Yaqueline amb l'equipació de futbol

Yaqueline, la futbolista assassinada a Sevilla pel seu exmarit davant dels seus fills

El maltractador la vigilava les 24 hores del dia tot i que hi havia una ordre d'allunyament

Yaqueline Alonzo Najarro tenia 31 anys, era natural de Guatemala i jugava a l'equip de futbol de Dos Hermanas (Sevilla). Divendres, el seu maltractador la va assassinar a punyalades malgrat tenir una ordre d'allunyament. Alguna cosa va fallar als protocols de protecció d'aquesta víctima de violència de gènere.

L'assassí de Yaqueline és Julio, un colombià de 47 anys sobre el qual pesava una ordre d'allunyament per maltractes. No obstant això, vigilava tots els moviments de la seva exparella fins que va perpetrar la seva sagnant venjança. Es va abalançar sobre ella i li va clavar tres punyalades, una al cor.

Yaqueline és la víctima número 43 de la violència de gènere a Espanya aquest any. El mateix divendres,  a Lleida va aparèixer morta darrere de casa seva Irina Mihaela, una dona de 34 anys que feia dies que estava desapareguda. També van detenir el seu marit com a presumpte autor de la mort.

L'infern de Yaqueline

Yaqueline feia temps que vivia a Espanya però no tenia ningú, així que les noies amb què jugava a futbol eren la seva família. Jugaven juntes a l'equip de futbol femení de Dos Hermanas amb la samarreta de Colòmbia. Ella era de Guatemala, però les seves companyes la van acollir com una més.

El secret era al seu somriure, una alegria desbordant que va conquistar el cor de la resta de les jugadores. Ara recorden enfonsades quan jugava de portera i sortia a riallades encara que li marquessin gols. Elles van ser les primeres que es van adonar de l'infern en què vivia sumida Yaqueline.

Llavors, la seva parella, Julio, tenia una gelosia compulsiva que el portaven a exercir un control malaltís sobre ella. Li molestava fins i tot que rigués de les bromes dels marits de les seves companyes d'equip. Expliquen que un dia la va bufetejar d'amagat per riure's de la broma del fill d'una jugadora.

L'assetjava amb una ordre d'allunyament

Yaqueline i Julio tenien tres fills i aquest va ser el motiu pel qual va aguantar fins que no va poder més. Finalment es va separar, el va denunciar per maltractaments i ell va començar a viure al seu cotxe malgrat tenir un pis de lloguer. Preferia dormir al seu Mazda negre per vigilar els moviments de la seva ex.

Al setembre, un jutjat va dictar una ordre d'allunyament per maltractaments «de risc no apreciat». Això li va permetre continuar veient els seus fills de 4, 8 i 10 anys. Un càstig més per a Yaqueline, que havia de seguir veient el seu marit durant els canvis de torn de custòdia dels nens.

Policia
Va fallar alguna cosa en els protocols de vigilància del maltractador. | EFE

Les seves companyes d'equip van trucar diverses vegades al 112 per denunciar l'assetjament a què era sotmesa per part del seu ex. No els van fer cas i divendres es va desencadenar la venjança que totes temien. Els fets van succeir al seu petit pis de la urbanització Montequinto de Sevilla.

Les seves darreres hores amb vida

Dilluns abans dels fets, Julio va posar els nens en contra de la seva mare i aquesta va esclatar en plor. Els va dir a les seves amigues que es volia morir, van trucar a la policia, però van dir que no podien fer res perquè els nens eren menors. Va ser l'enèsim episodi dels cruels maltractaments cap a aquesta víctima.

Dijous a la tarda van parlar per última vegada amb ella i l'endemà ja no va contestar els missatges. Poc després van conèixer que Yaqueline estava agonitzant a l'hospital amb tres punyalades a l'estómac, les costelles i el cor. El seu maltractador l'havia apunyalada davant dels nens.

Les jugadores van anar a l'hospital per acompanyar Yaqueline en els últims moments amb vida. «Estava sola, no tenia ningú aquí i vam anar a passar les últimes hores amb ella. Ja sabíem que moriria, vam entrar, la vam veure i ens vam acomiadar, tenia els ullets tancats», relaten.

Maltractador de manual

Julio va ser detingut i traslladat a l'hospital amb ferides superficials d'arma blanca que ell mateix es va fer. Després de ser donat d'alta, va passar a disposició judicial per un presumpte delicte d'assassinat amb agreujant de gènere. Ara ha entrat a la presó provisional i li han tret la pàtria potestat dels nens.

Aquest cap de setmana, Dos Hermanas ha estat un clam amb concentracions de rebuig per l'assassinat de Yaqueline. Les seves companyes de l'equip de futbol estan reunint diners per pagar la repatriació a Guatemala, ja que la seva mare viu allí, està malalta i ni tan sols sap que la seva filla ha mort.

La cruel mort de Yaqueline reprodueix els patrons clàssics dels mecanismes de control i el maltractament psicològic de la violència de gènere. Les víctimes tenen a la seva disposició el telèfon 016, que funciona les 24 hores del dia en 52 idiomes. També el 091 i 062 per a casos d'emergència.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp