Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una senyal de trànsit amb la limitació de velocitat de 30 quilòmetres per hora discover

Ciutats a ‘30’: Els municipis de Tarragona s’adapten a la nova normativa a diferents ritmes

Ajuntaments com el de Tarragona fa mesos que van adaptar-hi normatives i senyalització | La DGT va donar sis mesos de marge a partir del novembre

Dimarts vinent, 11 de maig, entra en vigor definitivament la nova normativa de la Dirección General de Tráfico. L'impacte principal que tindrà als municipis serà la reducció de velocitat que s'imposarà de 30 quilòmetres per hora per a tots els carrers que tinguin un sol carril de circulació per sentit. Les úniques vies que podran mantenir límits de velocitat de 50 quilòmetres per hora seran les que comptin amb dos carrils per direcció.

El canvi es va aprovar el passat mes de novembre preveient deixar sis mesos perquè la ciutadania conegués la nova normativa i perquè els Ajuntaments poguessin adaptar-s'hi. Dimarts vinent, 11 de maig, aquest període d'adaptació s'acaba i es considera que els municipis ja hauran tingut temps suficient per adaptar les normatives pròpies de circulació i els canvis de senyalització que calguin.

Els canvis principals del nou reglament son els límits de velocitat. A partir d'ara, als carrers d'un sol nivell, amb la vorera a la mateixa alçada que la calçada, no es podran superar els 20 quilòmetres per hora. Als que tinguin les voreres elevades, però siguin o bé d'un sol carril, o de dos carrils amb un per a cada direcció, el límit de velocitat quedarà establert en 30 quilòmetres per hora.

Per últim, les vies amb dos o més carrils per direcció podran mantenir el límit que fins ara era genèric de 50 quilòmetres per hora. La DGT deixa marge als Ajuntaments perquè, amb aquests límits màxims, puguin reduir-los més si ho consideren oportú, i algunes excepcions comptades per mantenir el límit de 50 quilòmetres per hora en carrers que no compleixin el criteri establert.

Tarragona, vuit mesos de bagatge amb la nova normativa

És per això que de manera no formal es coneix les ciutats que ja han implantat canvis en aquest sentit com a «ciutats 30», el principal exemple de les quals, a la nostra àrea metropolitana, és Tarragona. La ciutat ja va fer els deures el passat mes de setembre, quan va entrar en vigor tot un paquet de mesures de mobilitat pensades, precisament, per avançar-se als canvis que la DGT estava treballant.

Gairebé vuit mesos després de la seva posada en marxa, el conseller de Territori i Urbanisme a l'Ajuntament de Tarragona, Xavi Puig, considera que «a valoració és molt satisfactòria, ara mateix ja a ningú li passaria pel cap retornar a una velocitat urbana de 50 quilòmetres per hora».

L'objectiu de fons és que els cotxes perdin el protagonisme dins de les ciutats, «és un pas imprescindible per dissenyar una ciutat no pensada per a les carreteres, sinó per als carrers i per a les persones». Tal com remarca Puig, «el cotxe hi ha de tenir el seu lloc, és clar, però ha d’aprendre a conviure amb un model més ampli de mobilitat sostenible amb els vianants al centre».

Una ciutat «més amable per als vianants»

Més enllà dels canvis en la limitació de la velocitat, la idea és canviar la concepció general que es té dels carrers de la ciutat cap a una «progressiva peatonalització de les ciutats». Això implica «fer l’evolució natural de les carreteres en carrers i dels carrers en placetes per a la ciutadania», un canvi de filosofia que el conseller exemplifica en barris com la Part Baixa, el Serrallo o el carrer de Canyelles.

El canvi de normativa, perquè sigui realment funcional, ha d'anar acompanyat de l'adaptació que vianants i conductors hi facin. Una dinàmica que, a Tarragona, assegura que s'ha produït. «La ciutadania ha acceptat els canvis amb molta rapidesa». Aquesta voluntat de fer la ciutat més amable per als vianants busca, també, els efectes que el canvi ha de provocar.

«La pandèmia i el canvi climàtic han estat dos factors més que importants per accelerar aquest canvi de mentalitat cap a una filosofia molt més sostenible», apunta Puig. «La filosofia del projecte de Ciutat 30 és reduir el nivell d’accidents per atropellaments i la seva gravetat; només per això, ja ha valgut tot la pena».

Després d'un inici de «flexibilitat i ajustaments», el govern tarragoní considera que «s’han aconseguit implementar amb èxit i el camí continua». Des de l'Ajuntament de Reus també afirmen que «ja s'ha avançat en els darrers anys amb la regulació de la mobilitat amb criteris semblants als que preveu ara la modificació del Reglament General de Circulació».

Admeten que resta pendent «adaptar i reforçar senyalització en alguns punts», però que els canvis que s'hagin introduït fins ara permeten preveure que «l’afectació de la nova regulació serà menor». Aquest dijous, durant l'obertura al trànsit del camí de Valls després de la reforma, es posava d'exemple aquest carrer com un exemple d'adaptació a la nova normativa.

Senyal de trànsit de límit de velocitat 40 km/h al Vendrell
La normativa farà que a algunes vies on ara es podia circular fins a 40 o 50 quilòmetres per hora, no es puguin passar els 30 | Marc Guitart

Preparant els canvis al Vendrell i Calafell

Al Vendrell, la regidoria de Via Pública està preparant tota la infraestructura per poder substituir les limitacions de velocitat actuals per les noves «de forma immediata a l’entrada en vigor de la norma», segons ha explicat el regidor de l’àrea, Alfons Herrera.

A la capital del Baix Penedès no hi ha vies amb doble carril de circulació en la mateixa direcció, amb la qual cosa el principal canvi serà el pas del límit de 40 km/hora a 30 km/hora a les vies d’un sol carril. A l’illa de vianants del centre de la ciutat, la circulació estarà limitada a 20 km/hora pels transportistes i els veïns, que són els únics que poden accedir-hi.

El canvi de senyalització ja ha començat, retirant els discs de 40 km/hora, i es preveu que la substitució es vagi fent de manera progressiva durant tot el mes de maig. El consistori encara està pendent de l’arribada dels discs de 30 i 20 km/hora. També a Calafell s’estan preparant els canvis en els elements de senyalització que, en aquest cas, també s’emmarquen en el nou pla de mobilitat que l’Ajuntament està impulsant a diferents nuclis com Segur i les urbanitzacions.

Aquest pla preveu que molts carrers que són de dos sentits de circulació passin a ser d’un sol sentit. Això passarà a vies importants com l’avinguda d’Espanya o l’avinguda de França. Al nucli del Poble molts carrers s’estan reconvertint en vies de plataforma única, amb la qual cosa la velocitat es limitarà als 20 km/hora.