Albert Batet, durant la conferència d'aquest dijous.

Albert Batet anuncia que no tornarà a optar a l’alcaldia de Valls

Dolors Farré serà la que encapçalarà la llista

L’actual alcalde de Valls, Albert Batet, ha anunciat aquest dijous al vespre que  no es presentarà com a candidat a l’alcaldia de Valls en aquestes eleccions municipals.  Batet ha pronunciat una esperada conferència a la Casa de Cultura de Valls sota el títol 'Més impuls per Valls', on ha manifestat que no serà el cap de llista de Junts per Valls als comicis del mes de maig. Així doncs, l'alcaldable per Junts per Valls serà l'actual regidora de Via Pública, Dolors Farré.

Fa dies, fins i tot setmanes, que ja es coneixen la resta de candidats a ocupar l’alcaldia de l’Ajuntament de Valls. Batet ha intentat mantenir la incògnita fins a gairebé el darrer moment,  traslladant les seves intencions de no repetir com alcalde a persones del seu entorn, però jugant d’alguna manera a despistar amb d’altres, donant a entendre que s'ho estava repensant. 

Aquest misteri no s’ha pogut mantenir en secret fins al final, ja que fa uns dies es va filtrar que seria Dolors Farré i no ell, qui encapçalaria la llista del partit de cara a les eleccions municipals, una informació que va publicar aquest mitjà on també es van avançar els noms de les cinc primeres persones que anirien en aquesta llista electoral. 

L'alcaldable Dolors Farré i Albert Batet, en l'acte d'aquest dijous a Valls.
L'alcaldable Dolors Farré i Albert Batet, en l'acte d'aquest dijous a Valls. | Júlia Giribets

 

És per això que l'anunci de Batet no ha agafat del tot per sorpresa els assistents a la conferència, que d'alguna manera o altra ja coneixien la decisió del batlle, ja que fa dies que corre per diversos cercles socials i polítics de la ciutat. En aquest sentit, incertesa, poca. Emoció, bastant. Tot i això, ha volgut guardar l'anunci pel final. 

Primer de tot, Batet ha fet un repàs de les actuacions del seu govern durant els darrers anys amb un discurs que ja sonava a comiat des del començament.  La sala de la Casa de Cultura s’ha omplert de gom a gom per escoltar les paraules de l’encara alcalde, amb força gent dreta que s'ha quedat sense cadira.

Després de la projecció d'un vídeo on es feia un repàs a la trajectòria de Batet com alcalde de Valls, pocs dubtes quedaven sobre el tema. Batet s'estava acomiadant. Seguidament ha fet l'anunci. Ha començat a parlar amb un fil de veu, però de seguida s'ha refet. «Cal una regeneració, per això no em presento a les properes eleccions municipals, perquè volem més força de cara al nostre projecte», ha dit Batet.

L'alcalde ha expressat que la ciutat necessita una regeneració democràtica «sana», amb un nou equip al capdavant  «per això li he demanat a la Dolors Farré que faci un pas endavant  i es presenti com a cap de llista perquè ella representa aquesta política de proximitat». Tot i això, Batet ha assegurat que no marxa lluny perquè «sempre estaré amb Valls».

Albert Batet ha explicat que aquesta és una decisió molt meditada i consensuada amb les persones més properes a ell, amb el partit i també amb el president Carles Puigdemont, que ha tingut el seu protagonisme en la conferència a través de la pantalla. Puigdemont ha enviat unes paraules mitjançant un vídeo lloant la tasca de Batet i encoratjant a Dolors Farré a fer la mateixa feina com a futura alcaldessa.

La fórmula triada pel partit de Batet (sense Batet) per presentar-se a les eleccions ha estat la de Junts per Valls, un nom amb el qual els membres de l'antiga CiU està fent servir en molts altres municipis com Montblanc (Junts per Montblanc), per exemple.

La conferència ha servit com a punt de trobada de la societat vallenca on  han assistit representants de les diferents entitats de la ciutat, així com ciutadans i simpatitzants de Batet.

En acabar la conferència, Dolors Farré i Albert Batet han protagonitzat una abraçada que ha emocionat la candidata de Junts per Valls,  que ha pronunciat unes paraules visiblement emocionada. «Ara em veieu com una persona dins d'unes sigles polítiques», ha dit, «però jo seguiré sent la Dolors de sempre», ha conclòs. 

Albert Batet ha anunciat que no es tornarà a presentar a l'alcaldia de Valls.
Albert Batet ha anunciat que no es tornarà a presentar a l'alcaldia de Valls. | Júlia Giribets

 

El Museu Casteller, el gran projecte de Batet

Els més escèptics creien impossible que  Batet renunciés a sortir a la foto d’un dels projectes de la darrera legislatura que més s’ha fet seu: el Museu Casteller. Per això, entre alguns sectors de Valls costava de creure que no es tornés a presentar, ni que sigui, per poder inaugurar el museu aquest estiu. Aquest fet, que realment no deixa de ser una anècdota, òbviament no ha minvat la decisió de Batet, que té raons molt més importants per fer un gir en la seva carrera política.

Valls-Barcelona-Waterloo

Però Batet ja fa temps que es troba ara en una altra fase de la seva carrera política. Tot i que és l'alcalde de Valls es pot dir que la ment l'ha tingut, en els últims mesos, dividida entre la capital de l'Alt Camp, Barcelona i Waterloo. 

Aquest intens ritme polític que ha fet que el batlle repartís part del seu temps entre Barcelona i Bèlgica, tenint poca presència a la ciutat de Valls, tal com li han criticat des de l’oposició.

El rellevant paper d’Albert Batet en el procés català o la seva implicació en la Crida de Puigdemont  posen de manifest que l’escenari de Valls ha quedat petit pel batlle, que a partir d’ara segur que tindrà un rol més important en la política catalana.

La Casa de cultura ha acollit la conferència 0Més Impuls per Valls'
La Casa de cultura ha acollit la conferència 'Més Impuls per Valls' | Júlia Giribets

Trajectòria ascendent en el món de la política

Com passa en alguns casos, el cas d’Albert Batet és el d’una trajectòria ascendent que l’ha fet passar de l’àmbit municipal a la primera plana de la política catalana, passant de ser l’alcalde d’una capital de comarca a ser un dels  homes forts del seu partit i persona de confiança de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

En l’àmbit municipal, Albert Batet va arribar a l’alcaldia de Valls l’any 2008 després de la renúncia de la seva predecessora, Dolors Batalla. Abans havia estat regidor a l’Ajuntament de Valls al capdavant de diverses àrees. Va revalidar el càrrec d’alcalde en les eleccions municipals de 2011 i de 2015, respectivament.

En aquest període (2011-2015) va ser vicepresident de la Diputació de Tarragona i president del Patronat de Turisme de la Costa Daurada.

L’any 2012 va ser el cap de llista de CiU per Tarragona a les eleccions al Parlament de Catalunya, repetint l’any 2015 a la llista de Junts pel Si. Actualment és el portaveu de Junts per Catalunya al Parlament.

Ara, amb Batet fora, la política vallenca de Junts per Valls engega una nova etapa, amb Dolors Farré al capdavant,  persona escollida per donar aquest ‘impuls per Valls’ del que parlava l'alcalde en la conferència.