Així ha viscut Tarragona el Sant Jordi d'estiu

Sant Jordi anticipat a Valls: parades de llibres i roses fan les primeres vendes

«Sortir tres dies al carrer és un regal del cel», diuen els llibreters

A Valls ja es respira ambient de Sant Jordi. L'Ajuntament ha permès que parades de llibres i roses ocupin els carrers el  dia abans de la diada. N'hi ha prop d'una desena pel centre de la ciutat, quantitat que divendres gairebé es doblarà. Aquest dijous al matí els  compradors més matiners han avançat les compres per evitar aglomeracions.

De fet, enguany les parades no poden instal·lar-se al Pati i s'han de repartir per diversos punts. La llibreria Roca, una de les històriques, cada any muntava més de 20 metres  de parada en aquesta plaça. Aquest any s'ha de conformar amb una, de més reduïda, just davant la botiga. Però les primeres vendes i poder sortir tres dies al carrer il·lusiona. «És un regal del cel», afirma la propietària Júlia Secall.

«Estem contentíssims perquè jugar-s'ho tot a una carta és superexposat, i més venint d'un any sense Sant Jordi, creiem que enguany s'anirà a l'avançada», afegeix la llibretera, en referència a disposar de més dies, a part de la pròpia diada. La seva llibreria es troba al carrer de la Cort, on hi ha tres parades més, molt distanciades l'una de l'altra. Malgrat ser la vigília de Sant Jordi, nombrosos vianants s'han animat a fer les primeres compres. 'La dona de la seva vida', de Xavier Bosch, i 'Consumits pel foc', de Jaume Cabré , són els llibres que desperten més interès.

«Jo ja he comprat el llibre de l'Albert Om, que m'agrada molt, però en compraré més, i em sembla perfecte que venguin durant  tres dies  perquè la gent ve més escalonadament i no hi ha aquelles aglomeracions al Pati, pots triar més bé, tant per al client com per al venedor», explica la Maria Morató. En Miquel Àngel Crisol també ja ha comprat roses i llibres per a la dona i la filla. «Demà tinc el dia enfeinat i per si de cas jo ja he comprat avui, m'ha anat molt bé perquè demà segurament això estarà ple i només em podria escapar cinc minuts de la feina», afirma.

Si el ritme a les parades de llibres està sent prou bo, les  floristeries  donen per fet que difícilment es venguin roses fora del dia de Sant Jordi. «Està bé que puguem estar avui aquí, tot i que tenim poques expectatives, el ritme de vendes és fluixet, la gent va al dia, amb els llibres suposo que és diferent, el dia bo per a nosaltres serà demà, que és quan tindrem les cues», opina la Margarida Giraldos, que té parada en una cèntrica cantonada. Posa a la venda més d'un miler de roses a un preu de 4 a 6 euros. La florista lamenta la competència dels súpers.

En aquest Sant Jordi anticipat i atípic a Valls, totes les parades han col·locat tanques per delimitar l'espai i marcar el recorregut d'entrada i sortida per als compradors, així com també gel hidroalcohòlic. Una altra llibreria de llarga tradició, la Tram, ha muntat una llarga parada de 21 metres, tot un circuit de llibres al mig de la plaça dels Alls, en ple barri antic. L'ambient de Sant Jordi també ja s'ha començat a respirar en escoles de la ciutat. Els alumnes d'educació infantil del col·legi Claret han gaudit aquest dijous al matí d'un espectacle sobre la llegenda de sant Jordi.