Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els castellers durant la Diada de Santa Úrsula a Valls

Doctor Prats i Miki Núñez: Valls presenta els caps de cartell d'una Fira de Santa Úrsula de màxims

La tradicional diada castellera del diumenge serà la gran absent de la programació

La  Fira de Santa Úrsula  de Valls tindrà una programació de màxims. Així, tot i que la pandèmia de la Covid-19 ha fet repensar bona part de la programació tradicional, les entitats i el mateix consistori de la capital de l'Alt Camp han adaptat les diferents propostes a la situació actual i s'ha situat la cultura popular,  els  castells i les revetlles musicals com a eixos principals del cap de setmana.

Per una banda, destaquen els concerts de gran format programats per les nits del divendres 23 i el dissabte 24 d'octubre. En aquest sentit, el Centre Cultural Municipal acollirà, el primer dia, l'actuació del cantant Miki Núñez, i dissabte serà el torn de  Doctor Prats. A més, l'orquestra Diversiones actuarà en format de revetlla a la plaça del Pati, durant la nit del dissabte de la vigília. Per últim, en el mateix escenari, el diumenge 25 comptarà amb un concert de tarda de l'orquestra Nova Blanes. En tots els casos, l'aforament  dels concerts és  limitat  i caldrà adquirir les localitats prèviament amb preus d'entre 1 i 3 euros que aniran destinats a la Marató d'enguany, dedicada a la investigació sobre el coronaviurs.

Paral·lelament, les entitats del Seguici Cerimonial  de Valls des de fa setmanes han treballat en una proposta que permetrà veure, després de més d'un any d'absència, la totalitat dels balls i la imatgeria festiva al carrer. Així, el diumenge 25 d'octubre, dia central de Santa Úrsula, la plaça del Pati acollirà una mostra de les diferents balladetes del seguici, seguint el model de les ballades que es realitzen a la plaça del Blat per la Festa Major de Sant Joan. També, el vespre del dissabte, el  ball de Diables oferirà una carretillada i els tradicionals  parlaments acompanyats del Drac i el Bou Tradicional, en aquest cas a l'aparcament del barri vell. Ambdós actes, com la majoria de la programació, tindran aforament limitat i caldrà reservar els seients amb antelació.

Sense la mare de totes les diades castelleres

Malauradament, la tradicional diada castellera que protagonitzen les dues colles dels  Xiquets de Valls no s'ha pogut salvar i serà la gran absent del cap de setmana. La manca de garanties sanitàries de l'activitat han fet inviable qualsevol manifestació d'aquest tipus en el seu format habitual i, en el seu lloc, es duran a terme un seguit d'actes simbòlics i de reconeixement del sector.

Així, les places i els cinemes s'ompliran d'imatges fotogràfiques i audiovisuals castelleres, amb l'eix conductor del  tres de nou sense folre només assolit per les colles vallenques en tota la història dels castells. La Universitat Rovira i Virgili amb una selecció de pel·lícules breus i antigues no sols amb accent vallenc sinó també de les altres places essencials del triangle casteller tradicional, preparades per la directora Maria Roig, i la Biennal de Castells de Tarragona amb el documental del Concurs de 1970 que, un cop més, els Xiquets de Valls van contribuir a fer gran, estaran entre els atractius.

El Simposi Casteller de Catalunya  també deixarà empremta en format reduït amb el ja tradicional debat dels caps de colla vallencs i amb la presentació de les Actes de la darrera edició dedicada al periodisme casteller i a la contraposició entre castells de deu i construccions netes, dissertació a càrrec de la periodista vilafranquina  Judit Benages

La música dels instruments més castellers, les gralles i timbals, tindrà presència amb el concert de  Canya d'Or de Reus; el concert comentat sobre la història dels orígens del toc de castells a càrrec de Xavier Orriols, de Vilanova i la Geltrú, i els grallers So Nat de Tarragona; i les matinades castelleres per part de l'Escola de Grallers de la Colla Joves i els Grallers de la Colla Vella. La tonada castellera per excel·lència també sorgirà de l'orgue de l'església de Sant Joan com a cloenda homenatge a les nenes, nens, dones i homes que no han pogut tornar a les places ni als locals d'assaig aquest 2020.

De fet, la imatge gràfica de la fira de Santa Úrsula d'enguany està inspirada en la canalla de les dues colles. És obra de Ferran Orta i segons el dissenyador, la il·lustració «és un homenatge a la canalla de les colles castelleres, en representació de les nenes i els nens que van suportar estoicament el confinament a les llars familiars». 

Reserva d'entrades

Les entrades  es podran aconseguir a través del canal on line www.valls.cat les 24 hores del dia, presencialment en les taquilles centrals del Teatre Principal, en els accessos dels diferents espais si hi ha disponibilitat, i en algunes adreces electròniques que figuren en el programa d'actes quan es tracta d'entitats que gestionen actes directament. El primer bloc d'entrades que es posarà a disposició del públic és el de Miki Núñez, Doctor Prats, l'Orquestra Nova Blanes -tots al Centre Cultural- i les visites a la Petita Casa de la Festa, al Teatre Principal. Serà dimecres 7 d'octubre a les 10.00 h.