Tornen els Castells a Valls per la Festa Major 2021 de Sant Joan

Consulta el programa d'actes de la Fira de Santa Úrsula 2021 de Valls!

Del 19 al 24 d'octubre, la capital de l'Alt Camp viurà la seva festa patronal petita

Valls celebrarà la Fira de Santa Úrsula entre el 19 i el 24 d'octubre de 2021. Es viurà el retorn dels  Xiquets de Valls a la plaça del Blat, en el format de diada tradicional. En aquest sentit, la capital de l'Alt Camp camina progressivament cap a la normalitat i comptarà amb una diada amb tres rondes de castells. També una de pilars i els pilars finals al balcó. El públic, uns 900 espectadors, tornarà a la plaça del Blat i només caldrà entrada prèvia en els actes que es prevegin a prori multitudinaris al carrer.

Programa d'actes de la Fira de Santa Úrsula 2021!

DIMARTS 19 D'OCTUBRE

19.00 h. Sala Sant Roc, plaça U d’octubre. Visita comentada a l’Exposició de Col·leccionisme Casteller.

19.00 h. Sala d’actes del Centre de Lectura. Conferència. Festes Decennals 2021 + 1. Els 21 Vallencs Il·lustres: Mare Maria Güell i Puig a càrrec de Xavier Salat i Brunel.

19.30 h. Sala d’actes de l’Institut d’Estudis Vallencs. Jornades sobre l’Església de Sant Francesc de Paula. Conferència «La ceràmica en la construcció. El cas de Sant Francesc. Estudi de la ceràmica de farciment de voltes en tres edificis emblemàtics», a càrrec d’Ester Fabra i Sònia Roca.

20.00 h. Sala d’actes de l’antic Convent del Carme, accés per la plaça del Carme. Presentació del llibre “La mítica Santa Úrsula d’abans de la pandèmia (Cultura castellera entre Simposis)”, a càrrec de Jordi Castañeda.

DIMECRES 20 D'OCTUBRE

19.30 h. Inauguració de la reforma de la Font de la Manxa i del marcador de les Decennals 2021 + 1.

DIJOUS 21 D'OCTUBRE

15.15 h. Teatre Principal. Santa Úrsula per a les escoles. “Candela, la de la colla dels estels”. Un espectacle de Rat Cebrián i Joan Reverté. Preestrena.

17.30 h. Biblioteca Carles Cardó. Espectacle familiar de Contacontes. Castanyes i bolets, carbasses i barrets amb Íngrid Domingo.

18.00 h. Casa de la Ciutat. Recepció anual a les Úrsules, les dones i nenes que porten el nom de la copatrona de Valls, segons establí la Ciutat el 1658, i a la qual se li feu vot de poble.        

19.30 h. Sala d’actes de l’IEV. Jornades sobre l’Església de Sant Francesc de Paula. Conferència «El procés de desamortització al Camp», amb l’historiador Salvador J. Rovira.

20.00 h. JCA Cinemes. Estrena de la pel·lícula “El pas. Santa Úrsula 1981”, amb la presentació de Josep Carles Rius Baró.

DIVENDRES 22 D'OCTUBRE

15.15 h. Teatre Principal. Santa Úrsula per a les escoles. “Candela, la de la colla dels estels”. Un espectacle de Rat Cebrián i Joan Reverté.  Preestrena.

18.00 h. El Pati. Enfaixada de l’escultura El Casteller, acompanyada del so de les gralles i timbals de Bufalodre. 

19.00 h. Sala Sant Roc, plaça U d’octubre. Visita comentada a l’Exposició de Col·leccionisme Casteller.

19.30 a 21.30 h. Places del Blat, de l’Oli i Pilar Prim. El cinema pren el Centre Històric de Valls. Projecció en sessió contínua de pel·lícules castelleres antigues amb motiu dels 125 anys de la primera projecció de cinema amb públic.

20.00 h. JCA Cinemes. Segona projecció de la pel·lícula “El pas. Santa Úrsula 1981”.

DISSABTE 23 D'OCTUBRE

11.00 h a 13.00 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Obertura del monument amb visita lliure.

11.00 h a 13.00 h. Refugi antiaeri, plaça del Blat. Obertura del monument amb visita lliure.

11.15 h. Des de la plaça del Blat. Visita guiada “Indrets castellers de Valls” a càrrec de la comunicadora audiovisual i narradora Elisabet Carnicé. 

12.00 h. Campanar de Sant Joan. Tritlleig de campanes de la vigília de Santa Úrsula, amb el repic general manual assenyalant la vigília a càrrec dels Campaners de Valls.

12.00 h. Local Colla Joves Xiquets de Valls.  Presentació de la revista Foc Nou, en una edició especial que commemora els 50 anys de la represa castellera.

12.00 h. Plaça dels Pins. 9è Correbous. Plantada dels bous.

12.00 h. Sala d’actes del local social de la Unió Anelles de la Flama. Valls Folklòrica: Taula rodona. Parla el diable: versots i balls parlats en els balls de diables. Participen: Jordi Canela –Reus–, Jordi Cubillos –Sitges– i Josep M. Martínez –Valls–. Modera: Jordi Llovera.

12.15 h. Claustre del Convent del Carme. Concert de gralla i balladetes. Grallers Bufalodre, de Valls, i balladetes de la vigília de Santa Úrsula dels Gegants de la Ciutat.

12.30 h. Plaça dels Pins. 9è Correbous. Concert vermut i ballada dels bous.

13.00 h. Plaça de la Sardana. Vermut electrònic a càrrec del ball de Diables de Valls. Organitza: Unió Anelles de la Flama

13.30 h Claustre del Carme, accés per la plaça del Carme. Tertúlia castellera amb els caps de colla de les dues colles de Valls: Jaume Martí, de la Colla Joves, i l’Albert Martínez, de la Colla Vella. Moderen: Francesc Domènech i David Prats, conductors del programa casteller “Des de la plaça del Blat”. 

17.00 h a 19.00 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Obertura del monument amb visita lliure. 

17.00 h a 19.00 h. Refugi antiaeri, plaça del Blat. Obertura del monument amb visita lliure. 

18.00 h. Teatre Principal. Santa Úrsula per a les famílies. Estrena de l’espectacle “Candela, la de la colla dels estels”.

18.00 h. Església Sant Joan. Concert solidari de la Coral de la URV, patrocinat pel grup Mémora a benefici de Cáritas. 

18.15 h. Des de la plaça del Blat, km0 casteller. Visita guiada “Indrets castellers de Valls” a càrrec de la narradora i periodista Elisabet Carnicé. 

19.30 h a 21.30 h. Places del Blat, de l’Oli i Pilar Prim. El cinema pren el Centre Històric. Projecció en sessió contínua de pel·lícules castelleres antigues amb motiu dels 125 anys de la primera projecció de cinema amb públic.

19.30 h.  Aparcament del Centre Històric, accés pel vial de vehicles, muralla de Sant Antoni. Ball parlat i carretillada del ball de diables de Valls, també amb la participació del drac, el bou tradicional, el ball de diables infantil i el drac petit de Valls.

20.00 h. JCA Cinemes. Tercera projecció de la pel·lícula “El pas. Santa Úrsula 1981”.

DIUMENGE 24 D'OCTUBRE

8.00 h. Des de pl. Blat i des de la Cooperativa de Vivendes de la Colla Vella. Matinades castelleres, per l’Escola de Grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls i pels Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

10.30 h. Campanar de Sant Joan. Repic manual de les campanes que anuncien l’Ofici en honor a Santa Úrsula, patrona de la Ciutat de Valls.

10.45 h.  Des de la pl. del Blat. Cerimonial anada a Ofici amb els Gegants de la Ciutat, la corporació municipal i els grallers Bufalodre. L’espai i recorregut estaran delimitats.

10.55 h.  Plaça de l’Església. Entrada d’autoritats saludada pels gegants amb els seus simbòlics moviments.

11.00 h. Església de Sant Joan. Solemne ofici en honor a Santa Úrsula, copatrona de Valls, amb l’exposició del valuós reliquiari gòtic. Cant dels goigs, creats el 1907 a partir del text anterior del segle XIX per Antoni Tomàs i Homs,  organista de Sant Joan fins al 1929; revisats per Joan Roig, i recuperats i editats per Joan Màndoli.

11.00 h. Des de la plaça del Blat. Darrera visita guiada “Indrets castellers de Valls” a càrrec de la periodista i narradora Elisabet Carnicé. 

11.50 h. Pel c. Major cap a la pl. Blat. L’esperada entrada a plaça de les dues colles dels Xiquets de Valls amb els seus grups de grallers i timbalers.

12.15 h. Interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya, “Els Segadors”, pels grallers Bufalodre.

18.00 h. Teatre Principal. Santa Úrsula per a les famílies. Representació de l’espectacle “Candela, la de la colla dels estels”Un muntatge de Rat Cebrián i Joan Reverté.

20.00 h. JCA Cinemes. Darrera projecció de la pel·lícula “El pas. Santa Úrsula 1981”.