La Diputació de Tarragona no vol quedar-se de braços plegats després de viure un mes de gener més que intens a les comarques del territori, marcat especialment per les tragèdies de l'explosió química a l'empresa IQOXE i pels estralls de la borrasca Glòria en punts tan delicats com la reserva natural del Delta de l'Ebre. La institució que presideix la republicana Noemí Llauradó ha aprovat dues declaracions, unànimes i consensuades per tots els grups polítics de Palau —ERC, Junts, PSC i Ciutadans— sobre les dues grans desgràcies ja esmentades.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
En els textos, la Diputació es compromet a cuidar «un Delta de l'Ebre que ha sofert plenament les conseqüències catastròfiques» del temporal i que necessitarà suport per refer-se «dels diversos danys de gran magnitud que a hores d'ara encara s'estan avaluant». L'ens supramunicipal es fa càrrec de «l'extrema fragilitat» del Delta, reivindica «tot el sentit de les demandes històriques» de l'Ebre sobre la regressió de la zona i lamenta que «com a país, no se'ls ha prestat sovint la deguda atenció».
La Diputació destinarà 2 MEUR als municipis afectats pel temporal Glòria
La Diputació resol que «els gravíssims efectes del Glòria han de constituir un punt d'inflexió en el tractament i la protecció de l'espai del Delta», i s'alinea sense matisos amb el món local i les demandes que consideri oportunes a través del canal autoritzat de la Taula de Consens pel Delta de l'Ebre. En aquest sentit, Llauradó ha anunciat la posada en marxa d'una línia d'ajuts per als municipis més afectats pel temporal, de 50.000 euros com a màxim, que haurà de servir per reparar els equipaments públics malmesos pel Glòria. Forma part d'una partida de 2 milions d'euros, prevista als pressupostos d'enguany de la Diputació per casos de «fenòmens meteorològics extrems». En aquest sentit, i en vistes de què aquests fenomens es puguin repetir cada cop amb més freqüència, la presidenta s'ha mostrat disposada a incrementar aquesta partida pública de cara a l'any 2021.
La declaració conclou que «ara és el moment de l'acció i de la inversió» per fer front a l'emergència ebrenca. La Diputació es compromet a alinear-se de ple amb el territori i defensa que «la sort que pugui patir el Delta serà el mirall del futur que espera, de manera immediata, a la resta del litoral» tarragoní. Si els municipis acorden sol·licitar finalment, a l'administració general, la declaració com a zona catastròfica, l'ens supramunicipal «es compromet a donar el seu suport».
IQOXE: la Diputació exigeix «respostes, perquè no volem que torni a passar mai més»
Una segona declaració, també conjunta i de la mateixa magnitud, s'ha adreçat a la tràgica explosió d'IQOXE a mitjans de mes. La Diputació es fa càrrec de «la sensació d'inseguretat i alarma» entre el veïnat de l'entorn i conclou, contundent, que de la investigació judicial actual espera «respostes, perquè no volem que torni a passar mai més». La declaració, que no amaga dards emmetzinats a la companyia i recorda que «l'augment dels beneficis econòmics mai pot passar per sobre de la seguretat, la salut o la vida» de ningú, es basa en els conceptes de la responsabilitat, la seguretat i la salut com a grans eixos de progrés.
La institució es compromet a «vetllar per l'impuls de polítiques reals, constants i efectives que millorin les condicions del sector de la indústria, el medi ambient i la salut» i ha recordat, tot instant a empreses, sindicats, administració i agents socials, que «el teixit industrial del territori ha de ser necessàriament sostenible, segur, net i font de treball digne i de riquesa» a la demarcació. Els punts a l'ordre del dia del plenari, considerats de tràmit, s'han resolt sense incidències en pocs minuts.