Enguany, la Cooperativa Agrícola de Vila-rodona commemora les 100 collites. La seva fundació data de 1919 i el magnífic Celler Cooperatiu, d’influència modernista i obra de l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell, és d'un alt interès arquitectònic, turístic i cultural, ja que es troba al bell mig de la Ruta del Cister i a tocar del monestir de Santes Creus. En aquest sentit, la trajectòria del celler també forma part de la història de Vila-rodona i de l'Alt Camp.
L'any del centenari pretén reconèixer i homenatjar les persones que en el seu dia van decidir construir un edifici excepcional que avui en dia funciona a ple rendiment i està més viu que mai. Actualment, hi ha les tres quartes parts de la superfície que està conreada per agricultors professionals i el president de la cooperativa, l'Adrià Rabadà, assegura que cada dia es treballa pensant en el futur, amb inversions que fan que s'innovi en la producció i, «tal com van fer els nostres avantpassats, es busquen eines que garanteixin el futur de l'activitat del celler».
L'àmbit d'actuació del celler vila-rodoní és, des de sempre, el seu municipi, però la incorporació per fusió o conveni de les cooperatives de la Secuita, Valls i el Pla de Santa Maria ha fet que esdevingui el celler amb més volum d'elaboració de vi de la DO Tarragona, ja que produeix més de 10.000.000 de litres anuals destinats a la producció de vins i caves de marques de renom, de vins reserva envellits als seus cellers, dels caves popis, dels vins varietals i dels vins licor que elaboren, d'una gran fama i qualitat.
Pel que fa al raïm amb què es treballa, procedeix de les prop de 1.650 hectàrees de vinya dels 400 socis que actualment té l'entitat, i en volum de producció se situa entre les 3 primeres cooperatives catalanes de primer grau. De fet, l’any 2006, la Cooperativa Agrícola de Vila-rodona i les altres cooperatives associades decideixen emprendre un nou projecte per tal d’elaborar, embotellar i comercialitzar els vins i caves propis sota una mateixa marca: Castell d’Or. Predomina la producció de vins blancs, procedents de les varietats Macabeu, Parellada, Xarel·lo i Chardonnay, tot i que també s'elaboren vins de les varietats negres, com Ull de Llebre, Cabernet Sauvignon i Merlot.
És evident que el producte principal de la cooperativa, com no pot ser d'altra manera, és el vi i el cava, però també destaquen les seccions d'oli i d'ametlles, aquesta última en menor mesura. Altres serveis que s'ofereixen són l'agrobotiga, la benzinera o la secció de crèdit, àmbits que en l'actualitat donen molt bons resultats i que «fan que la cooperativa sigui alguna cosa més que una empresa, ja que aquests serveis tenen un vessant social que tenen com a finalitat primera el poble de Vila-rodona i els seus veïns», subratlla l'Adrià Rabadà.
L'agrobotiga, un aparador de KM0
L’agrobotiga del celler de Vila-rodona és un dels primers espais d'aquesta tipologia que es van obrir a Catalunya. Des de la seva posada en funcionament, les instal·lacions ofereixen vins i caves d’elaboració pròpia i de reconegut prestigi, vins varietals de reserva, oli d’oliva de la D.O. Siurana i productes agrícoles de temporada d’una alta qualitat.
Aquest espai també s’encarrega de comercialitzar els productes d’horta, fruita i verdures, produïts en excedents pels pagesos de la cooperativa en les terres conreades al voltant del riu Gaià. Així mateix, es poden trobar altres productes alimentaris elaborats per establiments o productors de Vila-rodona o la comarca, com el pa, les coques, els formatges o els embotits.
Ara bé, els productes amb més èxit i demanda de l'agrobotiga són els caves i els vins escumosos, ja que la seva qualitat ha estat reconeguda, en diverses ocasions, en els Premis Vinari que anualment valoren tots els vins i caves catalans. Rabadà recorda que en dues edicions el celler vila-rodoní ha estat guardonat amb el Premi al millor cava jove del país, «una de les distincions que ens ha fet més il·lusió, ja que aquests resultats demostren la feina ben feta que s’està duent a terme des de Castell d’Or per oferir productes d’alta qualitat i d’acord a les tendències del mercat».
Un cava per brindar
Sense marxar de l'àmbit del cava, amb motiu del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, el 13 de juliol passat es va presentar l'ampolla feta exclusivament per a l'efemèride i de la qual s'han creat 1.285 unitats. Sortirà a la venda el 4 d'agost i durant la presentació, que va comptar amb més de 200 persones, el director enològic del celler, mitjançant un vídeo enregistrat, va descriure aquest reserva brut assenyalant que s'han utilitzat les varietats més representatives que realitzen els socis del celler cooperatiu.
La dissenyadora gràfica i responsable de la imatge del centenari, Maria Pié, en l'acte va explicar els elements que conforten l'ampolla. En ells s'hi reprodueixen les fulles de la vinya i el raïm i hi apareix una fotografia que funciona en 360 graus en cadascuna de les parts del packaging.
5 milions d'euros per al futur
Per encarar els 100 propers anys del Celler Cooperatiu, el principal esforç dels últims temps ha anat encarat cap a la constant millora tècnica i l’òptim aprofitament dels propis recursos. Prova d’això, l’any 2008 s’inauguren les noves instal·lacions de criança i embotellat de vins i caves, dotades de les més modernes tecnologies.
En l'actualitat, l'empresa participada Castell d'Or, S.L. executa un projecte que requereix la inversió de 5 milions d’euros en l’ampliació de les instal·lacions que Castell d'Or té al municipi de Vila-rodona. Les obres de construcció de la nova edificació, que es troben a la meitat de la fase, tenen una superfície de 10.000 metres quadrats. El nou espai albergarà dues plantes subterrànies amb capacitat per a 8 milions d’ampolles, a més d’un magatzem logístic, i en paraules d'Adrià Rabadà, «es tracta d’un projecte molt ambiciós, un dels més grans del sector del cava, i que serà molt positiu pels socis de les diferents cooperatives membres del grup».