Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Turista a l'Aeroport de Reus.

El juliol més incert: la temporada turística s'enlaira tímidament i s'encomana als visitants de proximitat

Arriben també els primers visitants britànics | Les fronteres barrades al turisme rus tallen les ales a la Costa Daurada

Turista a l'Aeroport de Reus.
Els primers turistes han arribat a l'Aeroport de Reus. | Àngel Ullate

El Louis Williams, asmàtic —com de desapercebut passaria aquest detall en qualsevol altre reportatge— és inequívocament britànic  i aquest dimecres a la tarda aterrava a l'Aeroport de Reus en el primer vol que rep la infraestructura des de la primera quinzena de març. No es treu la mascareta  ni per badallar. Assegura que l'avió, que provenia de la localitat anglesa de Birmingham, anava «mig ple» i que se sent «totalment segur» en la seva arribada a una Costa Daurada que coneix bé. Hi torna per feina: ell treballa aquí.

Un grupet mig nombrós que encapçala la Ihsan  també acaba de recollir el seu equipatge amb totes les proteccions  hagudes i per haver. En el seu cas no era un vol d'anada sinó de tornada: «per fi hem pogut tornar a casa després d'haver quedat atrapats allà!», s'exclama. Ella estudia a Birmingham i recorda que «hem passat molts més controls  allà que aquí», però matisa que no ha tingut cap problema per arribar bé. La resta del passatge mira amb sorpresa un aeroport fantasma que els rep, per primer cop, en silenci. S'ha obert la veda (aèria), i el turisme  internacional ja té les portes obertes per inaugurar l'estiu més incert i atípic de les darreres dècades a la Costa Daurada.

Estiu Covid: el turisme estatal i nacional serà enguany el gran protagonista de la Costa Daurada

Tots els indicadors, però, asseguren que el turisme internacional no serà el qui marqui la diferència durant el pròxim trimestre. Serà important, però no serà l'essencial. En un any normal, l'atractiu de la Costa Daurada  frega l'equilibri entre un 50% de visitants estrangers i un 50% de  turisme nacional i estatal, una balança que enguany ha saltat pels aires i que centrarà la gran majoria del pes en els visitants de proximitat, que enguany seran clara majoria. Les dades concretes, però, encara queden lluny. És el primer estiu on posem els dos peus al mes de juliol  i encara no acaba de semblar que sigui del tot estiu.

Turista a l'Aeroport de Reus.
La Generalitat està redactant un pla per incentivar el turisme. | Àngel Ullate

L'obertura hotelera  i dels negocis de restauració es va produint de forma progressiva, i està previst que aquesta setmana estigui operatiu vora el 50% dels establiments que obririen en un estiu normal a les comarques tarragonines. La xifra espera anar augmentant a poc a poc, si bé les restriccions  d'aforament, les limitacions excepcionals i les adaptacions  d'espais han esdevingut el pa nostre de cada dia a qualsevol empresa del sector. El turístic és, com va avançar TarragonaDigital a principis de maig, el que més ha sagnat amb la crisi, amb prop de 10.000 ERTOs i més de 50.000 treballadors  afectats pels expedients. També serà el malalt que més difícil i traumàtica recuperació tindrà.

Més de 50.000 treballadors en ERTO: la crisi s'acarnissa amb el sector turístic de Tarragona

L'arribada dels primers  turistes britànics a l'Aeroport de Reus enguany es produirà amb comptagotes: res de turoperadors, res de reserves prèvies. Seran els desplaçaments d'última hora i més reduïts els que determinaran la força d'aquesta branca, habitualment una font d'ingressos majúscula per al territori. Un accent britànic reduït, però, serà un balanç molt més positiu del que vindrà de Rússia, després que les autoritats hagin fet oficial que l'obertura de fronteres al món fa una excepció  amb el gegant postcomunista. Aquest estiu, res d'accent rus a Salou, Tarragona o la Pineda —per posar tres exemples innocents i naïfs—. L'aixeta, en aquest cas, es manté tancada.

Terrasses buides.
Les terrasses esperen clients a Cambrils. | Laia Solanellas

Les cicatrius del turisme internacional obren la porta a apostar desacomplexadament per uns visitants de proximitat als quals el territori vol seduir per terra, mar i aire. Recursos com el turisme familiar, l'equilibri entre platja i muntanya, el turisme de natura i eines com l'allotjament semirural dels càmpings  seran enguany punts a favor de l'aposta tarragonina i ebrenca per acollir visitants  de qualsevol punt de la geografia ibèrica. És en aquest sentit que ciutats com Tarragona  han presentat ja campanyes específiques per fer-se valdre i institucions com la Diputació també han fet un pas al front per reforçar el múscul del món local.

Portes obertes als visitants britànics, portes tancades al turisme rus

Amb l'inici del juliol més estrany, l'estrena de la temporada turística  més incerta. Els primers visitants van arribant de manera tímida i els primers establiments  van posant-se a punt, amb la quimera de fer números verds a l'horitzó després d'un trimestre de números ja no vermells, sinó directament negres. Agents socials com el sindicat CCOO també van aprofitar aquest dimecres per alçar la veu i reclamar «esperonar altres tipus de turisme com el cultural i l'històric» a fi d'oferir un ventall que vagi molt més enllà del trimestre d'estiu.

Apartaments a Salou.
Cartells que demanen turistes inexistents penjats als apartaments de primera línia de Salou. | Laia Solanellas

L'obertura de portes i finestres al món també implica ara un nou escenari d'alerta sanitària i de major vulnerabilitat en un dels territoris amb menys persones immunitzades de la Covid-19 de tota la geografia espanyola (vora un 1,6% de la població tarragonina, segons les dades oficials). La temporada turística, la reactivació econòmica i la salut  del territori, doncs, es demanen mútuament el mateix a partir d'ara: seny, molt de seny.