Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Façana principal del Centre Social El Roser, on es veuen els dos edificis diferenciats i els pòrtics metàl·lics

La posada en marxa del Centre Social El Roser ha de generar 24 llocs de feina

El ple de divendres aprovarà la creació dels nous serveis perquè es puguin licitar a empreses externes

El Centre Social El Roser de Reus manté el calendari previst d'estar operatiu passat l'estiu. Per poder disposar de tots els serveis que es preveu que s'hi han d'oferir quan les obres acabin, el govern local engegarà la maquinària burocràtica per trobar les entitats i empreses d'inserció laboral que hagin de dur-los a terme. La posada en marxa del nou equipament ha de generar 24 llocs de feina segons les previsions del govern de Reus.

El primer pas serà el ple municipal d'aquest divendres, on el govern portarà a aprovació la creació dels serveis d'alimentació i d'allotjament temporal que s'oferiran al Roser. Quan el ple ho hagi aprovat —el govern hi té majoria absoluta— es licitaran per adjudicar-los a empreses d'inserció sociolaboral i d'acció social.

El servei d'alimentació s'encarregarà del menjador social, que actualment gestiona Càritas, i del rebost social, que serà el punt neuràlgic de la xarxa d'aprofitament d'aliments de Reus. A més, s'incorporarà un servei de cafeteria obert a la ciutadania pensat com una eina d'inserció laboral.

El servei d'allotjament temporal es licitarà en un segon contracte i ha de servir, a priori, per reduir el nombre de persones i famílies de diferents perfils i necessitats que actualment es deriven, principalment, a la Fonda Suïssa. Els dos contractes suposaran una partida pressupostària de 844.000 euros en total.

Suposa un increment de mig milió d'euros respecte a les partides que s'hi destinen actualment. Segons informa el govern municipal, la intenció és cobrir la diferència amb recursos propis i buscant el cofinançament d'altres administracions públiques i entitats del tercer sector.

El Roser, menjador social i centre de la xarxa d'aprofitament

Al nou Centre Social s'hi oferiran els àpats presencials que ara es donen al menjador social i, igual que fan ara els voluntaris de Càritas, també es distribuiran menús per emportar-se i se'n repartiran a domicili en funció de les característiques de cada persona usuària.

El rebost social, part del mateix servei, serà el punt de distribució de les cistelles bàsiques d'aliments i complements, que també es distribueixen a través d'altres entitats socials i de diferents parròquies de la ciutat. El servei d'alimentació va atendre, l'any passat, 7.730 persones, una de cada tres de les que atenen els Serveis Socials de l'Ajuntament de Reus.

Es van distribuir uns 60.000 àpats a través del menjador social i 6.800 persones més van ser ateses a través d'altres elements de la xarxa d'aprofitament alimentari. Al menjador social, segons dades del govern, s'ha multiplicat per cinc el nombre d'àpats que se serveixen anualment en deu anys.

La cuina del Centre Social El Roser durant les obres, amb alguns fogons instal·lats i operaris treballant-hi
Les noves instal·lacions ampliaran la capacitat de servei del menjador social actual | Àngel Ullate

El 2020, on també es va notar l'impacte de la crisi provocada per la pandèmia i les restriccions que es van decretar, es van servir 51.343 àpats. La mitjana diària actual és de 180 àpats diaris. Les noves instal·lacions, al Centre Social El Roser, permetran arribar a servir 240 àpats diaris. Es preveu crear-hi nou llocs de feina, sis dels quals pensats per a persones amb dificultat d'inserció laboral.

La segona pota del servei és la Xarxa de Distribució d'Aliments, que compta amb quinze punts de repartiment. La demanda d'aquest servei ha anat a l'alça pels mateixos motius. De les 1.389 famílies i 4.139 persones usuàries del 2019 es va passar a les 2.249 famílies i 6.829 persones del 2020. Durant els cinc primers mesos del 2021 s'hi han atès 1.421 famílies i 4.443 persones. 

Aquesta part del servei també s'ha de veure millorada amb la posada en marxa del Centre Social El Roser. Comptarà amb més espai de magatzem i més hores d'atenció, amb quatre matins i quatre tardes cada setmana. Les entregues es faran quinzenals i cobriran les necessitats de 800 famílies. Per fer-ho es preveu crear quatre llocs de treball, tres dels quals d'inserció laboral.

La tercera pota del servei, que fins ara no existeix, és la cafeteria oberta a la ciutadania. L'explotarà la mateixa empresa que guanyi el concurs públic en un horari que no coincideixi amb el menjador social. La idea que, segons el govern local, hi ha al darrere, és obrir aquest equipament per desestigmatitzar-lo. La cafeteria es finançarà amb recursos propis que, segons s'especifica, no seran públics.

Espai amb pedra vista amb finetres i portes de vidres que donen a l'exterior
S'han adaptat els espais de l'antiga presó per fer lloc als nous serveis, com al d'allotjament temporal | Àngel Ullate

Dues menes d'allotjament temporal

El que tampoc existeix fins ara és el servei d'allotjament temporal. Segons les dades de Serveis Socials, l'any 2020 138 famílies i 180 persones es van derivar a pensions i hotels de la ciutat, principalment a la Fonda Suïssa. En total es van registrar 4.564 estades i 4.956 pernoctacions amb un cost d'uns 124.000 euros.

Al Roser s'hi oferiran dues línies d'allotjament temporal per a les quals es compta crear onze llocs de feina. Per una banda, el servei d'acolliment residencial d'urgència que, segons s'explica des del govern local, «supleix temporalment la llar familiar en casos puntuals i d’urgència, com incendi o ensorrament de l’habitatge».

En segon terme hi ha el servei de residència temporal per a persones adultes en situació d'exclusió social. En aquest cas «s’adreça a persones que no disposen de condicions sociofamiliars i d’atenció per romandre al seu habitatge o que no disposen d’un habitatge com, per exemple, persones sense sostre».

Aquests sistemes d'estada limitada del nou Centre Social seran «una opció diferent dels actuals recursos privats que existeixen a la ciutat, com habitacions d’hostals o d’una entitat social», s'aclareix des de Benestar Social. S'ha plantejat com una millora en l'atenció social a les persones i una garantia de poder desenvolupar els plans de treball amb més eficiència.

A les noves instal·lacions hi haurà capacitat per a setze persones en dues sales iguals i es preveu, per als seus usuaris, cobrir els àpats de tot el dia. A través d'equips tècnics municipals i externs s'oferirà ajuda en l'acollida i suport social. Pel que fa a les instal·lacions en si, estaran equipades amb dutxes i bugaderia.