La Diputació de Tarragona està decidida a injectar fins a 16,2 milions d'euros al món local per tal de pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus, tal com ha anunciat aquest divendres la presidenta de l'ens, Noemí Llauradó (ERC). La bateria d'ajuts ha rebut el ple suport de govern i oposició i ha estat l'epicentre del primer plenari telemàtic de la història de la Diputació.
Llauradó ha detallat que la gran majoria d'aquestes modificacions de crèdit responen a engreixar el Pla d'Acció Municipal (PAM) de l'any 2020, la gran eina pública per inversions que es posa a disposició dels ajuntaments, i que ha passat de cop d'una bossa de 10 milions d'euros a una de 21. És a dir, 11 milions més dels previstos.
El ple de la Diputació aprova per unanimitat una bateria de tràmits necessaris per «mantenir la roda en moviment»
La presidenta de la Diputació entén que l'emergència sanitària «obligarà molts ajuntaments a redirigir les seves prioritats» i ha defensat doblar el PAM del 2020 «i posar els nostres ingressos a favor dels municipis de Tarragona», donat que la institució que representa «som l'administració més propera als ciutadans». També ha anunciat que la bossa per a «ajuts extraordinaris» que es va crear amb motiu del temporal Glòria de 2 MEUR s'incrementa ara a 3 MEUR perquè la xifra inicial «havia quedat insuficient».
Altres de les inversions anunciades passen per assumir les tasques de desinfecció (700.000 euros) o una aportació de 100.000 euros a la fundació de la Universitat Rovira i Virgili (URV) per tal d'estimular la recerca sanitària que està desenvolupant amb motiu de la Covid-19.
Noemí Llauradó ha valorat que «és el moment d'estimular polítiques keynesianes, de despesa pública, i aprendre dels errors de la crisi de 2008», on la recepta va ser l'austeritat i les retallades. «Això va jugar a la contra de l'estat del benestar», considera. Abans de començar el ple, la presidenta ha llegit una declaració institucional on s'ha compromès «a adoptar les mesures necessàries per a la reconstrucció social i econòmica» del territori.