Imatge d'un llaç negre

Yaretzi, l'estudiant de 18 anys morta quan anava a la universitat

La noia va perdre la vida en un accident de metro

Yaretzi Adriana Hernández va perdre la vida el 7 de gener de 2023. L'estudiant de 18 anys estava viatjant amb metro al costat de la seva amiga en el moment en què es va produir un xoc de trens.

L'accident va tenir lloc a la Línia 3 del Metro de Ciutat de Mèxic. Concretament va succeir a la interestació La Raza-Potrero. Un total de 106 persones van resultar ferides aquell dia, entre elles, l'amiga de Yaretzi i el conductor del tren on viatjaven.

Yaretzi es disposava a anar a una classe de pintura quan va tenir lloc l'accident

Yaretzi era estudiant d'arts plàstiques de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). La jove estava a punt de començar el segon semestre del curs quan el destí li va arrabassar tots els plans.

Aquell fatídic 7 de gener, l'estudiant havia quedat amb la seva amiga per assistir a una classe de pintura que s'impartia al sud de la ciutat. Les dues noies van quedar a l'estació Deportivo 18 de Marzo per agafar juntes el transport públic. Minuts després d'aquell moment, va tenir lloc la tragèdia.

Una hora després de l'accident, els familiars van rebre la trucada de l'oncle de l'amiga de Yaretzi. A la trucada els va explicar que hi havia hagut un accident i que havien d'anar a l'estació de metro. Un cop a l'estació i desesperats després d'intentar posar-se en contacte amb la seva filla sense èxit, van rebre la pitjor de les notícies.

«Ens van portar a l'interior del metro, a una oficina que està al final de l'andana, i ens ho van dir allà», recorda César Hernández, el pare de la víctima. Instants posteriors a la tràgica notícia es va presentar al lloc Claudia Sheinbaum, la cap de Govern. La dona va voler donar el condol a la família.

No obstant això, la mare de Yaretzi, Luz María Fragoso, estava plena de ràbia en aquells moments. La dona li va contestar «sé que ve aquí més per qüestions polítiques que per qüestions humanes».

«Aquí hi havia responsabilitats»

El pare, per la seva banda, va aprofitar per recriminar les pèssimes condicions en què es troba el metro de la ciutat. «Li vaig dir que potser no veia com estava tot caient a trossos. I que hi havia responsabilitats», expressa César.

Imatge d'una baralla de ratolins a l'estació
La família va recriminar el mal estat en què es trobava el metro | SAM ROWLEY

«Sí, senyor, n'hi ha. Nosaltres estem amb vosaltres fins al final», va ser la resposta de Sheinbaum. Quan va transcendir la notícia de la seva mort, el govern de la Ciutat de Mèxic va difondre que la víctima tenia 25 anys. Tot i això, gràcies a la informació proporcionada per l'equip docent i companys d'universitat, van rectificar la xifra.

La Fiscalia de Ciutat de Mèxic, per part seva, va detenir el maquinista a causa d'una conducció negligent. Van apuntar que el conductor va sobrepassar el límit de velocitat interposat, el qual estava situat als 35 quilòmetres per hora.

Això es devia al fet que dies abans hi havia hagut una fallada de senyalització de la línia. Per aquest motiu, es va limitar la velocitat i es va enviar una alerta. A més, la Fiscalia va explicar que el maquinista va canviar a pilotatge automàtic quan està prohibit sota marxa de seguretat.

Els pares demanen responsables

Els pares el que demanen és que «s'investiguin de manera transparent» les causes de l'accident, perquè un jutge determini sobre qui recau la responsabilitat del succés.

«No servia el sistema de comunicació i tampoc es va activar cap sistema per demanar o adverti al conductor que havia de frenar perquè hi havia un altre comboi a la meitat de la via», va afegir l'advocat de la família.

«El problema de fons és que no hi va haver un control degut, ni una deguda comunicació entre el Centre de Comandament, el conductor i tampoc en el sistema de comunicació entre els conductors dels trens», va sentenciar.

La família, amics i familiars es van acomiadar de Yaretzi en una cerimònia duta a terme el diumenge del mateix cap de setmana de la seva mort. Es van acomiadar de la noia amb gira-sols, globus blancs, molts aplaudiments i mentre sonava la cançó 'Hasta la raíz', de la famosa artista Natalia Lafourcade.Yaretzi va ser enterrada al cementiri 'Parque Memorial' a Naucalpan de Juárez.

Les xarxes socials es van omplir de dedicatòries

Des de la facultat d'Arts i Disseny de la seva universitat es van dedicar algunes paraules a la víctima. A través de les xarxes socials van publicar un comiat que va trigar poc a omplir-se de molts altres comentaris plens de condols i de paraules de suport a la família.

«Quin coratge i quina frustració. Cap estudiant hauria de morir per utilitzar el Metro, fem un mural. No va ser un accident, va morir per la negligència del Govern de Ciutat de Mèxic», va declarar una persona.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!