Tornen els Castells a Valls per la Festa Major 2021 de Sant Joan

Santa Úrsula 2021: Valls viurà una fira castellera de pel·lícula

El cinema pren el centre històric, amb motiu dels 125 anys de la primera projecció amb públic

Valls viurà, entre el 19 i el 24 d'octubre, una  fira de Santa Úrsula  de pel·lícula. Aquest 2021 el cinema pren el centre històric, amb motiu dels 125 anys de la primera projecció de cinema  amb públic que van organitzar els germans Lumière al Saló Indi del Gran Cafè del Boulevard, a París.

Consulta aquí el programa d'actes de Santa Úrsula 2021!

Per commemorar l'efemèride, tres places de la capital de l'Alt Camp, les del Blat, de l’Oli i de Pilar Prim, seran ocupades per grans pantalles de projecció. Així, en sessió contínua, es podran visionar breus pel·lícules antigues de temàtica castellera el divendres dia 22 i el dissabte dia 23 d'octubre.

L’acció visual pretén juxtaposar el patrimoni històric  dels espais i l’immaterial dels castells. La iniciativa ha estat impulsada per la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili  i l’Ajuntament de Valls. També hi ha cooperat la Filmoteca de Catalunya, dins les accions de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial.

Els Xiquets de Valls, protagonistes de 7 films

Els Xiquets de Valls són coprotagonistes en aquests set films que abasten bona part de la geografia castellera des de l’any 1929, ja en plena Renaixença castellera, fins a 1947.

Així, en el cap de setmana ursuler podran visualitzar els films “Vilafranca del Penedes. Fiesta Mayor de 1929”, el “Noticiari Cinaes de l'Exposició Internacional de Barcelona” de la productora Cinaes (1929), “Xiquets de Valls” de Gómez Grau (1932), “Castells a l'Arboç” del vallenc Francesc Blasi Vallespinosa (1932), “Festa Major 1933 a Igualada” de Josep Castaño, “Fiesta Mayor de Gracia. Agosto 1933” de la productora Atlantic Films, i “Folklore catalán” de Pere Font Marcet (1947).

Assistents a la roda de premsa de presentació d'El Pas
Imatge de la roda de premsa de presentació del film El Pas | Albert Oliva

El pas, Santa Úrsula 1981

Per altra banda, l’estrena de la pel·lícula “El pas. Santa Úrsula 1981” comptarà amb quatre sessions als JCA Cinemes, entre dijous i diumenge a les 20.00 h de la tarda. Aquest film ha estat dirigit per Maria Roig.

També ha comptat amb la direcció de fotografia d’Eduard Sedó. La presentació anirà a càrrec de Josep Carles Rius Baró, periodista nascut a Valls i president del Consell de la I informació de Catalunya i de la Fundació Periodisme Plural.

Les entrades  per a aquestes projeccions es podran recollir a  JCA Cinemes  des del dimecres 13 per a la primera sessió d’estrena. La resta de dies 30 minuts abans de la projecció de les 20.00 h.