Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos científics realitzant proves en un laboratori

Les mascaretes fetes per empreses, entitats i particulars s'homologaran a Reus

Suposarà poder posar en circulació el material que s'està produint, sovint, de manera voluntària

El centre tecnològic Eurecat, que té seus a Tarragona, Reus i Vila-seca entre altres ciutats catalanes, ha posat en marxa els assajos necessaris per homologar les mascaretes que empreses, entitats i particulars estan produint, sovint de manera voluntària, per fer front a l'epidèmia de coronavirus. Qui ho desitgi pot posar-se en contacte amb el centre a través de covidtests@eurecat.org.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Els assajos es duran a terme als laboratoris de Biotecnologia de Reus, de Sostenibilitat de Manresa i al centre tecnològic d'Applus+ de Bellaterra. L'objectiu és donar resposta «al gran nombre d’iniciatives d’empreses, entitats i particulars per a la fabricació de mascaretes, que es troben amb la impossibilitat, fins al moment, de garantir la seva eficàcia i nivell d’adequació».

La falta d'homologació era el principal escull, almenys fins ara, perquè aquestes mascaretes, produïdes a partir de la col·laboració ciutadana en molts casos, es poguessin posar en circulació. Així ho evidenciava aquest dimarts el regidor de Salut i Ciutadania de Reus, per exemple, que recordava que des del departament de Salut de la Generalitat, igual que des dels Ajuntaments, no es podia facilitar, impulsar o coordinar aquesta producció de mascaretes perquè no eren homologades.

Dos científics realitzant proves en un laboratori
Les instal·lacions d'Eurecat a Reus testejaran les mascaretes per homologar-les | Eurecat

Homologar les mascaretes

A la pràctica, es comprovarà «si els teixits i els filtres de les mascaretes ofereixen les garanties de seguretat establertes sobre especificacions alternatives a les mascaretes EPI amb marcat CE europeu, publicades en el Boletín Oficial del Estado de divendres 20 de març». Aquesta regulació estableix un primer nivell de protecció, que evita que la persona que porta la mascareta pugui encomanar la Covid-19.

El segon nivell, que s'etiqueta com a FFP2 i FFP3 són les que protegeixen la persona que porta la mascareta de les partícules que pugui respirar. Segons el comunicat emès per Eurecat, el que es persegueix amb aquests tests és que «els fabricants i diferents col·lectius que han començat a idear i a produir mascaretes mitjançant diferents tecnologies i materials puguin conèixer així si s'ajusten a aquests requisits i si són adequades per donar resposta a la necessitat d'aquest material sanitari amb totes les garanties de protecció pel que fa als usos previstos».

A través de l'adreça de correu electrònic covidtests@eurecat.org s'obre una via de contacte entre les empreses, entitats i particulars que estigui produint mascaretes o vulguin fer-ho i el centre tecnològic Eurecat.