José Luís Morlanes.

Els alts càrrecs d'IQOXE tornen a plantar al Parlament i no declaren a la comissió sobre l'accident

Ricardo Leal i José Luis Morlanes, propietari i CEO de l'empresa, declinen respondre als diputats | La companyia insisteix que la tragèdia «era imprevisible»

Ha tornat a passar. Una setmana després de la forta picabaralla entre l'empresa química  IQOXE i la presidenta de la Comissió Parlamentària d'estudi de la Seguretat del Sector de la Petroquímica, la socialista Assumpta Escarp, els alts càrrecs de la companyia han tornat a sortir-se amb la seva i donar l'esquena als diputats i diputades. Ni el propietari i màxim accionista d'IQOXE, Ricardo Leal, ni el conseller executiu de l'empresa, José Luis Morlanes, han comparegut en una comissió  que s'ha tornat a celebrar de torna telemàtica.

Els directius  ja havien de respondre a les preguntes dels diputats dimarts passat, però l'estratègia judicial de l'empresa va amagar-los rere les figures de l'advocat Javier Fontcuberta i l'enginyer de la casa Ferran Cabré, en un canvi que la comissió  del Parlament va rebutjar. «Haurem de valorar si el nostre compromís amb el Parlament ja està complert», valorava Fontcuberta l'endemà, en resposta a una pregunta concreta de  TarragonaDigital sobre si, a la segona, els alts càrrecs donarien la cara. Aquest 10 de novembre, tampoc. Ni Leal ni Morlanes s'han presentat  a la comissió virtual.

L'enginyer Cabré, única veu d'IQOXE en una comissió on s'esperava la presència dels alts directius

Si bé la notícia central de la sessió d'aquest dimarts han estat novament les absències, la comissió ha tirat endavant amb el testimoni de l'enginyer Cabré, qui novament ha estat l'encarregat de donar la cara per l'empresa en qualitat de professional  amb més de 30 anys d'experiència a la casa, si bé la planta que dirigeix no és la que es va accidentar  el passat 14 de gener. Cabré ha comptat amb l'assessorament de l'advocat Fontcuberta, si bé la presidenta de la comissió ha estat atenta per evitar que el lletrat de Cuatrecasas  assumís protagonisme i prengués la veu cantant en el relat.

L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona en imatges
L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona, una de les iamtges del 2020 | Àngel Ullate

En una breu explicació, Ferran Cabré s'ha limitat a insistir en el mateix missatge que va donar davant els mitjans de comunicació ara fa una setmana, després que el Parlament bloquegés la intervenció de dimarts passat. L'enginyer ha subratllat que IQOXE «complia amb la normativa  vigent» en tot moment, que una inspecció del Departament d'Empresa no va detectar cap anomalia  30 dies abans del succés, que cap de les sancions que s'han imposat darrerament a l'empresa és relacionable amb els presumptes delictes  que ara se li atribueixen o que IQOXE «sí disposava» del necessari pla d'autoprotecció en el moment de la desgràcia.

Per tot això, l'enginyer ha insistit a arribar a la conclusió que «l'accident era del tot imprevisible» i ha posat èmfasi en què ni IQOXE reconstruirà la planta destruïda per l'accident, ni tornarà a produir el material que hauria explotat  aquell tràgic dimarts a la tarda. Malgrat que alguns diputats han preguntat explícitament «què faria diferent IQOXE si avui fos dilluns 13 de gener?», les respostes  no han anat més enllà. I no per l'oratòria de l'enginyer Cabré, sinó perquè els alts càrrecs que estan facultats per donar-hi resposta han tornat a donar l'esquena i han declinat  comparèixer, un cop més, a la comissió del Parlament.