Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bosc d'aliments de Puigpelat

El primer bosc d’aliments de Catalunya s'instal·la a la comarca de l'Alt Camp

Es tracta d’un projecte pioner al país que es basa en un sistema de cultiu alternatiu que aprofita els recursos de set capes diferents de la terra i que es nodreix de la interacció entre les espècies

Bosc d'aliments de Puigpelat
Imatge actual de l'entrada del bosc d'aliments | Àngel Ullate
 

A la partida coneguda com Els Arcs, al terme municipal de Puigpelat, hi ha una proposta de vida encara per descobrir. Des de fa poc més de mig any, l’entitat Espai Verd treballa des d’allí per augmentar la resiliència de la comunitat des d’un punt de vista educatiu, pràctic i experimental. Les seves accions tenen sempre una base divulgativa i formativa, sobre les que apliquen tres principis d’actuació: caminar cap a models de societat més sostenibles, fer-se forts i capaços de sobreposar-se a situacions adverses amb recursos sostenibles, i estudiar com aplicar eines innovadores per a fer realitat la transició ecològica.

La Maria Martínez, una de les responsables de l’associació, explica a TarragonaDigital que, en aquest punt de partida, el projecte té una filosofia simple: «viure amb la natura i no contra ella». Per això, ha decidit crear el primer bosc d’aliments de Catalunya, un espai de més de 8.000 m2 que es basa en una gestió de la terra adaptada al  territori, que minimitza l’impacte humà i que es nodreix de la interacció entre les diverses espècies de la flora  i la fauna.

De fet, es tracta d’un programa pilot pioner al país, amb una proposta de cultiu en set capes del sòl diferents: arbres alts, arbres mitjans, arbustos, plantes enfiladisses, cobertura vegetal, etc., i que va introduint propostes complementàries com un jardí d’abelles i un de papallones, un hotel dels insectes o una bassa amb un sistema de depuració natural de l’aigua que han de servir per aconseguir més fertilitat de la terra i afavorir el desenvolupament d’un ecosistema ric en biodiversitat. També, a mitjà termini, pot esdevenir un espai recreatiu, un reclam turístic i generar riquesa i ocupació a nivell local.

Més de 100 espècies diferents

A dia d’avui, el bosc d’aliments compta amb les dues primeres capes operatives i, des de l’octubre de 2019, s’han plantat fins a 50 arbres grans i uns 250 fruiters. La inversió inicial, valorada en  5.000 euros, s’anirà ampliant a mesura que avancin els mesos, i es preveu comptar amb més de 2.000 exemplars de vegetació diferents.

Bosc d'aliments de Puigpelat
La Maria és la responsable principal del projecte | Àngel Ullate

Pel que fa al manteniment de la plantació, la Maria explica que aquest model requereix una cura molt inferior al d’un conreu tradicional, «amb poc consum d’aigua, sense tractaments ni fertilitzants químics». A més, la producció és molt més elevada i desestacionada d’una única franja de l’any, ja que «el cultiu en les diferents capes del sòl permet obtenir molts més beneficis i, alhora, reciclar bona part de la matèria».

L’escola Joan Plana, un eix clau del projecte

Una de les peces clau de l’encaix del projecte amb el territori ha estat l’escola Joan Plana de Puigpelat. Amb l’ajuda dels voluntaris d’Espai Verd, el passat mes de gener els alumnes  van desplaçar-se fins a la finca, amb la finalitat de participar en la realització de les primeres fases del bosc d’aliments, que van consistir en la plantació dels ametllers, les figueres, els pins, les moreres, els cirerers o els til·lers. «D’aquesta manera cada xiquet i xiqueta del  poble  pot traslladar sobre el terreny aquells coneixements que prèviament ha conegut a l’aula. Alhora, durant el curs, estava previst que fessin el seguiment i l’evolució del seu treball, però la crisi sanitària actual ha aturat el programa», exposa la Maria.

Puigpelat en transició

Un altre braç executiu del projecte es troba en el grup de persones  que formen Puigpelat en transició. Es defineixen com un punt de trobada, totalment obert, sense ànim de lucre i inclusiu, que serveix per posar en comú un seguit de propostes encaminades a fer de Puigpelat un poble més sostenible. Així, la desena de voluntaris es troben cada divendres i entre d’altres aspectes, gestionen un grup de consum que vol promoure el  comerç i l’economia local a través de l’ecologisme i la responsabilitat.

Bosc d'Aliments de Puigpelat
En aquesta zona s'hi construirà la bassa | Àngel Ullate

«És un servei comunitari on, gràcies a la feina dels voluntaris i de la col·laboració de l’Ajuntament del poble i la Cooperativa Sant Isidre, que han esdevingut el principal capital humà del projecte, qualsevol persona pot fer-ne ús i beneficiar-se de les compres col·lectives», explica la Maria. El servei apropa els petits productors i els comerços al poble, sense haver de desplaçar-se a grans superfícies o supermercats, estalviant temps i combustible. «Aquest servei  comunitari no té cap cost per a les persones usuàries, però cal saber que existeix gràcies a la contribució de temps per part dels voluntaris», conclou la responsable.