Àliga ballant dins de l'església de Sant Joan de Valls

La Festa Major de Sant Joan de Valls obrirà la nova era de les festes populars a Catalunya

Demà dimecres dia 26 de maig es posen a disposició 14.500 entrades, primer per a la població empadronada a Valls, i dijous dia 27 per a tothom

La Festa Major de Sant Joan de Valls 2021 obrirà la nova era de les festes populars  reocupant els espais a l'aire lliure. Ho farà de manera respectuosa amb la normativa vigent del  Procicat  i preveient diferents plans horaris en virtut del que les autoritats supramunicipals marquin en aquell moment. Les comissions participatives i les entitats vallenques han preparat «un programa de gamma extra».

Els concerts de La Pegatina, Roba Estesa, Balkan Paradise Orchestra i la Banda d'En Vinaixa 2.2; un ampli bloc familiar amb les narradores Karme González i Imma Pujol, i un nou espai de joc participatiu sobre el seguici; la incorporació del nou orgue de la ciutat a les actuacions; i disset formacions de músiques d'arrel, són el tercer bloc de programació presentat avui. S'afegeix als dos apartats anunciats anteriorment presentats i configurats, entre molts altres, per Zoo, Stay Homas, Ciudad Jara, Jazzwoman, La Fúmiga, l'actriu Emma Vilarasau, i la pirotècnia Espectacles Teresa Rey, que es desenvoluparan entre el 18 i el 25 de juny, de divendres a divendres.

Sant Joan patrimonial

Aquest 2021 la seqüència ritual s'inicia amb l'aparició, la jornada del dissabte 19 de juny ja de bon matí, de l'àliga al balcó de l'Ajuntament, i amb el reconeixement al Santjoaner, el músic vallenc Francesc Sans, i la tronada pirotècnica de l'Antiga Casa Manuel Estalella a la tarda, que enguany serà aèria perquè es pugui escoltar des de diferents indrets de la ciutat. I acabarà amb el piromusical del divendres 25 de juny, dirigit i disparat per l'empresa Espectacles Rey, que comanda la pirotècnica Teresa Rey.

Les jornades centrals del seguici cerimonial  continuaran sent els dies 23 i 24 de juny per als adults, i el 25 per al seguici petit, totes tres en horari de tarda-vespre i a l'aparcament del Centre Històric. En canvi, els balls parlats traslladen la representació conjunta el 21 de juny al Centre Cultural enlloc del 22, exactament com la moixiganga que l'escenificarà al santuari de la Mare de Déu del Lledó. Per la seva banda, el ball de vells concentra les seves el 20 de juny a la plaça de Sant Jordi, el mateix dia que actuen els grups de foc de la Unió Anelles de la Flama, en aquest cas a l'aparcament del Centre Històric.

Assistents a la roda de premsa d'avui
Imatge de la roda de premsa d'aquest matí | Albert Oliva

Les Completes arrodoneixen el seu ritual

Un dels actes que més força ha agafat els darrers anys, les Completes, es veurà enriquit amb diferents aspectes rituals. Així es restitueix la sortida del reliquiari d'orfebreria barroca des de l'espai del retaule major, on tradicionalment s'havia guardat tot l'any amb tres panys, en el lateral de l'Evangeli. Al so del toc d'ofertori dels grallers, l'arxiprest amb el reliquiari alçat, recorrerà el corredor de l'Evangeli i es dirigirà fins al creuer de l'església, on la moixiganga bastirà el quadre plàstic «Quan el baixen de la creu». El nucli central de les Completes, majoritàriament cantat, que s'inicia amb l'Himne a Sant Joan, incorporarà els recuperats Goigs a Sant Joan, manifestació de la literatura tradicional.

Els espectacles

L'organització vallenca havia anunciat que la presentació dels espectacles del Sant Joan 2021 es faria en diverses fases. El tercer bloc d'espectacles s'ha verbalitzat avui. Així, al claustre del Carme, com a espai que compleix 700 anys, actuaran un total de disset formacions centrades en les músiques d'arrel, on escoltarem totes les tipologies d'instruments tradicionals, des de les aromes atàviques del sac de gemecs i el flabiol fins a la cobla de sardanes. Per destacar-ne una, els 25 anys de la  Banda d'En Vinaixa 2.2.

L'orgue  de la ciutat tindrà un protagonisme important, ja que és el primer any en què per Sant Joan es compta amb aquest nou instrument. Així, a més dels usos litúrgics, s'han programat dos concerts. El primer, Cornucòpia, és per a gralla i orgue en el qual Jonathan Carbó i Jordi Mestres exploren la combinació dels dos instruments: la gralla, protagonista de la música festiva i de carrer, i l'orgue, lligat a la tradició culta i litúrgica. El segon són les "Llibertats d'orgue sobre el seguici vallenc", a càrrec de l'organista Josep Mateu

En l'àmbit familiar, a més de la nova franja infantil en l'aparcament del Carme, també s'han programat sessions de contacontes amb les narradores Karme González i Imma Pujol a la sala d'actes de la Biblioteca i al terrat de l'Ajuntament, així com el de La senyora de Valls a l'escenari del Centre Cultural en aquest cas amb la colla La Pessigolla. S'estrena un espai de joc participatiu amb el nou joc del seguici de Valls, a càrrec del col·lectiu local Tradicions en joc. Paral·lelament, quatre de les cinc novetats que gràcies a empreses i entitats vallenques fan gran la botiga de la Festa Major amb aquest marcat accent d'ADN vallenc, són de caràcter familiar: el joc esmentat, dos contes i una careta. Finalment, es consolida la Casa de la Festa en l'espai del Teatre Principal, en una iniciativa que l'any passat va ser imitada en moltes altres localitats.

En la línia de visualitzar els recursos castellers de la ciutat de Valls, s'han programat dos concerts coorganitzats amb les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls als seus respectius locals. A Valls les colles van aconseguir comptar amb locals propis fa dècades en un esforç ingent, i es volem posar en valor. Per això la proclamació de l'Ambaixadora dels Xiquets de Valls, enguany serà seguida de dos concerts en els respectius locals. A la Joves actuarà la  Balkan Paradise Orchestra, una formació de brass band amb metall i percussió, que fusiona l'arrel mediterrània amb l'essència dels ritmes balcànics. A la Vella Roba Estesa, amb la síntesi de folk i electrònica en el desè aniversari de la seva fundació.

Concerts Sant Joan de Valls
Els concerts d'enguany s'hauran de seguir a través de les xarxes socials | Ajuntament de Valls / Pere Toda

Finalment, a l'aparcament del Carme s'incorpora un altre dels grups avalats per la Comissió de músiques: La Pegatina, per presentar el seu darrer treball, Darle la vuelta, setè àlbum d'estudi. Una de les formacions més populars i alhora més estimades a Valls.

A totes aquestes novetats, cal afegir els noms ja anunciats com  Emma Vilarasau, liderant l'espectacle teatral "La Cabra o qui és Sylvia?", una nova versió d'aquesta celebrada obra que torna als escenaris després de l'èxit assolit fa quinze anys; els concerts de Zoo, Stay Homas, Ciudad Jara, Jazzwoman, La Fúmiga, noms joves com Ginestà, els vallencs Figaflawas, les promeses de l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard, el pop d'autor de Ferran Palau, la cornamusa del vallenc Francesc Sans  en el seu primer disc, els clàssics de Frank Sinatra i Elvis Presley de la mà del també vallenc Loren, o el concert de la Nit de Sant Joan amb l'Orquestra Internacional Costa Brava; els concerts en franja de tarda, dedicats als públics familiars, amb les actuacions de Xiula i The Penguins · Reggae per xics.

Preferència per a l'audiència vallenca

Aquest dimecres 26 de maig (a partir de les 10.00 h), es posaran a disposició 14.500  entrades primer per a la població empadronada a Valls, i dijous 27 (12.00 h) per a tothom. Els canals de venda seran les 24 hores del dia via on line a través de valls.cat i de Codetickets Valls, així com de manera presencial al servei central de taquilles ubicat al  Teatre Principal entre els dies 26 i 29 de maig, de 12.00 h a 14.00 h i de 18.00 h a 20.00 h (el 26 de maig a partir de les 10.00 h), i del 19 al 24 de juny, de 18.00 h a 21.00 h.