Lava engullendo casas

Hores clau a La Palma: psicosi als pobles que pot destruir la lava

L'expansió de la lava generada pel volcà Cumbre Vieja posa en alerta noves localitats que estaven fora de perill

L'erupció de volcà Cumbre Vieja de La Palma està devastant tot el que es troba absolutament al seu pas.

Des del dia 19 de setembre, la situació de les localitats de l'illa és de terror. Els dies abans a l'erupció, els experts van advertir que tard o d'hora passaria, però els fets es van avançar a tots els pronòstics.

Tot i els avisos constants, l'esclat va agafar gran part de la població desprevinguda. Durant les primeres hores, es van dur a terme moltes operacions d'evacuació per allunyar tots els vilatans de la zona de perill.

Moltes persones van haver d'abandonar les seves llars sense poder-se endur res. N'hi ha que van poder accedir als seus habitatges i en qüestió de segons van aconseguir agafar algunes coses perquè la lava no les devorés.

Més de 6.000 persones s'han vist obligades a marxar de casa seva i han presenciat com la lava destruïa tot el que tenien. Les imatges que la catàstrofe està deixant són terrorífiques.

El caos s'ha apoderat de tots els centres encarregats d'estudiar els volcans i la seva activitat. El caràcter impredictible del volcà i la lava fa que la seva revisió sigui constant i es plantegin molts escenaris possibles.

Un dels riscos més grans és el descens de la velocitat del magma, ja que això provoca un canvi en la trajectòria. El seu avanç s'ha alentit des dels 700 metres per hora de dilluns a menys de 10 metres per hora segons apunten les últimes informacions.

Els vulcanòlegs han assegurat que aquest descens podria provocar unes conseqüències pitjors a les viscudes. A més, el volcà continua actiu i la situació es podria allargar més del que s'esperava.

L'avanç de la lava del volcà posa en perill altres localitats

La catàstrofe natural de l'illa de La Palma està deixant tothom consternat. Els seus habitants viuen un espectacle històric de destrucció i devastació, i no hi poden fer res.

Des que va començar, les històries i imatges de suport han inundat les xarxes socials i tots els mitjans de comunicació. Moltes d'aquestes seqüències retraten la desesperació i angoixa que viuen els afectats.

Algunes imatges retraten els vilatans, a corre-cuita, amb les pertinences a les mans o cotxes plens per sortir de la zona. Una situació que estan causant una gran commoció tant nacional com internacional.

L'avanç de la lava i el canvi de rumb per la baixa velocitat han posat noves localitats en risc. Fa unes hores, es pensava que l'última zona afectada seria el poble de Todoque, però la darrera notícia ja inclou més localitats.

Los Barriles, El Pedregal o La Bombilla són algunes de les zones que ja s'han posat en alerta. Lògicament, una notícia totalment inesperada. 

Molts estaven tranquils, ja que la trajectòria inicial de la lava no els afectava. No obstant això, han hagut de començar les operacions d'evacuació i ja recullen totes les seves pertinences davant del que pugui passar amb les seves llars.

Sens dubte, la situació es complica i la població es troba en una inestabilitat emocional molt palpable. El volcà segueix expulsant material piroclàstic i la repercussió que pot tenir és pitjor del que es pensava inicialment.