Moixiganga de Valls

Les entitats de Valls no es resignen: bateria d'actes culturals per una Candela amb aroma de Decennals

El ball de la Moixiganga de l'1 de febrer serà una de les poques activitats presencials que es durà a terme a la capital de l'Alt Camp

Malgrat que les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2021 s’han posposat a causa de la pandèmia de la Covid-19, les entitats de Valls no volen renunciar a l’esperit candeler efervescent que la ciutat viu els anys acabats en 1. Així, del 29 de gener al 7 de febrer, els dies que s’hauria dut a terme la programació del desenari, s'han previst un seguit d’actes  i accions a banda del programa oficial que serviran per viure, ni que sigui d’una manera simbòlica, la festa vallenca més emblemàtica de totes, i que enguany serà ben diferent i especial a causa de la situació epidemiològica.

La cultura popular de la UAF a ritme de Decennals

La cultura popular vallenca s’ha anat modelant al voltant de les festes grans comunitàries i ha anat creixent, canviant i adaptant-se als ritmes de cada temps. En aquest sentit, cadascuna de les Festes Decennals passades és una instantània ben fidel del batec de la ciutat, i això queda palès en els actes de carrer, potser de manera més evident que en cap altre àmbit. Per aquest motiu, durant els 10 dies que havien de celebrar-se les Decennals 2021, a través de les xarxes socials de la Unió Anelles de la Flama es reviuran alguns dels moments més remarcables de la cultura popular candelera. Des dels fets més recordats fins als aspectes més desconeguts de les danses i imatgeria del Seguici Cerimonial, el seu paper en les diverses Decennals i l’empremta que deixa cada Candela en la memòria festiva vallenca.

Per altra banda, una de les cites tradicionals de la festa de la Mare de Déu de la Candela és la representació completa del ball de la  Moixiganga de Valls a l’interior de l’església de Sant Joan com a preludi a l’ofici solemne del 2 de febrer. Enguany, com que la logística d’aquest matí és complexa a causa de l’aforament limitat i de les diverses eucaristies que se celebraran, la Unió Anelles de la Flama, conjuntament amb la parròquia, ha decidit traslladar l’escenificació a la vigília, l’1 de febrer, a les 17.30 h de la tarda, seguint el model de les Festes Decennals de 2011.

Des de l’entitat es vol destacar que per a l’acte, es seguiran totes les mesures de prevenció i d’higiene necessàries i, en concret, la UAF ha establert un protocol per a dur a terme la representació d’una manera segura per tal de preservar la salut dels balladors i del públic assistent. Així, s’han adaptat les diverses figures del ball i s’ha reduït el nombre de balladors, que passa de 24 persones a 16. Alhora, cada component de la colla farà ús del gel hidroalcohòlic i durà mascareta durant tot l’acte. L’aforament de la nau serà del 30% i es diferenciarà l’accés dels balladors i l’espai d’actuació de la zona del públic.

Pel que fa a les persones que vulguin assistir a la representació, hi haurà control d’accés a l’entrada i a les localitats s’haurà de mantenir la distància de seguretat prevista en la normativa del  Procicat. Alhora, tant a l’assaig previ del 30 de gener com a la representació de l’1 de febrer, una empresa acreditada contractada per l’entitat farà una prova de detecció de la Covid-19 a cadascun dels balladors de la Moixiganga, que obtindran la corresponent certificació mèdica.

Per últim, seguint la crida que ha fet la Comissió d’Actes Religiosos durant aquests dies, el local social de la Unió Anelles de la Flama, situat entre la carretera de Montblanc i el carrer Garrofers, lluirà engalanat amb els típics domassos blaus i unes lluminàries extraordinàries per commemorar que, tot i no poder celebrar les Festes Decennals, la ciutat de Valls viurà una festa de la Mare de Déu de la Candela ben especial i emotiva, ja que s’escau en un any acabat en 1.

El Centre de Lectura farà ofrena de la bandera

Pel que fa al Centre de Lectura, ha optat per organitzar un acte en honor a la Mare de Déu de la Candela volent deixar testimoni, també, que enguany és quan s’escauen les Festes Decennals, però com que la situació sanitària que vivim no ha permès celebrar-les tal com estem acostumats, ho han concentrat amb aquest acte simbòlic. Així, l’entitat recupera un acte que ja ve celebrant en diferents Festes Decennals, el qual realitza uns dies previs a l’inici de la festa i consisteix en fer ofrena de la bandera a la Mare de Déu i celebrar una missa en sufragi dels socis difunts.

Entrada del Centre de Lectura de Valls
Centre de Lectura de Valls | Cedida

L’acte tindrà lloc el diumenge dia 31 de gener, a les 11.00 h, a l’església de Sant Joan. Prèviament, des de la seu social de l’entitat es traslladarà la bandera, la qual serà portada pel diplomàtic vallenc, Senén Florensa i Palau, l’acompanyaran als cordons, el president i la vicipresidenta de l’entitat, Pol Montserrat i Pilar Jiménez, respectivament. Acompanyaran la comitiva un grup de música i la resta de membres de la Junta Directiva. En arribar a l’església de Sant Joan, el rector arxipreste, mossèn Joan Àguila, convidarà a la comitiva a entrar i donarà inici la missa, en la qual es retrà un homenatge i record als socis difunts de l’entitat que ens han deixat durant aquests deu anys. En finalitzar la celebració, es realitzarà l’acte d’ofrena de la bandera de l’entitat a la Mare de Déu de la Candela.

Tastets de Decennals a l'IEV

L'Institut d'Estudis Vallencs també té una proposta pels dies de festa d'aquesta Candela tan inusual. En aquest sentit, els dies 3, 4 i 5 de febrer l'entitat habilitarà la seva sala d'actes com a punt de trobada al llarg de tot el dia on s'aniran visionant imatges de les Festes Decennals passades. El dia 3, per exemple, es podrà veure a les 11.30 h les Decennals del 1931 i les del 1951 a 1991; a les 16.00 h les Decennals del 2001 i a les 18.15 h les Decennals del 2011. El dia 4 es podrà veure a les 11.30 h les Decennals del 2011; a les 16.00 h les Decennals del 1931 i les del 1951 a 1991 i a les 18.15 h les Decennals del 2001. Per últim, el dia 5 es podrà veure a les 11.30 h les Decennals del 2001; a les 16.00 h les Decennals del 2011 i a les 18.15 h les Decennals del 1931 i les del 1951 a 1991.

Les colles castelleres rememoren diades passades

Pel que fa a les dues colles dels Xiquets de Valls, aquests dies també generen continguts a les xarxes socials de les entitats amb la finalitat de promocionar i recuperar documentació històrica relacionada amb les diades castelleres d'altres Festes Decennals passades. En concret, la  Colla Joves Xiquets de Valls durant els propers 10 dies farà un repàs d'algunes de les actuacions de la història de l'entitat relacionades amb la Candela.

Pel que fa a la Colla Vella Xiquets de Valls, ha difós un vídeo explicatiu de l'historiador Àlex Cervelló en el qual es difon la història dels castells i l'orgien de l'entitat, estretament lligat amb les Festes Decennals de 1791. La colla també ha fet una crida als socis a difondre fotografies de castellers durant altres Decennals, amb la finalitat d'ampliar el fons i l'arxiu de l'entitat.