Fotomuntatge d'Esther López i una zona on se la va buscar

Xoc hipovolèmic, la causa de la mort d'Esther López

El xoc hipovolèmic es pot donar a causa d'hemorràgies o per una pèrdua notable de líquids i va ser el que va patir Esther López

La investigació policial després de trobar el cadàver de la jove de Traspinedo, Esther López, continua el seu curs. Avui dia, són moltes les incògnites que s'han de resoldre després de la pèrdua d'aquesta noia de 35 anys que ha deixat aquesta petita localitat totalment commocionada.

Després de més de tres setmanes buscant Esther López, finalment dissabte a primera hora tot es va frenar en sec. Un veí que caminava a escassos metres de la cuneta on hi havia el cos d'Esther, hi va veure el cadàver. Només veure el cos, aquesta persona va avisar la Guàrdia Civil per informar d'aquesta troballa.

Van ser molts dies de cerca incessant que no han pogut acabar amb un final feliç. Tot i que, segons passaven les jornades, l'esperança per trobar-la amb vida anava perdent força entre els habitants de Traspinedo.

El cos d'Esther López va ser trobat dissabte passat en una cuneta

El que se sap, de moment, és que, segons la primera anàlisi forense, el cadàver de la jove de Traspinedo (Valladolid) presenta signes de violència.

Cotxes de la Guàrdia Civil al lloc dels fets.
Els agents van acudir al lloc on un vianant va trobar el cadàver d'Esther López | Europa Press

Així les coses, la seva mort se situaria el dia de la seva desaparició. Aquesta va tenir lloc la matinada del 13 de gener, segons apunten fonts de la investigació del cas.

La veritat és que el cos de la veïna de Traspinedo presenta signes de violència compatibles amb traumatismes soferts previs a la seva mort.

Aquests traumatismes que el forense no va veure a primera vista sí que els ha vist el TAC, però de moment no explicarien la mort de la jove. Per això, s'espera la resta d'anàlisis toxicològiques per saber què va passar amb Esther López. Caldrà aclarir si parlem d'una mort violenta homicida o accidental.

Xoc hipovolèmic, la probable causa de la mort d'Esther López

Segons l'autòpsia, un xoc hipovolèmic ha estat la causa de la mort d'Esther López, malgrat que no se sap que va provocar aquest xoc.

Un xoc hipovolèmic es dona per una gran pèrdua de sang, que fa que òrgans i teixits no rebin prou oxigen i nutrients. Així, aquest fet pot provocar la mort. I aquesta podria haver estat la causa de la mort de la dona de Traspinedo, Esther López.

Muntatge Esther López
Esther López va poder morir a causa d'un xoc hipovolèmic | Catalunya Diari

Aquesta classe de xoc provoca que el cor no pugui bombar prou sang al cos. Les conseqüències d'això poden provocar que un nombre elevat d'òrgans no funcionin bé o deixin de treballar.

La volèmia és el percentatge de sang d'una persona. Quan la reducció de la volèmia està per sota del 15%, l'organisme pot compensar-ho amb l'augment de la pressió arterial i de la freqüència cardíaca.

Tot canvia quan es donen pèrdues més notables i sobretot, si s'esdevenen de manera ràpida, l'organisme perd aquesta capacitat de compensació. Aleshores, el cos entra en un estat de xoc, expliquen especialistes en la matèria de 'Mapfre'.

Quins són els símptomes del xoc hipovolèmic?

El xoc pot estar generat per diferents hemorràgies o per una pèrdua excessiva de líquids. En el primer dels supòsits, aquestes hemorràgies es poden haver generat per lesions internes, externes o sagnat de ferides.

Esther López somrient
Esther López, la jove trobada morta a Traspinedo (Valladolid) el darrer dissabte | Arxiu

Això és, per raons alienes al mateix cos, però també per hemorràgies per un problema de salut. Així, amb les dades que tenim fins ara, encara no és possible saber si la mort de la jove de Traspinedo va ser natural o no.

Entre els símptomes que pateixen les persones amb xoc hipovolèmic hi ha la respiració agitada, palpitacions per una major freqüència cardíaca, confusió, marejos, fredor i pal·lidesa de la pell i sequedat de les mucoses. En cas de patir aquest tipus de símptomes, és clau trucar als serveis sanitaris perquè es puguin reposar amb rapidesa els líquids perduts i evitar un problema molt greu.