Vacuna Covid.

Més del 90% dels residents i un 80% de sanitaris del Camp de Tarragona ja estan vacunats contra la Covid-19

El Baix Penedès és la comarca més endarrerida de tot Catalunya | L'esforç se centra ara en els majors de 60 anys

Un 91% dels usuaris de les residències  del Camp de Tarragona ja han rebut la vacunació  completa contra el virus de la Covid-19, segons dades del Departament de Salut. Les dades són encara millors a les Terres de l'Ebre, on el vaccí ja fa efecte a un 95% dels residents. A les portes d'una quarta onada que ja està encenent totes les alarmes durant i després de la Setmana Santa, la ciència ha arribat a temps per als més vulnerables  i en aquells entorns que més van patir les bufetades de les tres primeres. En especial la primera de totes, ara fa un any, que es va acarnissar  amb la salut de les persones que resideixen en aquests centres.

El percentatge actual de vacunació  també és més que notable entre el personal que treballa en aquestes residències, amb un 77% i un 84% de treballadors immunitzats  a Tarragona i a l'Ebre, respectivament. A hores d'ara, són aproximadament 75.000 i 25.000 els ciutadans  del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre que han rebut la primera dosi de les vacunes  contra la Covid-19 (un 12% i un 14% del total de la ciutadania de les dues regions).

Una probable quarta onada enxamparà més del 90% dels residents de Tarragona i l'Ebre amb les dues vacunes posades

La segona i definitiva dosi, de moment, només ha arribat a 30.000 tarragonins i 12.000 ebrencs, un 5 i 7% del total de la població de les dues regions sanitàries. S'espera que els enviaments de vaccins es vagin multiplicant en les pròximes setmanes i el procés de vacunació  pugui mostrar una acceleració sense precedents durant els pròxims mesos. Tot dependrà, és clar, de si es respecta la planificació  acordada.

Una persona preparant una de les dosis de la vacuna d'AstraZeneca amb un vial a les mans
La vacunació es considera completa després de l'administració de les dues dosis previstes | Cedida

A hores d'ara, continua molt lluny la utopia d'assolir una  vacunació massiva  del 70% de la ciutadania de cara als mesos d'estiu, i el focus de la vacunació es comença a centrar ara en altres col·lectius concrets com els majors de 80 anys o els ciutadans d'entre els 60 i els 65. A hores d'ara, el ritme de persones vacunades a Tarragona i l'Ebre oscil·la entre el 59 i el 67% de vacunats amb la primera dosi, en el cas dels majors de 80, i entre el 16 i el 20% en el cas de la franja 60-65. La immunitat  de les segones dosis, però, encara queda una mica més lluny per al gruix d'aquestes persones.

Sanitaris i grans dependents de Tarragona, les altres dues poblacions més vacunades

La seguretat i la immunitat  de tothom passa per les mans d'uns professionals sanitaris que també estan avui majoritàriament vacunats. Els sanitaris  amb un índex més alt d'immunitat són precisament els qui més s'han arribat a contagiar  en els darrers dotze mesos, els d'atenció hospitalària i primària. A hores d'ara, més d'un 80% d'ells ja han rebut la primera dosi del vaccí i la gran majoria d'ells (un 66% en el cas de Tarragona i un 75% a les Terres de l'Ebre) ja gaudeixen d'immunitat completa.

El ritme és més lent en el cas de la resta de professionals sanitaris i sociosanitaris. En el seu cas, entre un 50 i un 60% del personal (59% al Camp de Tarragona i 53% a l'Ebre) ja han rebut la primera de les dues vacunes, mentre que el total d'immunitzats amb les dues dosis encara no arriba al 10% del total en cap dels dos casos. Els números són molt similars als de la vacunació  dels treballadors essencials, amb més d'un 60% de població vacunada amb la primera dosi i menys d'un 2% amb immunitat  sencera.

El Baix Penedès, la comarca més endarrerida de tot Catalunya

Segons Salut, el ritme actual de vacunació  segueix a grans trets el camí previst i l'objectiu prioritari  del procés, garantir la protecció dels més vulnerables, avança en la bona direcció. Prova d'això és que les persones considerades com a «grans dependents» són un dels col·lectius més protegits amb més d'un 80% de població tarragonina amb la primera dosi de les vacunes  al cos. Prop d'un 70%, a més, ja ha rebut les dues dosis necessàries.

Pla detall d'una dosi de la vacuna contra la Covid-19, en mans d'una sanitària
Les primeres dosis de la vacuna van anar a les residències d'avis i al personal sanitari | Laia Solanellas

Malgrat el nerviosisme  per l'arribada de menys vacunes de les previstes, un dels arguments que més solidesa agafen sobre la taula de Salut  és l'altíssim percentatge d'acceptació de les vacunes. Els dubtes, l'escepticisme i la por a la vacuna han anat quedant enrere, i el volum de ciutadans cridats a vacunar que han refusat  rebre la injecció s'ha reduit a casos puntuals, molt per sota dels temors  que s'havien insinuat des d'un primer moment. El sentit comú i la salut pública, al final, han aplanat i molt el camí a la confiança.

El calendari  posterior a la Setmana Santa no permet relaxacions a curt, a mitjà ni a llarg termini. Actualment, poc més d'un 10% de la ciutadania de Tarragona i l'Ebre ja ha rebut com a mínim la primera dosi del vaccí, amb les excepcions comptades de la Ribera d'Ebre, la més avançada i que ja frega el 16% de veïns parcialment vacunats, o la creu del Baix Penedès, que amb un 9% és a hores d'ara la comarca més endarrerida en població vacunada de tot el país. Ciència  i paciència, doncs, fins a nou avís. La quarta onada no aturarà una sortida del túnel  que encara sembla llunyana, però esdevindrà irreversible.