Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La ciència també té nom de dona a Tarragona

L'associació DivulgaTGN vol posar en valor la tasca de les dones científiques de la ciutat

Lydia Gil és documentalista a l'ICAC de Tarragona | TarragonaDigital

 

Potser mai t’has preguntat quantes dones científiques coneixes. Prova de fer una llista, un top-10. Te’n surts? D’acord, ja sé que pot ser difícil. I si ho reduïm a cinc? Tampoc? «No és estrany que a molts de nosaltres només ens vingui a la ment el nom de Marie Curie, per exemple», explica Lydia Gil, vicepresidenta de l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona (DivulgaTGN).

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Però hi ha molta vida més enllà de la premi Nobel polonesa. «Actualment a Espanya, el 39% dels investigadors són dones, una xifra més elevada que la mitjana europea», assenyala Gil. «Una de les grans mancances de base és la visibilitat de les dones, com en tants altres sectors», lamenta.

Activitats per visibilitzar les dones científiques de Tarragona

L’associació organitza aquest dimarts dues taules rodones per tal de donar visibilitat  a la tasca de dones científiques de la ciutat, i de reflexionar-hi. El passat dilluns, 11 de febrer, en va tenir lloc una altra amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. «La resposta del públic va ser boníssima, vam omplir l’Aula Magna del Campus Catalunya de la URV», celebra la Lydia.

«Volem pal·liar la manca de referents femenins en la ciència amb iniciatives com aquesta», comenta Gil. «Cal conèixer la feina que estan fent tantes investigadores de casa nostra, i cal preguntar-se per què no ens trobem davant un escenari d’igualtat d’oportunitats», expressa. «La ciència és un reflex de la societat actual, i no està exempta d’un alt grau de masculinització», afegeix.

Lydia Gil: «Només dos de cada deu catedràtics universitaris són dones»

Malgrat la presència de cada cop més dones científiques, aquesta cerca de l’equilibri no es tradueix als llocs de comandament. «Hi ha molt poques dones que es trobin en posicions de lideratge», lamenta Gil. «Si mirem la quantitat de catedràtics universitaris que hi ha, trobem que només dos de cada deu són dones», etziba. Un altre exemple: de la cinquantena d’universitats públiques de l’Estat espanyol, només set tenen una rectora al capdavant  —la Rovira i Virgili n’és una—.

La constatació, dades a la mà, d’aquest sostre de vidre és la base de la reflexió. «La influència d’aquestes dones científiques es va reduint a mesura que avança la seva trajectòria, i tot això és talent que estem perdent», reflexiona la vicepresidenta de DivulgaTGN. «Cal entendre aquesta realitat com un problema d’escala mundial, i no com un fenomen local», recorda.

Gil, al seu despatx de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica | TarragonaDigital

 

«La ciència és diversa, plural i transversal; i així és com la volem presentar», expressa la Lydia al fil de les trobades d’aquest dimarts. «Volem posar sobre la taula nou casos de referents femenines de Tarragona per a demostrar que la ciència no és exclusiva de ningú», es referma. Les activitats de l’associació, no obstant això, van molt més enllà d’aquestes trobades puntuals. «Hem demanat a la Xarxa de Biblioteques Públiques de Tarragona ampliar la bibliografia sobre dones científiques, ja que era molt pobre», avança.

«Els nens i nenes estan molt condicionats pels estàndards socials actuals», lamenta. «Fins i tot, estan condicionats a l’hora d’escollir joguines!», exclama, a tall d’exemple. Un estudi recent, publicat a la revista Science, conclou que aquest biaix per gènere comença a condicionar les aspiracions de les nenes als 7 ó 8 anys. «Això convida al fet que moltes d’elles no es vegin com a possibles científiques el dia de demà», conclou, seriosa.

«Les nenes estan molt condicionades, fins i tot, a l’hora d’escollir joguines», lamenta Gil  

Gil és documentalista a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), i, malgrat tot, es mostra optimista de cara al futur. «Aquesta crida comuna a la consciència és el primer pas per a una lluita efectiva per aconseguir un canvi real», valora. «Que hi hagi més dones líders comporta que més nenes es vegin a elles mateixes com a futures líders», sintetitza.

Anna Gutiérrez, Sonia Fernández, Sílvia De Lamo, Dolors Comas, Maria Josepa Salvadó, Marina Mosquera, Susana Borràs, Mónica Pérez-Temprano i Cristina Urbina. Són les nou investigadores tarragonines que participen en les taules rodones d’aquesta setmana a Tarragona.

Aquest dimarts —a les 11.00 hores a la Sala de Graus de la Facultat de Química del campus Sescelades,  i a les 19.00 hores al Cafè La Cantonada—, en tindran lloc les dues que tancaran el breu cicle ‘Trobades amb Científiques de Tarragona’. «El sostre de vidre també pot ser mental, i només es pot trencar des de la reflexió i la visibilitat: tenir referents és llaurar un futur», resol. Hi ha vida més enllà de la figura de Marie Curie, sí. La pregunta important ja no és quantes dones científiques coneixes. Quantes en vols conèixer?

També et pot interessar...