Ha muntat el seu primer pessebre ja jubilat. «Mai abans n’havia fet cap, ni tan sols a casa meva», confessa Josep M Gotarra, veí de Vila-rodona. És l’autor de l’espectacular pessebre que hi ha exposat a la biblioteca de Vila-rodona, construït en un 90% amb materials reciclats i que ja es pot visitar fins que acabin les festes de Nadal.
Només entrar a la sala, els diversos escenaris del pessebre ocupen tota la part central de l’equipament. Precisament, la idea, és que la gent el visiti tot fent un tomb sencer a la instal·lació, que guarda sorprenents detalls es miri des d’on es miri. El que si sorprèn és la traça que ha tingut l’autor per a fer-lo.
Però, com arriba una persona que mai ha fet un pessebre a construir-ne un de 10 metres? Aquest estiu, quan s’estava posant la nova gespa artificial a la piscina del Casal, en Josep M Gotarra va demanar si podia quedar-se amb els retalls sobrants i va dir que a canvi faria un gran pessebre per Nadal, com a mostra d'agraïment.
Una idea que va entusiasmar l’Ajuntament de Vila-rodona, que va donar llum verda al projecte i es va decidir ubicar aquest pessebre a la Biblioteca del poble.
Capses de cartró convertides en cases
El resultat ja es pot veure des de fa una setmana. A més de la gespa de la piscina, les cases estan fetes amb capses de cartró i de porexpan, aprofitades de comerciants que ja no les feien servir, i les teulades estan cobertes amb bastons de gelats.
Pedres, sorra, plaques de fusta o tubs de paper, completen la resta del decorat, reconvertits en ponts, pous o altres elements. L’únic que no està fet d'elements reciclats són les figures i els arbres, però tota la resta s’ha pogut aprofitar fent servir materials usats.
El pessebre ocupa tot el centre de la biblioteca. Fa uns 10 metres de llargada i gairebé 2 d’amplada. Pel mig d’aquest paisatge hi passa un riu, construït amb una bomba que s’activa i fa córrer l’aigua.
El pessebre conté l’escena del naixement i un poble imaginari ple de cases, granges i castells. A més, l’autor s’ha pres de llicència fer que els tres Reis vinguin fins al portal des de tres punts diferents i per separat. «Es diu que tres Reis van anar a adorar el nen Jesús, però no s’especifica que vinguessin del mateix lloc», explica en Josep M Gotarra.
Una feina de moltes hores i paciència
Totes les construccions les ha fet tot sol en Josep M de forma autodidàctica, amb molta paciència i dedicant-hi un bon grapat d’hores al dia durant els darrers dos mesos, tot i que assegura que ha estat una experiència «molt gratificant».
En Josep M espera que el seu pessebre pugui ser l’inici d’un projecte més ampli i confia a repetir l’any vinent imaginant quins nous elements hi podrà afegir. «És molt fàcil de desmuntar, quan acabin les festes el guardarem i si es pot aprofitar alguna cosa per l’any vinent, hi tornarem, però fent coses diferents», conclou.