Edifici de la Cooperativa de Figuerola del Camp

Figuerola del Camp ampliarà la cooperativa de Sant Jaume per guanyar en funcionalitat i accessibilitat

Mitjançant un procés participatiu, els veïns i veïnes d’aquest municipi de l’Alt Camp han escollit com serà el projecte final de l’obre entre dues propostes

A finals de 2022 l’edifici de la Cooperativa Agrícola de Sant Jaume  de Figuerola del Camp tornarà a lluir amb tota la seva esplendor i guanyarà en funcionalitat i accessibilitat. Així ho assegura Josep Sans, l’alcalde del poble, a TarragonaDigital, i detalla que la  reforma  integral i l’ampliació de l’edifici, contemplen a la planta baixa, l’adequació de la sala d’actes, la construcció d’una nova sala polivalent d’uns 30 m2 destinada a les entitats i uns serveis nous.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Al pis superior, on actualment hi ha la sala del Cafè, hi haurà canvis importants en la distribució de l’espai i la barra del bar passarà a l’altra banda, amb la finalitat que connecti amb la nova terrassa  que s’hi construirà, una de les grans novetats i reclams de la reforma que es vol dur a terme. En aquest sentit, al llarg de 2021 l’Ajuntament de Figuerola s’ha marcat com a objectiu enllestir la redacció del projecte i durant l’any 2022 es duran a terme les obres que rebran el finançament del PAM de la Diputació de Tarragona.

Votació mitjançant un procés participatiu

Un dels valors principals del projecte és que la distribució dels espais i el resultat final de la reforma l’han escollit un total de 80 veïns de Figuerola, mitjançant un  procés participatiu. Per això, s’havia de triar entre dues opcions: la primera, que va guanyar amb el 58,3% dels vots, simulava mantenir la distribució actual de l’espai, amb el Cafè al primer pis i la sala d’actes a la planta baixa, mentre que la segona opció, que va rebre el suport del  37,5%  del veïnat, distribuïa els dos espais de manera inversa, és a dir, el Cafè a peu de carrer i la sala d’actes al primer pis.

Cal Batista al costat de la cooperativa de Figuerola
Cal Batista, en un primer pla | Albert Oliva

L’annexió de cal Batista

Amb la reforma aquest destacat edifici també guanyarà un gran reclam, l’ascensor. Segons Josep Sans, actualment «les escales que connecten l’entrada amb el Cafè són la principal barrera arquitectònica per a les persones grans i amb mobilitat reduïda i, per aquest motiu, una de les prioritats era instal·lar un ascensor al costat de les escales actuals». De fet, per a l’ampliació de l’edifici, el consistori ha comprat, recentment, cal Batista, la casa del costat de la cooperativa, i una de les primeres accions que es farà serà aprovar el projecte d’enderroc de l’immoble.

Sobre el cost final de la rehabilitació, Sans conclou que «fins que no disposem de la redacció de tots els projectes no sabrem exactament quin valor econòmic tindran les obres i, per tant, la nostra prioritat és accelerar el màxim els tràmits per disposar d’aquesta informació el més aviat possible».

Edifici noucentista de 1921

El carrer del Solar acull, des de 1921, l’actual edifici de la Cooperativa Agrícola de Sant Jaume. La construcció va ser impulsada per un grup de propietaris agrícoles que va escindir-se del Sindicat Agrícola de Sant Isidre, que s'havia creat el 1918. Inicialment, la cooperativa es va establir al Cafè de cal Sastre però molt aviat va construir-se l’actual local, un edifici de dos pisos amb grans obertures i un balcó senyorial amb balustrada i relleus ornamentals de tipus floral.