Vladi'», escrivien. I és que Vladimir va ser jugador de l'Escola i del Roquetas durant diverses temporades.

Segons el relat que fan els mitjans locals, el jugador va patir una indisposició quan es disposava a rematar un córner. El jove es va quedar immòbil i, davant la incredulitat dels que l'envoltaven, va dir «estic mort». El lloc on va ocórrer és el Centre Esportiu 360 del municipi almerienc.

Tot el que se sap sobre el succés

Eren les 21.20 hores quan el centre d'emergències va rebre l'avís que un jove s'havia desmaiat. Segons els testimonis, el noi estava inconscient i sense respiració sobre el terreny de joc. Un exentrenador seu que hi era allà va realitzar-li les primeres maniobres de reanimació.

Vladimir era un jove sa i esportista que mai havia patit un problema similar. De fet, havia passat tots els reconeixements mèdics de manera satisfactòria, sense que abans li haguessin detectat cap problema. Així que, el més probable és que patís alguna malaltia congènita.

Encara que aquest tipus de morts no són gens freqüents, de tant en tant poden succeir i cal estar preparat per fer-ho. Per això és important que les instal·lacions esportives comptin amb desfibril·ladors que poden salvar una vida. En aquest cas va ser la diferència entre la vida i la mort.

El jove ha estat acomiadat en una multitudinària vetlla al municipi de La Mojonera, on era molt conegut i estimat. Equips de tota la província i entitats més enllà del futbol s'han sumat als condols, fins i tot la Reial Federació Andalusa de Futbol ha mostrat el seu dolor.