Persones als torrents de Valls

Més de 800 alumnes de Valls recullen 800 quilos de residus als torrents de la ciutat

Es tracta d'una acció conjunta de les Escoles Verdes de Valls que va tenir lloc el 5 de maig

Valls ha programat una gran acció, que sota el lema «Fem neteja als torrents!», preveu netejar espais naturals de la ciutat. La iniciativa, va tenir lloc el passat dijous 5 de maig, i va mobilitzar els 11 centres educatius de primària i de secundària de la ciutat que formen part del Programa Escoles Verdes amb un total de 35 grups escolars i més de 800 alumnes de Valls. Aquest any l'alumnat que va participar en el projecte va recollir un total de 772,705 quilos. Dels quals, 357,115 eren rebuig, 206,235 vidre, 164,97 envasos i, finalment, 44,385 paper.

A l'acció els grups participants van fer sortides de neteja en varis recorreguts, majoritàriament a l'entorn dels torrents de Valls, i també en alguns camins del municipi. L'alumnat de cada grup, proveït dels corresponents materials de seguretat i higiene (guants i sacs) van recollir selectivament els residus que troben durant el recorregut (llaunes i envasos, vidre, paper i altres) tot pesant els quilos recollits de cada fracció.

També fotografien i documenten altres  residus que no es poden recollir en aquesta acció, com la gran quantitat de tovalloletes humides que es poden veure en algunes localitzacions dels nostres torrents, o andròmines i residus de gran volum.

Com a conclusió de la macroacció de neteja, durant tot el dia es va realitzar, al Pati, una acció col·lectiva de reflexió i de visualització dels residus recollits. Alhora, els serveis de neteja municipals van traslladar a aquest punt tots els residus recollits pels diferents grups, per tal d'agrupar-los en una acció de visibilització i denúncia dels mals hàbits d'una part de la ciutadania.

En arribar al Pati, els grups escolars van realitzar una activitat de reflexió, el resultat de la qual van penjar en uns  expositors situats a la mateixa plaça. Aquestes reflexions dels infants i joves vallencs i vallenques van estar exposades al Pati al diumenge 8 de maig, per tal que el conjunt pogués ser visitat per la ciutadania vallenca i servís també de punt de reflexió.

El principal objectiu de l'acció "Fem neteja als Torrents!" no és la realització de la neteja en sí, sinó la sensibilització dels i les escolars i de tota la ciutadania de la importància de tenir cura del nostre entorn i de la  problemàtica  que suposa l'abandonament de residus al medi. L'acte conjunt al Pati va voler ser un crit d'alerta i un punt de reflexió per tota la població que el va visitar,  per tal de millorar la conscienciació de tothom en el respecte de l'entorn del municipi.

Aquesta acció s'emmarca dins el Projecte Torrents, diverses accions realitzades, des de fa tres cursos, pels centres educatius de Valls, en col·laboració amb l'Àrea de Medi Natural de l'Ajuntament de Valls. Dins d'aquestes accions una de les més rellevants és la inclusió de tots els centres educatius en el Projecte Rius, dins el qual cada escola o institut es responsabilitza d'un dels 11 trams de torrent i els seus alumnes el visiten, almenys, dos cops l'any, per tal de realitzar-hi mesures relacionades amb la qualitat de l'aigua i de l'ecosistema de cada tram.

Aquestes mesures s'envien a la plataforma de ciència ciutadana de Projecte Rius i són publicades en el web. Des dels serveis municipals es garanteix que els diferents trams de torrent visitats tinguin els accessos practicables i lliures de vegetació durant les visites escolars, cada primavera i cada tardor.