Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Francesc Sans tocant el sac de gemecs

Francesc Sans, Santjoaner 2021: «Els petits rituals fan única la Festa Major de Valls»

El músic va iniciar-se en el món de la gralla l’any 1986, a la Unió Anelles de la Flama, i en el del sac de gemecs el 1989

El músic Francesc Sans Bonet avui serà nomenat Santjoaner de 2021. Rebrà, de les mans de Dolors Farré, l’alcaldessa, aquest reconeixement a la trajectòria festiva de la  Festa Major de Valls. En aquest sentit, la ciutat reconeix la seva implicació en la festa i l’aportació indiscutible en l’àmbit de la cultura popular i la música d’arrel.

Sans va iniciar-se en el món de la gralla l’any 1986, a la Unió Anelles de la Flama, i en el del sac de gemecs el 1989. Es dedica a la investigació del marc festiu i dels instruments des d’un punt de vista històric i organològic i, a la recopilació i reinterpretació de músiques històriques. Ell mateix defineix la seva forma de tocar «com una síntesi entre la força dels mallorquins i la tècnica dels occitans».

Interpretació i mestratge

Actualment, forma part del grup Bufalodre, en les seves diferents formacions com la cobla de ministrers, la cobla de tres quartans, el grup de grallers o la mitja cobla. També és un dels músics habituals en festes majors patrimonials declarades d’interès nacional com les de l’Arboç, Reus, Sitges, Tarragona o Vilafranca del Penedès.

Així, dins el cicle de les festes majors i el Corpus, ha acompanyat un gran nombre de balls i entremesos. Per exemple, el ball de pastorets de Vilafranca, els balls de valencians de Tarragona i Reus, el ball de prims de Reus, l’àliga de Valls o el desaparegut ball parlat de Santa Margarida de la Riera de Gaià.

A més, també participa en el Cant de la Sibil·la de Valls pel cicle nadalenc o en processons de Setmana Santa i caramelles per la Pasqua.

«Els que vivim i fem la festa no tenim un afany de reconeixement personal»

Per a Francesc Sans, ser el Santjoaner d’enguany és un  orgull  immens. Assegura, però, que «les persones que treballem en el terreny de les tradicions mai ho fem per rebre un  reconeixement a canvi, sinó que es treballa d’una manera unitària per enriquir-se com a comunitat a través de la festa».

Àliga ballant dins de l'església de Sant Joan de Valls
Imatge de la nit de Completes a Valls | Ajuntament de Valls / Pere Toda

«Els petits rituals fan única la Festa Major de Valls»

«El que fa única la Festa Major de Valls són els seus petits moments», assegura Sans. Així, en la programació santjoanera existeixen molts detalls del ritual que gairebé passen desapercebuts ,però que donen el toc qualitatiu que una altra festa del país no té.

De fet, per al Santjoaner de 2021, els moments preferits de la Festa Major, a part de les grans ocasions a la plaça, són els més íntims. «L'enramada de la creu de Sant Joan, l’obertura de la capella votiva o la descoberta de la relíquia són realment especials», diu.

Un esquema festiu ancestral

Aquests rituals de la celebració, però, no sempre han gaudit de tanta vitalitat ni han estat els mateixos. En aquest sentit, Francesc Sans va ser una de les persones cabdals a l’hora de reestructurar i donar l’impuls actual a la festa patronal de la capital de l’Alt Camp. Per això ha assolit el creixement i la consolidació necessàries per esdevenir una de les grans  festes patrimonials catalanes.

«A Valls comptem amb un esquema festiu ancestral de molts segles, i la  Festa Major de Sant Joan beu d’això. Alhora, ha sabut adaptar-se als nous temps per a perpetuar-se», exposa el músic.

Sant Joan Valls
Sortida de Completes durant la nit de Sant Joan | Albert Oliva

Per últim, assegura que el reconeixement de Santjoaner li ha arribat en un moment especialment cru a nivell professional, ja que la  pandèmia  ha sacsejat de dalt a baix la festa i la cultura popular.

«D’un dia per l’altre ens vam trobar que tot allò que fèiem i vivíem s’havia esfumat i havia deixat d’existir. Per això, l’aspecte anímic, a banda de l’econòmic, ha quedat greument tocat durant aquest any i mig d’aturada», conclou.