Una infermera amb la dosi la vacuna d'AstraZeneca

El Baix Penedès es manté a la cua de Catalunya en població vacunada de la Covid

Només un 7.9% dels ciutadans han rebut la primera dosi, la xifra més baixa del país

El Baix Penedès segueix sent la comarca de Catalunya menys vacunada de la Covid-19, quan ja fa tres mesos que va començar la campanya de vacunació. Aquesta situació ja es va fer ben evident des de les primeres setmanes, però no ha canviat a mesura que han anat passant els mesos.

Actualment, només el 7,9% de la població del Baix Penedès ha rebut la primera dosi, la xifra més baixa de tot Catalunya. De fet, si les dades se centren en la província de Tarragona, la comarca és l'única que se situa per sota del 10% de vacunats amb la primera dosi. Pel que fa a la segona, l'han rebut un 3,2% dels ciutadans, essent també la xifra més baixa del país.

Malestar per la situació

La situació genera malestar en un territori que se sent oblidat i maltractat des de fa temps per les diferents administracions, i que ocupa el primer lloc del rànquing en una altra classificació gens honorífica, la d'aturats. En el cas de les vacunes, sobta que, si aquestes es reparteixen equitativament segons la població que hi ha a cada territori, la comarca que més ha crescut en habitants els últims anys ocupi l'últim lloc de la llista.

Els ajuntaments de la comarca han traslladat aquest malestar al Departament de Salut en diverses ocasions. L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha explicat a aquest diari que des del Departament també s'han mostrat «sorpresos» per aquestes dades, i les atribueixen a una «duplicitat» amb les bases de dades al territori, que ja s'hauria solucionat «parcialment», raó per la qual aquesta setmana ja s'ha pogut habilitar un punt de vacunació d'AstraZeneca a Calafell.

La previsió de Salut és que la comarca augmenti el ritme de vacunació les pròximes setmanes fins a acostar-se a la mitjana catalana, que és d'un 11% de vacunats amb la primera dosi, i d'un 5,5% de vacunats amb la segona dosi.