L'esperada roda de premsa de la química IQOXE s'ha resolt aquest matí amb dos titulars centrals: que l'empresa ja ha tancat el polèmic acord econòmic amb l'Associació de Veïns (AAVV) de Bonavista per sufragar futures inversions al barri, i que l'empresa se sent atacada per un Parlament de Catalunya a qui acusa de voler engegar «un judici paral·lel» contra ells després del xoc frontal en la darrera sessió de la comissió d'estudi sobre l'accident del 14 de gener.
L'advocat i portaveu d'IQOXE, Javier Fontcuberta, i l'enginyer de la casa Ferran Cabré han comparegut voluntàriament davant la premsa per donar les explicacions que «la comissió parlamentària no va voler escoltar» la tarda d'aquest dimarts, han detallat. La compareixença tenia per objecte escoltar «la representació de la direcció de l'empresa IQOXE», un fet que els grups parlamentaris van entendre que no s'estava produint en posar Fontcuberta i Cabré a donar la cara en el lloc de responsables superiors.
Després de debatre-ho i consultar-ho, els responsables de la comissió parlamentària van decidir no acceptar les declaracions de Fontcuberta i Cabré, fet que ha disgustat fortament a l'empresa. «IQOXE va comparèixer amb dues persones vàlides i idònies i no ens van deixar parlar», ha protestat aquest dimecres el portaveu de la companyia. Fontcuberta no ha aclarit si aquests màxims responsables acabaran compareixent o si «el nostre compromís amb el Parlament ja està complert». «Ho haurem de valorar», ha respost l'advocat.
El Parlament es planta i exigeix que un alt directiu d'IQOXE doni la cara a la comissió
El portaveu d'IQOXE ha estat duríssim en els atacs a la comissió parlamentària, de qui ha etzibat «que tinc la impressió que no té el propòsit d'estudi que diu tenir, sinó d'investigació». Fontcuberta ja insistit que els parlamentaris «ja sabien des del juliol que seríem nosaltres els compareixents», i ha valorat que «no podem acceptar que alguns partits ens vulguin jutjar sense que se'ns garanteixi el dret a defensa», en un dard directe als Comuns, que pocs minuts abans de la comissió van anunciar que es presentaran com a acusació popular a la causa judicial.
Els representants d'IQOXE han donat pocs detalls nous i han insistit en el missatge que «l'empresa ha complert amb totes les normatives» exigibles «i no hi ha cap document al sumari que acrediti el contrari». L'empresa també ha carregat les tintes contra «la construcció d'un relat» hostil en la seva contra per part de les veus en què se sustenta el sumari, si bé no ha detallat a quins testimonis concrets referia la crítica.
IQOXE insisteix que ha pres nota i que l'accident del 14 de gener «ja no es pot tornar a produir»
Més enllà d'insistir en el convenciment que cap negligència és imputable a l'empresa, el portaveu d'IQOXE ha refermat el compromís «que no es tornarà a construir cap planta amb la mateixa tecnologia» que funcionava a la unitat accidentada i que «no tornarem a fer servir el metanol com a matèria prima» per tal de garantir «que un accident com el del passat 14 de gener no es pot tornar a produir més».
En paral·lel a això, la companyia ha reconegut que està en procés de tancar acords «amb les famílies afectades» per la tragèdia i que l'empresa s'ha fet càrrec «del pagament i compensació dels desperfectes» ocasionats per l'empresa «fins i tot en els casos no coberts per les assegurances». Fontcuberta ha matisat que només han quedat fora d'aquestes compensacions «els casos particulars en què els pèrits no han constatat una relació de causa-efecte entre l'explosió del gener i els desperfectes denunciats».
Compensacions per als afectats i un acord signat amb l'AAVV Bonavista
Fontcuberta també ha confirmat que ahir, dimarts 27 d'octubre, «vam tancar un acord amb l'Associació de Veïns de Bonavista» per sufragar «les inversions necessàries» al barri, en unes converses que feia setmanes que s'estaven produint i que han arrossegat una fortíssima polèmica al barri. El portaveu d'IQOXE ha declinat detallar l'import econòmic exacte de l'acord, com tampoc ho va detallar la presidenta de l'AAVV, Loli Gutiérrez, quan va confirmar a TarragonaDigital que les converses apuntaven «a inversions, i en cap cas a diners en efectiu».
Gutiérrez defensa que «la darrera paraula serà dels veïns» a l'hora de decidir quines són les inversions a realitzar o quina és la posició del barri envers l'oferiment econòmic d'IQOXE, i ha insistit que «les decisions les prendrà el barri i no l'Associació». Veus contràries a l'acord apunten que la suma total fregaria els 150.000 euros, en una informació que aquest mitjà no ha pogut contrastar.