El Centre Social El Roser de Reus patirà un retard. S'havia anunciat que es posaria en marxa «després de l'estiu», però no serà fins a principis del 2022. Així ho planteja Miquel Maria Aragonès, director de Càritas Interparroquial i ho confirmen fonts municipals.
Des de l'Ajuntament, de fet, matisen que després de l'estiu s'hi traslladaran les oficines municipals. Serà a principi del 2022 quan es posi en marxa l'equipament amb tots els serveis que oferirà. Serà a través d'un concurs públic que es trobarà qui s'encarregui del gran projecte de Benestar Social de Reus.
Càritas s'està preparant per presentar-se a la licitació per gestionar el centre segons ha fet públic aquest dijous durant la presentació de la memòria anual. Actualment ja s'encarreguen del menjador social del carrer de Francesc Bartrina, a més del repartiment d'aliments a través de les parròquies.
Quan s'activi el Roser, per tant, quedarà sense efecte el conveni a través del qual ara funciona el menjador. Càritas confia encarregar-se del futur centre social, i és per això que ha creat una empresa d'inserció laboral. És un dels requisits que des de l'Ajuntament ja s'havia anunciat que seria necessari.
L'Arada serà la nova pota de Càritas, la que permetrà que persones usuàries dels seus serveis es reincorporin al mercat laboral. L'eina per fer-ho serà el Roser, on es crearan 24 llocs de feina, alguns dels quals reservats per a la inserció laboral. Des de Càritas es confia aconseguir el concurs públic a través d'aquesta nova empresa d'inserció laboral.
«L'Arada es presentarà al concurs; estem treballant per poder ser els adjudicataris», explica Miquel Maria Aragonès, director de Càritas Reus. D'aquesta manera es donaria continuïtat al projecte que actualment desenvolupen al carrer de Francesc Bartrina. S'ampliaria força l'àmbit d'actuació, ja que el Roser tindrà servei d'allotjament d'urgència i també serà el centre neuràlgic de la Xarxa d'Aprofitament d'Aliments, amb rebost, cambres frigorífiques i cuines.
Càritas posa una marxa més en la formació i la inserció laboral
Miquel Maria Aragonès ha recordat tots els programes que l'entitat té en marxa i que, d'una manera o una altra, s'han adaptat a la pandèmia. Ho ha fet durant la compareixença d'aquest dijous, en la qual han alertat de l'impacte de la pandèmia. Des d'un punt de vista més particular, han fet un repàs de l'activitat duta a terme per Càritas Reus durant l'últim any i mig.
Un exemple és Llet i farinetes, que dóna coneixements i suport a l'hora de tenir cura dels fills. També el programa de suport pedagògic per a infants i joves de sis a divuit anys que mostrin indicis de fracàs escolar. De cara als pròxims mesos, a més, es vol recuperar el casal d'estiu. S'organitzarà a través dels que organitza l'Ajuntament de Reus.
Entre els fons de Càritas i una subvenció rebuda de la Fundació Reddis, l'entitat interparroquial podrà implicar-se econòmicament en les inscripcions dels infants. Un altre exemple és el curs sociosanitari que ara acaba, i que persegueix una línia de treball que Càritas vol ampliar de cara al futur.
Es tracta de la inserció i el suport a la inserció laboral. A més de cursos formatius com el sociosanitari, també s'està desenvolupant un projecte similar en un mas donat a l'entitat. «Està als afores de Reus i hi ha unes terres de conreu; utilitzem el centre per donar coneixement d'agricultura ecològica», explica Aragonès.
Fins ara s'ha fet servir perquè els voluntaris que hi entenen instrueixin escoles i instituts. A partir d'ara, però, la voluntat és «posar en marxa cursos de formació en aquesta línia». Entre els projectes de futur, «encara en un estat molt embrionari», hi ha un centre per a dones en situació vulnerable.
L'objectiu és acollir-les i «fer-los una formació ad hoc perquè tinguin una eina que els permeti aconseguir feina». Un centre que també permetria acollir les criatures d'aquelles dones que tinguin menors a càrrec.