Assistents a la roda de premsa d'avui

La Nit de Castells de Valls adapta el catàleg de premis a la pandèmia

L'esdeveniment es celebrarà a Valls el dia 12 de juny

La Nit de Castells  2021 de Valls  es presenta, enguany, com un acte de reafirmació de la condició castellera, davant l'aturada provocada per la pandèmia. Sense una temporada a premiar, l'organització ha optat per celebrar l'esdeveniment el 12 de juny i també per mantenir els guardons que no impliquen valoració del curs anterior i sumar-ne de nous com a signe de la pervivència de l'esperit casteller, tot i la paràlisi forçada.

Els premis que integraran la  quinzena edició  sumaran, d'una banda, els guardons habituals que distingeixen fets més enllà de la temporalitat del curs casteller i, d'una altra, reconeixements especialment ideats per a l'actual moment de paràlisi de l'activitat a conseqüència de la irrupció de la Covid-19. L'organització està treballant ja en el disseny i continguts de la Nit, en una iniciativa de la  Revista Castells, en organització conjunta amb l'Ajuntament de Valls i TAC 12.

Una de les singularitats de l'edició de 2021 és que no es lliuraran els  premis vinculats a la temporada: Moment casteller de l'any, Colla de la temporada, Plaça de la temporada, Descarregat, Imatge de la temporada i Baròmetre. Aquests premis, però, tornaran al catàleg de la Nit tan bon punt es reprengui la temporada castellera. Hi haurà, però, dos premis nous: el Premi a una Iniciativa social en temps de pandèmia –que reconeixerà l'acció d'una colla l'any 2020 amb l'objectiu de mantenir viu l'esperit dels castells –i el Premi Especial Nit de Castells 2021– que posarà el focus en una actuació de tipus social que hagi tingut impacte en l'univers casteller.

La configuració de premis, tot i la reducció de guardons, mantindrà la pluralitat de jurats, amb la intenció de conservar la transversalitat de visions i criteris a l'hora d'efectuar els reconeixements. En total, seran quatre jurats diferents: Consell Assessor de la Revista Castells, cronistes castellers, presidents de les colles de gamma extra i votació popular.

Compromís amb el fet casteller

La 15a Nit de Castells es suma a la línia de suport a l'imaginari casteller que la ciutat de Valls ha activat durant la pandèmia. Així per la  Festa Major de Sant Joan  de l'any passat les dues colles dels Xiquets de Valls van fer sonar el primer toc de castells a les places amb les seves gralles i timbals, a més de mantenir les tradicionals matinades als carrers amb una desena de grups. Per Santa Úrsula un emotiu acte simbòlic recordà a la plaça del Blat les diferents epidèmies, guerres i crisis que ha superat el fet casteller al llarg de la història.