Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general del municipi de Solivella

La Conca i el Montsià, les comarques tarragonines on més es dispara l'atur durant un 2020 nefast

La xifra de desocupats hi augmenta en més d'un 30% en només 12 mesos | 7 de cada 10 aturats del Camp de Tarragona pertanyen al sector serveis

Sempre amb el permís de la salut, que cal cuidar-la sempre i més ara quan està sota amenaça, l'altre gran afectat pels estralls de la pandèmia  de la Covid-19 —i per les cicatrius que tots els experts alerten que trigaran temps a sanar— ha estat la feina. Arreu de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, més de 60.000 persones van acomiadar el 2020 aturades: un 28% més de les que ja havien començat el curs buscant feina. I tot això quant a les dades de l'atur, que no comptabilitzen els gens anecdòtics casos d'ERTO.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

La Conca de Barberà, el Monsià i el Priorat són, per aquest ordre, les tres comarques  tarragonines on més ha crescut aquest atur en els darrers 12 mesos. El Departament de Treball de la Generalitat ha fet públic aquest dimarts el darrer Informe Observatori amb els detalls i perfils de l'ocupació i atur arreu de la geografia catalana, unes dades oficials que confirmen que Catalunya  va acomiadar el 2020 fregant els 500.000 aturats i aturades, un 28% més que el curs anterior després de la suma, malauradament, de 110.000 persones noves a la llista dels 'sense feina'.

La meitat de la població sense feina a les comarques de Tarragona té més de 45 anys

L'atur s'ha elevat a totes les comarques de Tarragona, sense excepció, en franges que van entre el 20 i el 30% de creixement respecte el desembre de 2019. La Conca, amb un augment del 33,3% d'aturats (+252 persones), el Montsià  amb un creixement del 32,1% (+1.129 aturats) i el Priorat  amb una suma del 30,5% de desocupats (+116 persones) encapçalen la llista dels territoris del Sud.

Imatge d'una oficina del SOC amb diverses persones fent cua
Imatge d'arxiu d'una oficina del SOC, amb diverses persones fent cua | ACN

A la immensa majoria de comarques, l'augment  de l'atur entre la seva població es mou entre el 27 i el 29% respecte el curs anterior. Son els casos, per aquest ordre, del Baix Penedès (27% i 2.084 persones), el Baix Camp (28,2% i 3.367 persones), el Tarragonès  (28,3% i 4.261 persones) i la Ribera d'Ebre (29,4% i 305 persones). Per contra, les tres comarques on menys ha crescut la desocupació en el darrer any són l'Alt Camp (22,7% i 602 persones), el Baix Ebre (22,5% i 948 persones) i la  Terra Alta (22,1% i 100 nous aturats).

No hi ha precedents: L'atur augmenta, de mitjana, un 28% a les comarques de Tarragona durant el 2020

L'informe no amaga una dada d'especial importància: el gairebé monopoli del sector serveis. El 73% de les persones actualment a l'atur del Camp de Tarragona corresponen a aquest sector, mentre que a les Terres de l'Ebre el desequilibri es dilueix al 64%. Altres sectors com la indústria, la construcció i l'agricultura acumulen la resta d'afectats. Tampoc és una informació menor el fet que la meitat de les persones ara mateix aturades tenen més de 45 anys, i que la població que més ha perdut la feina i ha hagut de picar a la porta del SOC durant aquest 2020 nefast ha estat la menor de 24 anys: els més joves.

Una usuària del SOC sol·licita informació a un dels treballadors
L'ocupació s'ha desplomat a Tarragona durant el 2020 a causa de la pandèmia | ACN

El sector de la restauració i el comerç ha estat un dels focus de desocupació a les comarques del Sud durant els darrers mesos, i representa el 30% dels aturats  al Camp de Tarragona i el 24% a les Terres de l'Ebre. Encara més alta ha estat l'afectació a les conegudes com a 'Ocupacions elementals', que aglutinen el 30% d'aturats al Camp i 34% a les Terres de l'Ebre. Les dades no són excessivament diferents de la mitjana  d'arreu de Catalunya.

Deures pendents: Tarragona acumula 1.500 persones amb discapacitat a les llistes de l'atur

Amb les dades de l'Informe Observatori a la mà, es conclou que Tarragona  acumula el 12% de les persones a l'atur de tot Catalunya, amb els gairebé 61.000 afectats que apuntàvem uns paràgrafs més amunt. Un 10% correspon a Girona, un 5% a Lleida i el 73% restant a l'àrea de Barcelona, qui concentra el gruix de la població catalana. Les dades públiques tampoc amaguen que la durada dels aturs comença a ser un maldecap, perquè són ben pocs els qui recuperen la feina o en troben una altra en pocs mesos i cada vegada són més els casos crònics d'aturats durant més de 6 o 12 mesos.

D'entre les pàgines del document, una dada més. Tarragona tampoc aprova l'examen de la integració laboral de les persones amb discapacitat, entre les quals també ha crescut l'atur a mesura que avançava l'any 2020. Les comarques tarragonines  apleguen ara mateix 1.475 persones amb dispacacitat aturades, un 16% del total de Catalunya —un protagonisme lleugerament més alt que el 12% dels aturats en general—, uns deures pendents que enguany han empitjorat amb la desocupació de 170 noves persones amb discapacitat  a casa nostra. El 2021 comença a carburar amb una pila de reptes urgents sobre la taula que les administracions  hauran de trobar la fórmula per revertir.