Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
urv

Francisco Algaba (URV): «La divulgació científica és retornar a la societat allò que li pertany»

Aquest dimarts disputa a Madrid la final estatal del concurs de monòlegs científics FameLab

urv
Algaba és un dels vuit aspirants que s'han classificat per a la final del FameLab 2019 | URV
 

Francisco Algaba és estudiant del doctorat en Biomedicina a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i ha aconseguit fer de la divulgació la seva manera d'entendre i compartir la ciència. Aquest dimarts, 14 de maig, disputa a Madrid la final del concurs estatal de monòlegs científics FameLab 2019, on els vuit millors divulgadors de l'Estat aspiren a la victòria. Algaba representa a la URV després d'haver guanyat la lliga interna, i és l'únic universitari de Catalunya que s'ha guanyat un lloc entre els finalistes.

[predef]enquesta-tarragona-ciutat-243[/predef]

El doctorand de la Rovira i Virgili aspirarà a la victòria amb un monòleg sobre l'alteració de les cèl·lules mare durant l'embaràs. A la semifinal, celebrada a Sevilla, ja va fer-se fort amb un altre monòleg sobre les alteracions que pateixen les cèl·lules mare a causa de l'obesitat i el sobrepès, que va sorprendre el jurat i li va atorgar el passaport per a la gran final d'aquesta setmana. «Aquest és el camp d'estudi de la meva recerca acadèmica, i afronto la final amb molta il·lusió», ha explicat a TarragonaDigital.com poques hores abans de la competició.

Algaba representa a la URV a la final estatal del concurs de monòlegs científics

Francisco Algaba no dubta a l'hora de defensar  la divulgació dels coneixements científics com una responsabilitat indestriable de la recerca. «Els científics hem d'aprendre a explicar i comunicar allò que investiguem i som capaços d'aportar, la divulgació ha de ser una branca prioritària», valora. «És fals que a la gent no li interessi la ciència: el que cal és que aprenguem a explicar-la de forma atractiva i clara»,  s'emplaça. Algaba reconeix que aquesta sempre ha estat una gran debilitat de la comunitat científica. Creu que, en els darrers anys, la tendència ja està començant a canviar.

El doctorand de la URV fa una valoració molt positiva del fet que molts científics i científiques s'atreveixin a sortir de la zona de confort acadèmica i optin per aquest camí. «Les administracions estan finançant les nostres investigacions amb els impostos de tota la societat», recorda. «Això ens situa en una posició de deute amb la ciutadania: divulgar és retornar a la societat allò que li pertany i que ha contribuït a finançar», afegeix. Un coneixement accessible, obert i digerible per a tothom. Posar la ciència al servei de tothom. 

També et pot interessar